Hoe

Bodypiercing is voor mij al op vroege leeftijd (7 jaar denk ik, misschien wel eerder) een diepgelegen passie. Mijn ouders zijn reizigers en het liefst van Afrika, daar heb ik ook gewoond als kind (4,5 jaar in Congo Brazzaville) maar wij zijn ook in Kenia en in Tanzania geweest. Mijn vader had altijd prachtige boeken over het continent met schitterende foto’s en portretten in stonden van verschillende etnische groepen met allerlei types bodymodification zoals scarification, branding, stretching, piercing… noem het maar op. Daar wortelde mijn interesse voor dit vak.

Ik kreeg oorbelletjes toen ik tien jaar was. Op mijn 16e nam ik stiekem een neuspiercing, later meerdere oorbelletjes ook in het kraakbeen, toen ik 18 werd nam ik een lippiercing, een ringetje aan mijn lip… Ik werd geobsedeerd.

Toen ontstond Soesha.nl. Wat begon als een persoonlijke blog over mij, mijn leven en mijn passie voor bodymodification groeide al snel uit tot een informatieve bodypiercing database waar iedereen elk antwoord op zijn vraag kan vinden.

Ik ben eigenlijk min of meer autodidact in mijn vak. Ik heb mezelf opgeleid door vragen te stellen, maar eigenlijk vooral door niet de antwoorden te krijgen van wie ik verwachtte deze te hebben of te geven, namelijk professionele bodypiercers. Zo besloot ik om zelf bodypiercer te worden en de beste te worden in mijn vakgebied. Niet alleen in het uitvoeren van de plaatsing van bodypiercings maar ook in de medische kant ervan, want dat is nou juist waar informatie tekort schiet.

Omdat het erg lastig is om een opleiding of werk te vinden in dat wereldje ben ik eigenlijk zelfstandig alles gaan doen en leren wat ik wel kon en mocht zonder daadwerkelijk de handeling te doen.

Mijn vader had een boek liggen, RE/Search #21: Modern Primitives, daar begon het.

Ik las/lees bladen over tattoo en piercing zoals Bizarre Magazine, Tattoo Planet, Total Tattoo; ik ben gaan opzoeken/onderzoeken wat de wetgeving rond dit vak is in Nederland en in de rest van de wereld. Ik ben mij hierin gaan verdiepen en ik ben gaan proberen aan alle verschillende eisen zo goed mogelijk te voldoen zodat ik alle kennis had.

Zaken waarin in ik mij specifiek heb verdiept zijn bijvoorbeeld De Wet Infectie Preventie, de regelgeving van de GGD, de richtlijnen van het LCHV, de regels en eisen van de Amerikaanse Association For Professional Piercers; ik heb mijn EHBO diploma gehaald, ik heb boeken gekocht over anatomie fysiologie en pathologie en een handboek infectiepreventie voor verpleegkundigen uit België, een klinische atlas van Dermatologie… Ik schreef mij in op verschillende fora om alle specifieke piercing informatie op te zuigen als het ware, maar niet zonder kritisch te blijven.

Via mijn website ben ik op een dag gebeld door een piercingstudio met de vraag of ik bij hen het vak wilde komen leren. Uiteraard heb ik de kans met beide handen gegrepen.