Algemene vragen over piercings

Algemene vragen over piercings:

Een aantal vragen die mij gesteld zijn waarvan ik dacht dat er meer mensen wat aan zouden hebben om de antwoorden te lezen.

Kan er een piercing worden geplaatst in een litteken?

Algemene vragen over piercings

Bioplast flexibele piercing sieraad met titanium balletjes. Geschikt voor navel, Christina, andere intiem piercings en meer mogelijkheden. Verkrijgbaar via SoeshaDuka.nl.

Dat hangt een beetje van het litteken af. Als het een litteken is van een vroegere piercing is dat ook niet altijd mogelijk. Een gaatje of kuiltje moet geen probleem zijn in de meeste gevallen maar als het een litteken is van een sneetje of een uitgegroeide piercing is het vaak af te raden omdat de piercing sneller afgestoten kan worden of niet goed kan settelen in de huid.

Bestaan er ook flexibele piercings?

Ja, er bestaan piercing van bioplast en van PTFE deze zijn van biomedisch materiaal en dus ook hypoallergeen. Dit is een soort plastic dat heel flexibel is. Dit bestaan voor bijna alle piercings. Navelpiercings, tongpiercings, lippiercings

Groeit er huid onder het korstje op mijn piercing?

Een korstje is een soort van muur waar achter je lichaam hard aan het werk is je huid te herstellen. Dus ja, achter het korstje is je huid zich aan het herstellen. Zodra dit “af” is verdwijnt langzaam het korstje. Als je het korstje voor die tijd zelf verwijdert, zal de genezing langer duren en soms moeilijker worden.

Het balletje van mijn piercing is 1.2, wat is de breedte van het staafje?

1.2 is de dikte van het staafje vermoedelijk. De maat van het balletje hierbij opgegeven is die van de diameter van het schroefdraad, wat dus ook de dikte van het staafje wat erbij hoort aangeeft. Lees hier meer over maten van sieraden.

Hoe krijg ik een ringetje door mijn piercing gaatje?

Smiley jewelled captive disc rings. Bekend als Ball closure ring in Europa. Van titanium, verkrijgbaar via SoeshaDuka.nl

Soms is het lastig. Als het lastig is moet je het even door een professional laten doen. Ik leg je dan ook uit hoe je dit zelf het best kunt doen. Verder zijn er verschillende piercing ring stijlen. De meesten hebben een tang nodig om het open en dicht te maken. Hiervoor kun je ook altijd een piercer raadplegen voor hulp.

Hoe moet je een ronde piercing in je neus doen?

Als je het hebt over een ringetje zijn er verschillende types neusbelringen. De ball closure ring, of captive bead ring, de segment ring… Maar ook de neusbel ring met een een plat schijfje en een opening. Deze moet je vanuit de binnenkant inzetten zodat bij het doorschuiven het platte schijfje tegen de binnenkant van je neusgat aan komt en de opening alleen aan de binnenkant zit. Zo lijkt het een doorlopend ringetje.

Is een ontsteking aan mijn piercing dodelijk?

Er is ontsteking en ontsteking.

In de meeste gevallen denkt men een ontsteking te hebben terwijl het maar een irritatie is. Als het toch een ontsteking is kan het een milde lokale ontsteking zijn of een serieuze ontsteking en alles wat daar tussen zit.

Ball closure ring opener pliers (SoeshaDuka.nl)

Een onbehandelde ontsteking kan erger worden en in dit geval kan het op den duur wel dodelijk worden ja.

Neem een klacht bij je piercing altijd serieus en volg het advies van je piercer, zeker als hij of zij aanraadt om naar je huisarts te gaan.

Let wel: als je een ontsteking aan je piercing hebt: laat het sieraad zitten! Ook als je huisarts anders adviseert. Ander kun je een ingesloten ontsteking krijgen.

Is tafelzout hetzelfde als Epsom? Wat is het verschil? Kan ik Epsom zout gebruiken als ik geen zout meer heb?

Zie hier mijn artikel over zulke middelen.

Is veel water drinken goed voor het herstel van mijn piercings?

1,5 tot 2 liter water drinken per dag is heel gezond en helpt jouw lichaam afvalstoffen weg te spoelen als het ware. Ja dus. De gezonde genezing van een piercing heeft een gezond lichaam nodig. Veel water drinken helpt daarbij.open nose rings

Kan een 1.2 sieraad in een 1.6 piercing?

Als je een smaller, kleiner sieraad plaatst in een piercing dat met een groter sieraad is gezet heb je groot kans dat het gaatje in ieder geval iets krapper wordt.

