Veel gestelde vragen over piercings

Een aantal algemene vragen die mij gesteld zijn over piercings, waarvan ik dacht dat er meer mensen wat aan zouden hebben om de antwoorden te lezen, heb ik hier op een rijtje gezet voor je. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat een reactie achter!

Veel gestelde vragen over piercings

Kan er een piercing worden geplaatst in een litteken?

Dat hangt een beetje van het litteken af. Als het een litteken is van een vroegere piercing is dat ook niet altijd mogelijk. Een gaatje of kuiltje moet geen probleem zijn in de meeste gevallen maar als het een litteken is van een sneetje of een uitgegroeide piercing is het vaak af te raden omdat de piercing sneller afgestoten kan worden of niet goed kan settelen in de huid.

Bestaan er ook flexibele piercingsieraden?

Ja, er bestaan piercing van bioplast en van PTFE. Dit is een soort plastic dat heel flexibel is. Dit bestaan voor bijna alle piercings. Navelpiercings, tongpiercings, lippiercings

Groeit er huid onder het korstje op mijn piercing?

Een korstje is een soort van muur waar achter je lichaam hard aan het werk is je huid te herstellen. Dus ja, achter het korstje is je huid zich aan het herstellen. Zodra dit “af” is verdwijnt langzaam het korstje. Als je het korstje voor die tijd zelf verwijdert, zal de genezing langer duren en soms moeilijker worden.

Het balletje van mijn piercingsieraad is 1.2, wat is de breedte van het staafje?

1.2 is de dikte van het staafje vermoedelijk. De maat van het balletje hierbij opgegeven is die van de diameter van het schroefdraad, wat dus ook de dikte van het staafje wat erbij hoort aangeeft. Lees hier meer over maten van sieraden want het is ook nog eens afhankelijk van het soort schroefdraad en waar het sieraad vandaan komt.

Hoe krijg ik een ringetje door mijn piercing gaatje?

Soms is het lastig. Als het lastig is moet je het even door een professional laten doen. Ik leg je dan ook uit hoe je dit zelf het best kunt doen. Verder zijn er verschillende piercing ring stijlen. De meesten hebben een tang nodig om het open en dicht te maken. Hiervoor kun je ook altijd een piercer raadplegen voor hulp.

Is een ontsteking aan mijn piercing dodelijk?

Er is ontsteking en ontsteking.

In de meeste gevallen denkt men een ontsteking te hebben terwijl het maar een irritatie is. Als het toch een ontsteking is kan het een milde lokale ontsteking zijn of een serieuze ontsteking en alles wat daar tussen zit.

Een onbehandelde ontsteking kan erger worden en kan het op den duur wel dodelijk worden ja.

Neem een klacht bij je piercing altijd serieus en volg het advies van je piercer, zeker als hij of zij aanraadt om naar je huisarts te gaan.

Tafelzout, is dat hetzelfde als Epsom?

Wat is het verschil? Kan ik Epsom zout gebruiken als ik geen zout meer heb? Zie hier mijn artikel over zulke middelen.

Bevordert veel water drinken het herstel van mijn piercings?

open nose rings

1,5 tot 2 liter water drinken per dag is heel gezond en helpt jouw lichaam afvalstoffen weg te spoelen als het ware. Ja dus. De gezonde genezing van een piercing heeft een gezond lichaam nodig. Veel water drinken helpt daarbij.

Is het mogelijk een 1.2mm sieraad in een 1.6mm piercing te plaatsen?

Als je een smaller, kleiner sieraad plaatst in een piercing dat met een groter sieraad is gezet heb je groot kans dat het gaatje in ieder geval iets krapper wordt.

Bij sommige piercings is het zelfs afgeraden om zo een smal sieraad te zetten in een piercing dat gezet is met een groter sieraad. Dus het hangt een beetje van de gepiercete plek af.

Is mijn piercing vastgegroeid?

Wat doe ik eraan? Ik krijg het niet los.

