piratepiercing pmma

Mijn ervaring met PMMA

Ik schreef in een eerder artikel over acryl sieraden en welke betrouwbaar zijn en welke niet e.d. en besloot zelf een PMMA te gaan uitproberen. PMMA is het veiligste variant acryl voor piercing sieraden. Veel piercers gebruiken het – of raden het aan – voor bij het oprekken van oorlellen. Wat ook fijn is, is dat PMMA in de tussenmaten ook verkrijgbaar is, net als glas. Ik draag voornamelijk glas bij het oprekken van mijn piercings. Maar even twee weken verwisseld voor twee no flare PMMA plugs in het zwart. Een in 18mm en een in 19mm (ja ik ben nog steeds bezig met het oprekken van de rechter die dus nog op 18mm is gebleven tot nu toe). Het materiaal is iets stugger dan glas, glas is natuurlijk super glad en afgerond dus ook iets makkelijker om in te zetten. Mijn linker oor had nergens problemen mee maar na een paar dagen begon mijn rechter oor toch weer te jeuken en te zweten (netjes gezegd). Even ter verduidelijking: mijn rechter oor is het typerende voorbeeld van overgevoelig, lastig, traag stretchen, traag genezen en overgevoelig voor 9 van de 10 materialen tijdens het genezen. Een beetje net als ik zelf kom ik de laatste tijd achter.

Ik blijk dus niet alleen allergisch voor palladium, goud, nikkel – en wat allemaal nog meer – , maar ook voor graspollen, honden en huismijt. Dit wist ik al een tijdje maar ik dacht er nooit echt last van te hebben. Tot in onlangs een super astma aanval kreeg en dat het toch aan de combinatie van deze allergieën bleek te liggen. Nu slik ik anti-histamine tabletjes – Reactine of Allerfre – en heb ik nergens meer last van. Geen eeuwige verkoudheid meer (ik dacht dat ik gewoon lang verkouden bleef); geen droge, geïrriteerde ogen meer (ik dacht dat dat door de uitdrogende bijwerking van Ritalin kwam, dat het daardoor erger was geworden).

Maar ik wijk af van het onderwerp. Mijn huid is dus best wel super gevoelig voor van alles, zeker als het nog niet genezen is en tijdens het genezen moet ik er dus super kleinzerig mee omgaan, iets wat ik erg vervelend vind want ik ben liever niet zo moeilijk.

Nou na een paar dagen zeulen met een jeukend, irritant oorlel, besloot ik toch mijn glazen plug terug erin te zetten en na een dag helemaal geen last meer… geen PMMA voor mij dus, voortaan alleen nog maar glas. Helaas.

Als je overgevoelig bent voor veel, kun je PMMA misschien beter gebruiken ná het stretchen. Want mijn linker oor, die genezen is, heeft nog steeds PMMA in en nergens last van, geen jeuk, geen irritatie, zwelling, roodheid, stank…. NIETS! Dus onder de acryl sieraden is voor mij PMMA de enige toegestane variant en ik kan het aanraden, maar niet als je moeilijke oorlellen hebt of in het verleden moeite hebt gehad.