Bij sommige piercings is het zelfs afgeraden om zo een smal sieraad te zetten in een piercing, dat gezet is met een groter sieraad. Dus het hangt een beetje van de gepiercete plek af.

Kan het zijn dat mijn piercing is vastgegroeid? Wat doe ik eraan? Ik krijg het niet los.

Algemene vragen over piercings

Een vastgegroeide piercing is een fabel bedacht door winkeliers die oorbellen schieten. Een piercing groeit niet vast. Het enige wat zou kunnen gebeuren is dat de huid om de piercing zo stug is dat je de piercing niet goed kan bewegen.Dit gebeurt vaak bij tepelpiercings.

Voor je de piercing eruit wilt halen, zorg dat je zeker weet dat de piercing niet ontstoken of geïrriteerd is.

Daarna, als je het sieraad eruit wilt halen kun je dit het beste proberen met glijmiddel of onder een warme douche, waardoor je poriën gaan ontspannen en je huid ook, dan kan het wat makkelijker bewogen worden. Hierdoor kun je makkelijker je sieraad wisselen.

In het geval van een piercing sieraad dat krap zit in het gaatje ook wel fistel genoemd moet je vooral niet de piercing los proberen te forceren.

Dit kan meer kwaad doen dan goed. En als er nog een sieraad in moet komen moet je deze proberen aansluitend op het verwijderen erin te plaatsen, achter elkaar. Om zo te voorkomen dat het gaatje zodanig krimpt dat het er misschien niet meer zomaar in zal passen. Bij twijfels of moeilijkheden, niet door prutsen maar laat het dan liever door een professional doen. Deze kan je vaak ook tips geven voor de volgende keer.

Kan ik Dettol op mijn piercing gebruiken?

In het algemeen niet nee.

Algemene vragen over piercings

Piercing multitool, superhandig voor al jouw eigen piercing plaatsingen en verschillende soorten sieraden. Met deze in huis hoef je nooit meer naar de piercer om een sieraad te vervangen! (SoeshaDuka.nl)

Systematisch gebruik van antiseptische middelen op een piercing doodt niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede, lees hier meer over.

Kan ik Dettol, Sterilon of Jodium gebruiken voor mijn piercing?

Liever niet. Dit omdat het überhaupt nooit goed is om systematisch een antiseptisch middel op een wond te gebruiken want daarbij geef je jouw eigen lichaam ook niet meer de kans om zelf zijn werk te doen en zo’n middel kan maar tot dusver genezen. Namelijk bacteriën doden. Helaas alle bacteriën. Sommige bacteriën zijn goede bacteriën die wonen op je huid en vormen korstjes en littekens, maar als ze steeds weg worden gespoeld kunnen ze als het ware nooit hun werk doen.

Sterilon, alcohol, jodium, Betadine/jodium, waterstofperoxide en dergelijke zijn middelen die normaal goed zijn voor open wondjes maar niet voor piercings.

Dit omdat het deeltjes die vreemd van het lichaam zijn afstoot/dood, en een piercing is een dergelijk deeltje. Alleen het lichaam krijgt het niet afgestoten/gedood uiteraard dus zal het het sieraadje insluiten. Dit voelt aan als een irritatie/ontsteking. Het wordt rood, pijnlijk, warm, jeukt… Een zoutoplossing is een beter idee. Tweemaal daags als jij jouw piercing korter hebt dan de geschatte totale genezingsperiode is mijn advies.

Kan ik jojoba olie gebruiken op de wond van mijn piercing?

Lees hier meer over Jojoba olie. Tijdens de genezing van de piercing is olie sterk afgeraden. Dit onder andere omdat het de poriën kan verstoppen en hierdoor de genezing kan vertragen. De enige olie die eventueel wel een optie is is pure emoe olie. Lees hier meer over.

jojoba oilKan saline mijn piercing uitdrogen?

Als je de zoutoplossing met de juiste verhoudingen gebruikt en toch klachten van uitdroging hebt moet je het beter uitspoelen na de behandeling. Hypertonische zoutoplossing heeft meer zout hierdoor kan de huid wat uitdrogen.

Kan skin repair oil als glijmiddel voldoen?

Er zitten vaak teveel toevoegingen in. Gebruik emu oil, jojoba olie of vitamine e olie.

 

Mijn oude piercing plek is ontstoken, wat moet ik doen?

Eerst moet je nagaan of het een ontsteking is. Hoe lang geleden heb je er voor het laatst een sieraad in gehad? Was de piercing genezen toen je het sieraad eruit haalde? En neem contact met je piercer of met mij.