Algemene vragen over piercings

Een vastgegroeide piercing is een fabel bedacht door winkeliers die oorbellen schieten. Een piercing groeit niet vast. Het enige wat zou kunnen gebeuren is dat de huid om de piercing zo stug is dat je de piercing niet goed kan bewegen. Dit gebeurt vaak bij tepelpiercings.

Voor je het sieraad eruit wilt halen, zorg dat je zeker weet dat de piercing niet ontstoken of geïrriteerd is.

Daarna, als je het sieraad eruit wilt halen kun je dit het beste proberen met glijmiddel of onder een warme douche, waardoor je poriën gaan ontspannen en je huid ook, dan kan het wat makkelijker bewogen worden zonder schade te brengen. Hierdoor kun je makkelijker je sieraad wisselen.

In het geval van een piercing sieraad dat krap zit in het gaatje ook wel fistel genoemd moet je vooral niet de piercing los proberen te forceren.

Dit kan meer kwaad doen dan goed. En als er nog een sieraad in moet komen moet je deze proberen aansluitend op het verwijderen erin te plaatsen, achter elkaar. Om zo te voorkomen dat het gaatje zodanig krimpt dat het er misschien niet meer zomaar in zal passen. Bij twijfels of moeilijkheden, niet door prutsen maar laat het dan liever door een professional doen. Deze kan je vaak ook tips geven voor de volgende keer.

Zijn Dettol, Sterilon of Jodium veilig te gebruiken voor mijn piercing?

Liever niet. Dit omdat het überhaupt nooit goed is om systematisch een antiseptisch middel op een wond te gebruiken want daarbij geef je jouw eigen lichaam ook niet meer de kans om zelf zijn werk te doen.

Is jojoba olie veilig te gebruiken op de wond van mijn piercing?

Lees hier meer over Jojoba olie. Tijdens de genezing van de piercing is olie sterk afgeraden. Dit onder andere omdat het de poriën kan verstoppen en hierdoor de genezing kan vertragen. De enige olie die eventueel wel een optie is is pure emoe olie. Lees hier meer over.

jojoba oilZal saline mijn piercing uitdrogen?

Als je de voorgemaakte, steriel voorverpakte zoutoplossing  gebruikt en toch klachten van uitdroging hebt kan het ligeen aan twee dingen: of je spoelt het niet of onvoldoende uit na het sprayen, of je moet het beter proberen te drogen wanneer het nat is geweest (zie nazorg instructies), of het gaat om je neus of oor. Daar is de huid gevoeliger voor uitdroging of juist vettigheid en reageert het ook sneller door juist meer uit te drogen of juist vetter te worden. Dan is mijn advies vaak om de zoutoplossing te staken en dezelfde nazorg instructies teo te passen maar dan met alleen water.

Voldoet skin repair oil als glijmiddel?

Er zitten vaak teveel toevoegingen in. Gebruik emu oil, jojoba olie, vitamine e olie of glijmiddel op waterbasis.

Mijn oude piercing plek is ontstoken, wat moet ik doen?

Eerst moet je nagaan of het een ontsteking is. Hoe lang geleden heb je er voor het laatst een sieraad in gehad? Was de piercing genezen toen je het sieraad eruit haalde? Boek een consult om meer te weten te komen.

Mijn piercing bloedt. Is dat normaal?

Het is bij een nieuwe piercing vaak heel normaal als er op de eerste 2 dagen nog een beetje bloed vrijkomt. Maar als je er aan zit kan het ook gaan bloeden. In dat geval kan het zijn dat je het tere nieuwe huidje hebt beschadigd. Dan heb je kans dat de genezing langer zal duren. Verzorg je piercing twee keer per dag met een isotone fysiologische zoutoplossing tot het weer helemaal is bijgetrokken, en was áltijd je handen als je jouw piercing moet aanraken (ervoor én erna).

Mijn piercing zit vast, hoe krijg ik het weer los?

Zit het sieraadje vast dat je het er niet uit krijgt of zit het vast as in je kunt het niet meer draaien of schuiven? Het laatste kun je dan beter ook niet doen. Als het geneest gaat het vanzelf weer los.

Misselijk na een piercing, is dat normaal?

