soesha acrylic jewelry piercing

Acryl sieraden

Acryl, wat is daar nou mee?

Dus! Ik ben even op onderzoek gegaan over acryl en alle verwanten voor piercings!

De één zegt dat het oké is, de ander zegt dat het enkel voor genezen piercings is en ik zeg weer iets anders… namelijk, een combinatie van de hiervoor genoemde meningen en mijn persoonlijk en professionele ervaring.

Wat is acryl? Er zijn verschillende types acryl sieraden, acryl is namelijk een verzamelnaam.

Sommige acryl sieraden zijn gemaakt van PMMA.

PMMA staat voor Polymethylmethacrylaat en zijn grondstoffen zijn aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Hoewel dit niet de vriendelijkste stoffen zijn, is het eindproduct schijnbaar onschadelijk volgens sommigen.

Het wordt plexiglas genoemd maar ook Perspex, Plexiglas, Altuglas en Oroglas, Lucite.

Het is een goedkoper alternatief voor polycarbonaat wat ook een zeer sterk plastic is maar dat helaas Bisphenol-A afscheid. Dit is een stofje dat permanente schade kan aanbrengen aan verschillende lichaamsfuncties.

PMMA heeft een goede mate van bio-compatibiliteit met menselijk weefsel, en het werd gebruikt bij de vervaardiging van harde lenzen die worden geïmplanteerd ín het oog bij de eerste behandelingen tegen staar. Deze compatibiliteit is ontdekt door Engels oogarts Sir Harold Ridley tijdens de Tweede Wereldoorlog. Piloten hadden de ogen doorzeefd met PMMA splinters afkomstig uit de ruiten van de Spitfire – dit plastic werd nauwelijks afgestoten, in tegenstelling tot glas splinters afkomstig van vliegtuigen.

Stukje uit wikipedia:

Polymethylmethacrylaat laat ongeveer negentig procent van het licht door en wordt daarom vaak gebruikt ter vervanging van glas, ten opzichte waarvan het een aantal voordelen biedt:
  • het is lichter;
  • het versplintert niet;
  • het is eenvoudig in allerlei vormen te produceren;
  • het laat meer licht door dan gewoon glas.
Er zijn ook nadelen:
  • het is minder hard dan glas en daardoor gevoeliger voor beschadiging (krassen);
  • zonder de nodige additieven laat het ultraviolette straling door (kan afhankelijk van de toepassing ook een voordeel zijn);
  • het is minder hittebestendig dan glas.
  • het is zeer brandbaar.
Hoewel PMMA biologisch compatibel is, wordt als MMA irriterend en een mogelijk kankerverwekkende stof beschouwd.

Polymeer klei, of fimo is zeker wel gevaarlijk. Dit type klei scheidt chloor af, altijd, wat dodelijk is voor alle levensvormen. Het veroorzaakt huidnecrose, oftewel het afsterven van de huid. Het is nog steeds af te raden wanneer het door stalen tunnels wordt gedragen.

Basicly moet je uitkijken wat voor acryl je aanschaft, is het PMMA of is het MMA? Vaak is er géén goede manier om erachter te komen, dus als je merkt dat je last krijgt van een piercing waar je dit in draagt moet je het gewoon uit doen. Voor de zekerheid, draag het niet langer dan een dag.

Acryl/MMA kan niet in de autoclaaf. Dat houdt in dat het niet te steriliseren is en dus per definitie niet geschikt is voor verse piercings of piercings die nog niet helemaal genezen zijn of vaak geirriteerd raken. Dit plastic is bovendien, in het algemeen breekbaar en krast vrij gemakkelijk (waardoor er gemakkelijk bacteriën in kunnen gaan blijven zitten die moelijk/onmogelijk eruit te wassen zijn). De huid kan zich gaan hechten aan het materiaal (ook wanneer de huid al lang genezen is) waardoor het verwijderen van het sieraad gevaarlijk, verwondend en pijnlijk kan worden en het oprekken van piercings is hierdoor met dit materiaal af te raden (behalve als je absoluut zeker bent dat het om PMMA gaat). 

When in doubt? Bioplast, of beter nog: PTFE.