Mijn piercing bloedt. Is dat normaal?

Het is bij een nieuwe piercing vaak heel normaal als er op de eerste 2 dagen nog een beetje bloed vrijkomt. Maar als je er teveel aan zit kan het ook gaan bloeden. In dat geval kan het zijn dat je het tere nieuwe huidje hebt beschadigd. Dan heb je kans dat de genezing langer zal duren. Verzorg je piercing twee keer per dag met een zeezoutoplossing tot het weer helemaal is bijgetrokken, en was altijd je handen als je jouw piercing moet aanraken (ervoor én erna).

Mijn piercing zit vast, hoe krijg ik het weer los?

Zit het sieraadje vast dat je het er niet uit krijgt of zit het vast as in je kunt het niet meer draaien of schuiven? Het laatste kun je dan beter ook niet doen. Als het geneest of met warm zeezout oplossing gaat het vanzelf weer los.

Misselijk na een piercing, is dat normaal?

Het zetten van een piercing kan spannend zijn. Dit is volkomen normaal en kan ook voorkomen ook al heb je veel piercings laten zetten hiervoor. Soms is het zó spannend voor je geweest dat je tijdens of na het zetten van de piercing ineens duizelig word, licht in je hoofd en soms zelf misselijk of val je flauw. Dit is niet raar en komt vaak voor en ook bij volwassenen en stoere kerels.

Wees eerlijk tegen je piercer wanneer je dit aan voelt komen dan kan hij of zij jou daarbij steunen en de nodige maatregelen treffen zodat jij je beter gaat voelen.

Maar als je langdurig misselijk blijft kan er ook iets anders aan de hand zijn. Als je na een uur of langer nog steeds deze klachten hebt ga dan naar de EHBO of je huisarts.

Custom bent nostril stud/op maat gebogen neusstaafje van titanium. Merk: Industrial Strength (ook verkrijgbaar via mijn webshop)

Waar koop ik een neusbel/neuspiercing?

Je kunt deze ook bij mij in de webshop kopen, het belangrijke is om te weten welke maat je moet hebben (meestal tussen 0.8 en 1mm dik) en welke materialen wel en niet in je neuspiercing te stoppen.

Wat kan ik doen als mijn piercing opzwelt?

Easypiercing mouthwash (SoeshaDuka.nl)

Dat hangt ervan af om welke piercing het gaat. Bij een piercing in je mond kun je waterijsjes eten, heet en pittig voedsel vermijden, mondwater gebruiken en een ontstekingremmer/pijnstiller zonder bloedverdunners. Bij zwelling van een andere piercing kun je beter even langskomen, in ieder geval is ijs er tegenaan houden alleen maar fijn.

Wat moet ik doen als ik het balletje van mijn piercing ben verloren?

Het gebeurt heel vaak dat er in normaal gebruik een balletje van het piercingsieraad verloren gaat. Ingeslikt, verloren met sporten of douchen, het kan van alles zijn. Het beste wat je dan kunt doen, zeker als de piercing er nog geen jaar in zit, is het staafje/ringetje er zo goed/lang mogelijk in houden en een nieuw balletje bij een piercingshop kopen. Maar, in de tussentijd, is het zondag, of laat in de avond, alle winkels zijn dicht en je wilt rustig gaan slapen zonder bang te zijn je sieraadje te verliezen. Pak een gum, knip er een stukje vanaf en prik dat op het staafje van je piercing. Zo blijft het in elk geval vannacht zitten en kun je morgen een nieuw balletje, bestellen of kopen.

Wat voor verschillende soorten neuspiercings bestaan er?

Wat sieraden betreft: Staafje met steentje of balletje of vormpje (sterretje, pijltje…) met een minuscuul balletje aan het eind, heet een nosebone. Het staafje is dan iets korter omdat het net zo lang als je huid dik is en aan de binnenkant van je piercing zit dan een balletje om de piercing tegen te houden. Dat is fijn want dan kun je pijnloos je neus snuiten.