Het zetten van een piercing kan spannend zijn. Dit is volkomen normaal en kan ook voorkomen ook al heb je veel piercings laten zetten hiervoor. Soms is het zó spannend voor je geweest dat je tijdens of na het zetten van de piercing ineens duizelig word, licht in je hoofd en soms zelf misselijk of val je flauw. Dit is niet raar en komt vaak voor en ook bij volwassenen en stoere kerels.

Wees eerlijk tegen je piercer wanneer je dit aan voelt komen dan kan hij of zij jou daarbij steunen en de nodige maatregelen treffen zodat jij je beter gaat voelen.

Maar als je langdurig misselijk blijft kan er ook iets anders aan de hand zijn. Als je na een uur of langer nog steeds deze klachten hebt ga dan naar de EHBO of je huisarts.

Waar koop ik een neuspiercingsieraad?

Je kunt deze bij mij in de webshop kopen, het belangrijke is om te weten welke maat je moet hebben  en welke materialen wel en niet in je neuspiercing te stoppen.

Hoe verhelp ik zwelling bij mijn piercing?

Dat hangt ervan af om welke piercing het gaat. Bij een piercing in je mond kun je waterijsjes eten, heet en pittig voedsel vermijden, mondwater gebruiken en een ontstekingremmer/pijnstiller zonder bloedverdunners. Bij zwelling van een andere piercing kun je beter even langskomen, in ieder geval is ijs er tegenaan houden (niet in direct contact brengen, altijd in een theedoek oid) alleen maar fijn.

Als ik het balletje van mijn piercingsieraad ben verloren, wat kan ik dan het beste doen?

Het gebeurt heel vaak dat er in normaal gebruik een balletje van het piercingsieraad verloren gaat. Ingeslikt, verloren met sporten of douchen, het kan van alles zijn. Het beste wat je dan kunt doen, zeker als de piercing er nog geen jaar in zit, is het staafje/ringetje er zo goed/lang mogelijk in houden en een nieuw balletje bij een piercingshop kopen. Maar, in de tussentijd, is het zondag, of laat in de avond, alle winkels zijn dicht en je wilt rustig gaan slapen zonder bang te zijn je sieraadje te verliezen. Pak een gum, knip er een stukje vanaf en prik dat op het staafje van je piercing. Zo blijft het in elk geval vannacht zitten en kun je morgen een nieuw balletje, bestellen of kopen.

Welke verschillende soorten neuspiercings bestaan er?

Bekijk dit artikel voor meer uitleg over de verschillende soorten sieraden. Bekijk dit artikel voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden bij neuspiercings.

Hoe zien afstotingsverschijnselen eruit bij een piercing?

surface anchor uitgroei

Een paar types piercings hebben een grotere kans op uitgroeien, ook wel bekend als afstoten.

Een navelpiercing bijvoorbeeld is, net als een surface anchor en een wenkbrauw piercing, toch in meer of mindere mate een surface piercing. Deze zijn altijd semipermanent. Bij heel veel mensen blijven ze goed zitten zonder klachten of uitgroei maar bij veel anderen gaan ze na verloop van tijd (soms pas na jaren, soms al vrij snel na de genezing) verplaatsten of uitgroeien. Dat laatste is ook bekend als afstoten.

Je kunt het soms zien door dat de piercing ‘ineens’ wat roder is of jeukt terwijl je al erg lang totaal geen bijzondere klachten hebt gehad en veel plezier van je piercing hebt beleefd.

Soms valt het je ineens op tijdens het wisselen met een nieuw sieraadje. Dan zie je ineens dat het lijkt alsof het stukje huid waar de piercing doorheen loopt korter is. Maar je twijfelt. Vaak zoek je er niets achter of je wilt het niet omdat je zo blij bent met je piercing. Maar dan zie je een paar maanden later dat je piercing toch wel erg rood of droog is of beide, en wat gevoelig en de huid is wat dun of hard of het stukje is erg kort of klein geworden. Dan is het hoog tijd om het sieraadje eruit te halen.

