Acryl sieraden

Acryl, wat is daar nou mee?

Dus! Ik ben even op onderzoek gegaan over acryl en alle verwanten voor piercings!

De één zegt dat het oké is, de ander zegt dat het enkel voor genezen piercings is en ik zeg weer iets anders… namelijk, een combinatie van de hiervoor genoemde meningen en mijn persoonlijk en professionele ervaring.

Wat is acryl? Er zijn verschillende types acryl sieraden, acryl is namelijk een verzamelnaam.

Sommige acryl sieraden zijn gemaakt van PMMA.

PMMA staat voor Polymethylmethacrylaat en zijn grondstoffen zijn aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Hoewel dit niet de vriendelijkste stoffen zijn, is het eindproduct schijnbaar onschadelijk volgens sommigen.

Het wordt plexiglas genoemd maar ook Perspex, Plexiglas, Altuglas en Oroglas, Lucite.

Het is een goedkoper alternatief voor polycarbonaat wat ook een zeer sterk plastic is maar dat helaas Bisphenol-A afscheid. Dit is een stofje dat permanente schade kan aanbrengen aan verschillende lichaamsfuncties.

PMMA heeft een goede mate van bio-compatibiliteit met menselijk weefsel, en het werd gebruikt bij de vervaardiging van harde lenzen die worden geïmplanteerd ín het oog bij de eerste behandelingen tegen staar. Deze compatibiliteit is ontdekt door Engels oogarts Sir Harold Ridley tijdens de Tweede Wereldoorlog. Piloten hadden de ogen doorzeefd met PMMA splinters afkomstig uit de ruiten van de Spitfire – dit plastic werd nauwelijks afgestoten, in tegenstelling tot glas splinters afkomstig van vliegtuigen.

Polymethylmethacrylaat laat ongeveer negentig procent van het licht door en wordt daarom vaak gebruikt ter vervanging van glas, ten opzichte waarvan het een aantal voordelen biedt: het is lichter; het versplintert niet; het is eenvoudig in allerlei vormen te produceren; het laat meer licht door dan gewoon glas. Echter zijn er ook nadelen aan het materiaal: het is minder hard dan glas en daardoor gevoeliger voor beschadiging (krassen); zonder de nodige additieven laat het ultraviolette straling door ; het is minder hittebestendig dan glas; het is zeer brandbaar.

Hoewel PMMA zogenaamd biologisch compatibel is, wordt het net, als MMA, als irriterend en een mogelijk kankerverwekkende stof beschouwd.

Polymeer klei, of fimo is zeker wel gevaarlijk. Dit type klei scheidt chloor af, altijd, wat dodelijk is voor alle levensvormen. Het veroorzaakt huidnecrose, oftewel het afsterven van de huid. Het is nog steeds af te raden wanneer het door stalen tunnels wordt gedragen.

Acryl/MMA kan niet in de autoclaaf. Dat houdt in dat het niet te steriliseren is en dus per definitie niet geschikt is voor verse piercings of piercings die nog niet helemaal genezen zijn of vaak geirriteerd raken. Dit plastic is bovendien, in het algemeen breekbaar en krast vrij gemakkelijk (waardoor er gemakkelijk bacteriën in kunnen gaan blijven zitten die moelijk/onmogelijk eruit te wassen zijn). De huid kan zich gaan hechten aan het materiaal (ook wanneer de huid al lang genezen is) waardoor het verwijderen van het sieraad gevaarlijk, verwondend en pijnlijk kan worden en het oprekken van piercings is hierdoor met dit materiaal af te raden (behalve als je absoluut zeker bent dat het om PMMA gaat). 

Zelfs Bioplast is een “plastic” en daarom niet geschikt om te dragen in piercings, gecertificeerd ASTM F754 PTFE zou een alternatief kunnen zijn, maar helaas wordt het zelden gevonden, althans bewezen dat het dat type PTFE is. Desalniettemin, ook dan is het alleen als tijdelijke vervanging of retainer voor een medische procedure of iets dergelijks.

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.