Nostril screw jewelled blue (SoeshaDuka.nl)

Dan heb je de screw, eerst recht dan rond zodat je het minder snel verliest. Met een steentje, een balletje of ander ornament erop. Ik vind het zelf niet handig omdat het ronde stukje vaak een beetje uit mijn neusgaatje steekt. Dan lijkt het net een pulk. Ik moet de piercing hierdoor steeds in de gaten houden wat als gevolg heeft dat ik sneller een tic ontwikkel waarbij ik aan mijn piercing ga pielen, en dat is al helemáál een no-go. Dan heb je allerlei etnische sieraden en, natuurlijk, het ball closure ringetje. Wat piercing mogelijkheden betreft kunnen de neusvleugels gepierced worden, maar ook het neustussenschot, de septum. Dit noemen we ook een septumpiercing, ook kun je de neusvleugels heel hoog piercen, of beide tegelijk met de septum dat noemt men dan de nasallang. En helemaal bovenaan de neus, tussen de ogen kun je een zogenaamd bridge piercing laten zetten, ook wel bekend als de Erl piercing.

cheek labret piercing soesha

Bridge of Erl piercing bovenin de neus (eigen werk)


Wat zijn afstotingsverschijnselen bij een piercing?

surface anchor uitgroei

Uitgroeiende Microdermal piercing. Deze moet er zsm uit gehaald worden om zo min mogelijk litteken achter te kunnen laten.

Een paar types piercings hebben een grotere kans op uitgroeien, ook wel bekend als afstoten. Een navelpiercing bijvoorbeeld is, net als een surface anchor en een wenkbrauw piercing, toch in meer of mindere mate een surface piercing. Deze zijn altijd semipermanent. Bij heel veel mensen blijven ze goed zitten zonder klachten of uitgroei maar bij veel anderen gaan ze na verloop van tijd (soms pas na jaren, soms al vrij snel na de genezing) verplaatsten of uitgroeien.

Dat laatste is ook bekend als afstoten.

Je kunt het soms zien door dat de piercing ‘ineens’ wat roder is of jeukt terwijl je al erg lang totaal geen bijzondere klachten hebt gehad en veel plezier van je piercing hebt beleefd. Soms valt het je ineens op tijdens het wisselen met een nieuw sieraadje. Dan zie je ineens dat het lijkt alsof het stukje huid waar de piercing doorheen loopt korter is. Maar je twijfelt. Vaak zoek je er niets achter of je wilt het niet omdat je zo blij bent met je piercing. Maar dan zie je een paar maanden later dat je piercing toch wel erg rood of droog is of beide, en wat gevoelig en de huid is wat dun of hard of het stukje is erg kort of klein geworden. Dan is het hoog tijd om het sieraadje eruit te halen.

Het is namelijk zo dat als je dat niet doet en wel last hebt van deze klachten dat je sieraadje er ook eens ongemerkt uit zou kunnen vallen omdat de huid brak, letterlijk. En dan blijf je met een litteken achter. Als je het sieraad er op tijd uit haalt geneest de huid, houd je wel twee deukjes of gaatjes waar ze eerst ook zaten maar je kunt er alleen geen sieraad meer in dragen. Dat is erg jammer maar beter dan een lelijk litteken of twee huidflapjes (in het geval van een navelpiercing).

Bij Surface anchors merk je het doordat je het staafje onder het steentje of plaatje steeds meer kunt zien.

Doordat het sieraadje steeds meer uit gaat steken terwijl het eerst niet zichtbaar was. Op een gegeven moment wordt de piercing heel gevoelig en gaat het scheef zitten. De huid wordt dunner en dunner en je ziet of voelt steeds meer van het plaatje dat onder de huid zit. Soms gaat een stukje ervan zelfs door de huid steken. In het geval hiervan, ga zo snel mogelijk naar een professional om deze te laten verwijderen voor je straks met een litteken achterblijft. Hier ook, als je er op tijd mee bent kun je littekens en andere vervelende klachten voorkomen.

Wat zijn canulenaalden? Waarom worden ze gebruikt? Welke soorten piercing naalden zijn er allemaal?

De canulenaalden en de blade naalden zijn de naalden die het veiligst en meest gebruikt worden voor het zetten van bodypiercings.

naalden voor piercings

Van boven naar onder: Canule naald, gebogen blade naald van 1.2mm, blade naald van 2.4mm

En wat zijn de verschillen?

Een canule naald is het zelfde type naald dat gebruikt wordt bij een infuus in het ziekenhuis. Om de naald zit een soort mouw van een type plastic dat flexibel is. Dit is een zeer veilige manier om te piercen. Zodra de naald op zijn plek zit kan deze verwijderd worden en blijft het hulsje achter waardoor het sieraad veilig geplaatst kan worden.

Maar het kan ook anders. Sommige piercers hebben de voorkeur voor zogenaamde blade naalden. Deze zijn kort, steriel uiteraard en hol aan de achterkant waardoor het sieraadje er ook gelijk op aan kan sluiten.  De blade naald is vaak korter en hol aan de achterkant waardoor het zetten van de piercing en het sieraad in een beweging mogelijk wordt. Voordeel: het zetten van een piercing is nóg sneller. Wel is deze in sommige gevallen net iets minder veilig in gebruik. Eigenlijk vooral voor de piercer omdat er grotere kans van zelf prikken bestaat.