Het is namelijk zo dat als je dat niet doet en wel last hebt van deze klachten dat je sieraadje er ook eens ongemerkt uit zou kunnen vallen omdat de huid brak, letterlijk. En dan blijf je met een litteken achter. Als je het sieraad er op tijd uit haalt geneest de huid, houd je wel twee deukjes of gaatjes waar ze eerst ook zaten maar je kunt er alleen geen sieraad meer in dragen. Dat is erg jammer maar beter dan een lelijk litteken of twee huidflapjes (in het geval van een navelpiercing).

Bij Surface anchors merk je het doordat je het staafje onder het steentje of plaatje steeds meer kunt zien.

Doordat het sieraadje steeds meer uit gaat steken terwijl het eerst niet zichtbaar was. Op een gegeven moment wordt de piercing heel gevoelig en gaat het scheef zitten. De huid wordt dunner en dunner en je ziet of voelt steeds meer van het plaatje dat onder de huid zit.

Soms gaat een stukje ervan zelfs door de huid steken. In het geval hiervan, ga zo snel mogelijk naar een professional om deze te laten verwijderen voor je straks met een litteken achterblijft. Hier ook, als je er op tijd mee bent kun je littekens en andere vervelende klachten voorkomen.

Welke naalden zijn canulenaalden? Waarom worden ze gebruikt? Welke soorten piercing naalden zijn er allemaal?

De canulenaalden en de blade naalden zijn de naalden die het veiligst en meest gebruikt worden voor het zetten van bodypiercings.

Algemene Vragen over piercings
Van boven naar onder: Canule naald, gebogen blade naald van 1.2mm, blade naald van 2.4mm

En wat zijn de verschillen?

Een canule naald is het zelfde type naald dat gebruikt wordt bij een infuus in het ziekenhuis. Om de naald zit een soort mouw van een type plastic dat flexibel is. Dit is een zeer veilige manier om te piercen. Zodra de naald op zijn plek zit kan deze verwijderd worden en blijft het hulsje achter waardoor het sieraad veilig geplaatst kan worden.

Maar het kan ook anders. Sommige piercers hebben de voorkeur voor zogenaamde blade naalden. Deze zijn kort, steriel uiteraard en hol aan de achterkant waardoor het sieraadje er ook gelijk op aan kan sluiten.  De blade naald is vaak korter en hol aan de achterkant waardoor het zetten van de piercing en het sieraad in een beweging mogelijk wordt.

Voordeel: het zetten van een piercing is nóg sneller. Wel is deze in sommige gevallen net iets minder veilig in gebruik. Eigenlijk vooral voor de piercer omdat er grotere kans van zelf prikken bestaat.

Wat moet ik doen als ik mijn piercing uit moet halen voor mijn werk? En wat nou als de piercing nog niet genezen is en dus het sieraadje er niet uit mag halen, maar dat toch moet van mijn werkgever?

Algemene Vragen over Piercings
Retainer van bioplast

Je kunt de piercing bedekken met een kleine ronde pleister die je kunt kopen bij de drogist of apotheek, soms hebben supermarkten deze ook. Zo zien ze de piercing niet maar zit er ook niet een enorme pleister op. Eventueel kun je gebruik maken van een zogenaamde retainer.

Uit welke materialen heb je piercings?

Titanium, staal, chirurgisch staal, goud, niobium, rhodium, zilver, ptfe/teflon, acryl

Is lenzenvloeistof hetzelfde als zoutoplossing?

Nee, lenzen vloeistof is niet hetzelfde. Wel is het zo dat bepaalde synthetische tranen, of oogdruppels zoutoplossing kunnen zijn maar meestal zitten er bepaalde toevoegingen in die slecht kunnen zijn voor de piercing.

Op de piercing mag je enkel zoutoplossing gebruiken zonder enige toevoeging of conserveringsmiddel.

Kan ik mijn piercing verzorgen met zuiveringszout en alcohol?

Alcohol absoluut niet, lees hier meer over. Zuiveringszout is wat sterker en dat raad ik meestal alleen aan als er sprake is van een irritatie dat met zoutoplossing niet weg wilt gaan. Maar combineer deze in ieder geval niet meer alcohol of een ander antiseptisch middel.

Is het erg als ik geen zout gebruik bij een piercing die pas is gezet?

