Immuniteitsziekten en piercings

Immuniteitsziekten en piercings

Immuniteitsziekten en piercings:

Suikerziekte/diabetes en piercings (geldt in wezen ook voor mensen met Hemofilie of met een immunstoornis)

Wondgenezing bij diabetici

In eerste instantie is het belangrijk voor iedereen die suikerziekte (dit geldt ook voor mensen die lijden aan hemofilie of een immunstoornis) heeft te weten dat piercings laten zetten of oprekken van piercings of iedere andere vorm van bodymodification vaak afgeraden wordt.

Als er toch een van deze behandelingen verricht wordt is het uitermate belangrijk voor de klant in kwestie in acht te nemen welke mate verantwoordelijkheid dit vereist.

Met goede zorg en consequent en verantwoordelijk gedrag kan dit natuurlijk wel goed af lopen.

Wonden genezen zeer traag bij diabetici. Factoren zijn: een afgenomen antimicrobacteriële activiteit, stoornissen in de bloedtoevoer en een verminderde respons op zogeheten groeifactoren.

Hierdoor is (net als bij andere mensen die geen suikerziekte hebben in feite) ook bij diabetici goede hygiëne cruciaal bij de genezing van een piercing en moet er rekening gehouden worden met een langere genezingstijd. Daarnaast is de bekende zoutoplossing nog steeds een van de beste manieren om de wond te verzorgen gedurende de gehele genezingstijd en ook hier moet (extra) goed op de hygiëne gelet worden (handen wassen, schone handdoek gebruiken, schone kleren, vaak het bed verschonen, alles wat in contact komt met de piercing, het sieraad en de middelen waarmee de piercing verzorgd wordt moeten pietluttig en met een tikkeltje smetvrees behandeld worden).

Hygiëne, pus, ontsteking.

Slechte hygiëne kan leiden tot een ontsteking dat vaak gekenmerkt wordt door pusvorming.

Een ontsteking en pus zijn bij iedereen maar zeker bij diabetici zeer gevaarlijk. Voorkomen is beter dan genezen dus behoud een goede hygiëne en bij ieder twijfel, raadpleeg piercer én huisarts. Bij pus (zie artikel), pijn, roodheid, koorts… neem contact op met zowel piercer als huisarts. In elk geval, ook bij diabetici, ook bij piercings, laat het sieraad zitten of vervang het met een biomedisch inert materiaal/flexibel materiaal/hypoallergeen materiaal (titanium 6Al-4v-Eli), PTFE, bioplast zijn voorbeelden van zulke materialen. Ga na wat er voor jou het meest geschikt is. Bij ieder twijfel hierover, bij het huidig sieraad, om elke vorm van allergie of andere reactie op de sieraad zelf uit te sluiten.

Ook hiervoor kun je contact opnemen met professionele piercers.

De sieraad moet goed passen: niet te groot, niet te klein. De plaatsing van de piercing moet wel goed zijn (raadpleeg hierover een betrouwbare piercer of neem contact met me op). Piercing en sieraad moeten hygiënisch en steriel geplaatst zijn onder de beste omstandigheden om iedere vorm van ontsteking te voorkomen. Als al deze criteria goed gevolgd zijn heeft de ontsteking vermoedelijk zijn oorzaak in de verzorging of nalatigheid ervan.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.