Wat moet ik doen als ik mijn piercing uit moet halen voor mijn werk? En wat nou als de piercing nog niet genezen is en dus het sieraadje er niet uit mag halen, maar dat toch moet van mijn werkgever?

bioplast retainer

Labret retainers van Bioplast. (verkrijgbaar via SoeshaDuka.nl)

Je kunt de piercing bedekken met een kleine ronde pleister die je kunt kopen bij de drogist of apotheek, soms hebben supermarkten deze ook. Zo zien ze de piercing niet maar zit er ook niet een enorme pleister op. Eventueel kun je gebruik maken van een zogenaamde retainer.

Uit welke materialen heb je piercings?

Titanium, staal, chirurgisch staal, goud, niobium, rhodium, zilver, ptfe/teflon, acryl

Is lenzenvloeistof hetzelfde als zoutoplossing?

Nee, lenzen vloeistof is niet hetzelfde. Wel is het zo dat bepaalde synthetische tranen, of oogdruppels zoutoplossing kunnen zijn maar meestal zitten er bepaalde toevoegingen in die slecht kunnen zijn voor de piercing.

Op de piercing mag je enkel zoutoplossing gebruiken zonder enige toevoeging of conserveringsmiddel.

Kan ik mijn piercing verzorgen met zuiveringszout en alcohol?

Alcohol absoluut niet, lees hier meer over. Zuiveringszout is wat sterker en dat raad ik meestal alleen aan als er sprake is van een irritatie dat met zoutoplossing niet weg wilt gaan. Maar combineer deze in ieder geval niet meer alcohol of een ander antiseptisch middel.

Is het erg als ik geen zout gebruik bij een piercing die pas is gezet?

Sommige mensen gebruiken helemaal geen bijzondere nazorg voor nieuwe piercings en loopt het heel goed af. Het aller belangrijkste bij een nog ongenezen piercing is dat alles wat in contact komt ermee schoon is en dat er dus verder goed op de dagelijkse hygiëne wordt gelet. Dagelijks douchen, handen wassen, tandenpoetsen, schone lakens en kleding… en niet zwemmen zijn cruciaal. Als dit het enige is wat je doet is er geen reden waarom de piercing slecht of minder snel zou genezen.

Geneest mijn piercing sneller als ik vitaminesupplementen slik?

Het is belangrijk gezond te eten, drinken en te slapen om een goede en sneller genezing van een piercing te verwezenlijken. Vitamines kunnen hierbij helpen. Let wel, van sommige vitamines kun je ook teveel innemen. Let goed op wat er op het potje staat en neem niet meer dan de ADH Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid in. Houd hierbij ook rekening met het feit dat je naast het slikken van de vitamines deze waarschijnlijk ook in je voeding zitten, vaak niet allemaal maar veel wel. Sommige vitamines zijn onschadelijk wanneer er iets te veel van ingenomen worden. Zoals bij vitamine C, deze worden uitgeplast. Maar bij andere, zoals B12, kun je ook een overdosis krijgen. Laat je hiervoor adviseren door de apotheker of de drogist.

Bloedverdunners en chloorhexidine, kan dat?

Waar moet ik op letten? Chloorhexidine oplossing in een mondspoeling wordt aangeraden tijdens de eerste twee weken van de genezing van een orale piercing. Natuurlijk

clickers

Titanium clicker ring. (verkrijgbaar via SoeshaDuka.nl)

is het wel zo dat er altijd gelet moet worden op de bijsluiter van zulke middelen. Er is geen aanwijzing dat chloorhexidine en bloedverdunners elkaar tegenwerken.

Neuspiercing sieraad inzetten, hoe doe ik dat?

Je hebt verschillende types neuspiercings. Nosebone, nose screw, ringetjes die in het neusgat open zijn maar aan de buitenkant dicht ogen, segment ringen, clickers en ball closure rings. Voor al deze types sieraden zijn er verschillende manieren om ze in te zetten en om ze te sluiten. Bekijk SoeshaDuka voor spullen die je hierbij kunnen helpen.

Gaat de metaaldetector af als ik piercings draag?

Meestal niet. soms zijn de sieraden die je in de piercings draagt van minder goede kwaliteit staal, in dat geval kan het voorkomen dat ze inderdaad de metaaldetector af laten gaan. Bij titanium sieraden in ieder geval niet.

Deze producten en veel meer heb ik beschikbaar op SoeshaDuka.nl

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.