Sommige mensen gebruiken helemaal geen bijzondere nazorg voor nieuwe piercings en loopt het heel goed af. Het aller belangrijkste bij een nog ongenezen piercing is dat alles wat in contact komt ermee schoon is en dat er dus verder goed op de dagelijkse hygiëne wordt gelet. Dagelijks douchen, handen wassen, tandenpoetsen, schone lakens en kleding… en niet zwemmen zijn cruciaal. Als dit het enige is wat je doet is er geen reden waarom de piercing slecht of minder snel zou genezen.

Geneest mijn piercing sneller als ik vitaminesupplementen slik?

Het is belangrijk gezond te eten, drinken en te slapen om een goede en sneller genezing van een piercing te verwezenlijken. Vitamines kunnen hierbij helpen. Let wel, van sommige vitamines kun je ook teveel innemen. Let goed op wat er op het potje staat en neem niet meer dan de ADH Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid in. Houd hierbij ook rekening met het feit dat je naast het slikken van de vitamines deze waarschijnlijk ook in je voeding zitten, vaak niet allemaal maar veel wel. Sommige vitamines zijn onschadelijk wanneer er iets te veel van ingenomen worden. Zoals bij vitamine C, deze worden uitgeplast. Maar bij andere, zoals B12, kun je ook een overdosis krijgen. Laat je hiervoor adviseren door de apotheker of de drogist.

Bloedverdunners en chloorhexidine, kan dat?

Dat is een vraag die je beter aan jouw huisarts kunt stellen. Waar moet ik op letten? Chloorhexidine oplossing in een mondspoeling wordt aangeraden tijdens de eerste twee weken van de genezing van een orale piercing. Natuurlijk is het wel zo dat er altijd gelet moet worden op de bijsluiter van zulke middelen. Er is geen aanwijzing dat chloorhexidine en bloedverdunners elkaar tegenwerken.

Gaat de metaaldetector af als ik piercings draag?

Meestal niet. Soms zijn de sieraden die je in de piercings draagt van minder goede kwaliteit staal, in dat geval kan het voorkomen dat ze inderdaad de metaaldetector af laten gaan. Bij titanium sieraden in ieder geval niet.

Dit waren ze!

De algemene vragen over piercings.

Meer weten? neem contact op via de live chat of comment hieronder.

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLALeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

4 thoughts on “Veel gestelde vragen over piercings

  1. Hallo Jaimy! 🙂

   Ja je kunt een piercing laten zetten van een grotere maat omdat er dan een dikkere naald gebruikt wordt.
   Als je meer vragen hebt hoor ik het graag.

   Groetjes!
   P.S.: laat je even een berichtje achter in het gastenboek? en wil je ook ajb mijn pagina liken/beoordelen op facebook?

 1. ik heb een vraag over mijn neuspiercing ik heb m nog niet langer dan 2 maande gezet en mocht m er eigelijk nog niet uithalen maar bij het drogen van me gezicht, schaafde ik langs me neus en viel die er uit en als k m terug erin wil zette komt ie onder me huid te zitte en hij gaat er ook niet helemaal in op een of andere manier, wat moet ik doen om m toch erin te krijgen ??

  1. Hallo youssra,

   Idd is het zo dat een neuspiercing lastig is zelf er weer in te doen als je m verloren hebt terwijl het nog neit genezen is omdat het weefsel heel zacht is daar en de kans is dat je m dan tussen de huid krijgt en niet erdoorheen best groot is.
   Ik zou je willen aanraden om bij me langs te komen in de studio als dat een optie voor je is, anders kun je de hulp vragen van een professionele piercer bij je in de buurt. Hij of zij meot het dat met behulp van een taper of insertion pin doen met glijmiddel.
   Groetjes!
   Wil je ook even mijn google+ beoordelen?
   Wil je ook even mijn Facebookpagina liken, delen en beoordelen?
   Laat je ook even een berichtje achter in het gastenboek?
   Dankjewel, ik doe dit namelijk gratis, in mijn vrije tijd, maar alleen voor niks gaat de zon op 😉

Comments are closed.