Ben je allergisch voor materiaal - X of denk je dat alleen maar?

Ben je allergisch voor materiaal – X of denk je dat alleen maar?

Ben je allergisch voor materiaal – X of denk je dat alleen maar?

Een hele zwart-witte manier om zeker te weten of je allergisch bent voor welk materiaal dan ook is simpelweg door naar de huisarts te gaan.

Daar vraag je om een verwijsbriefje voor de analist in het ziekenhuis. Zij zullen dan je huid gaan testen met verschillende metalen waaronder hetgene waar je juist nieuwsgierig over bent.

Dan pas weet je het 100% zeker.

Andere manieren om erachter te komen of je idd allergisch bent zijn misschien wat minder prettig. Door een allergische reactie is er een van. Een allergische reactie op een sieraad materiaal doet zich namelijk heel anders voor dan de meeste mensen denken.

Mensen schuiven heel snel reacties op oorbellen of piercings onder het “allergie” labeltje, terwijl het iets veel eenvoudigers kan zijn.

Als je bij het dragen van een bepaald type oorbel rode, jeukende uitslag krijgt dat lijkt op eczeem; of de huid van je oor, niet alleen bij de oorbel maar ook erom heen gaat vervellen en schraal is… Dan weet je voor 90% dat je een allergisch reactie hebt op het sieraad. Maar dan hoeft het nog niet op nikkel bijvoorbeeld te zijn. Het kan ook een reactie zijn op andere bestanddelen van het metaal zijn.

Ben je allergisch voor nikkel of denk je dat alleen maar?Het allergeen zit vaak ook in andere alledaagse dingen zoals sleutels, broekriemen, knopen van spijkerbroeken, Zippo aanstekers, horloges, brilmonturen…

Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor nikkel zal je ook een reactie hebben op langdurig contact met dit soort voorwerpen. Een laag stof tussen het nikkelhoudend voorwerp en de huid is vaak onvoldoende om de huid te beschermen. Veel nagellakken bevatten ook nikkel, wist je dat? Of in voeding! Als je allergisch bent kun je dan rode plekken in en om de mond krijgen of zelfs in de keel.

Sieraden moeten in de EU voldoen aan bepaalde richtlijnen.

Bijvoorbeeld, nikkelhoudende sieraden mogen alleen verkocht worden als sieraden wanneer de afgifte lager is dan 0,5 µg/cm²/week. Hierdoor weet je dus al dat de kans op echt contact met nikkel redelijk klein is. Als je dan alsnog een eczeem achtige reactie hebt, met of zonder blaasjes en of blaartjes, dan ben je wel allergisch/overgevoelig voor nikkel ja.

Sommige mensen met een allergie op bestanddelen van edelmetalen die voor piercing sieraden gebruikt worden kunnen heftige verschijnselen krijgen.

Deze varieren veel. Gevallen zoals hevige uitslag op handen en voeten bijvoorbeeld. Iets wat heel gek is omdat de huid daar misschien wel helemaal niet in contact is geweest met het allergeen bevattend voorwerp. Zo zie je maar, contactallergie in het algemeen is iets aparts, iets opvallends, of kan het in elk geval zeker wel zijn.

Ik heb me laten testen op metaal allergieën. Ik had jeuk, uitslag en lichte zwelling bij een horloge, ik kreeg een rode afdruk van het drukknoopje van de band die om mijn buik zat tijdens de bevalling…

Dat zal wel nikkel zijn geweest! Nope.

Waarschijnlijk chromaat of kobalt. Twee materialen die óók in verschillende veelvoorkomende metalen voorwerpen zitten.

Als je bij het dragen van een bepaald materiaal jeuk hebt aan het oorbel gaatje, en de huid wordt iets rood, waarschijnlijk door het friemelen wat je gaat doen door de jeuk… dan kan het ook iets heel anders zijn.

Er zijn mensen die, net als ik, allergisch zijn op bestanddelen van hypoallergene materialen.

Hypoallergeen betekent dat het weinig tot geen allergenen bevat. Een allergeen is een bestanddeel die allergische reacties kan veroorzaken. Goud is er één van bijvoorbeeld.

Maar ík ben allergisch voor goud! Dan ben ik dus niet per se allergisch voor bijvoorbeeld een goudklomp want goud uit sieraden bestaat uit verschillende materialen.

Puur goud is een zeer zacht materiaal en wordt meestal gelegerd met andere metalen om het sterker te maken, voordat het wordt vervaardigd in sieraden.

Ik ben zelf allergisch voor goud sodium. Dit is één van de twee bestanddelen van goud die medisch veel worden gebruikt. Dit houdt in dat ik jeuk, zwelling, roodheid en uiteindelijk infecties kan krijgen als ik bijvoorbeeld gouden vullingen/kronen zou krijgen of als ik goud ín mijn piercing draag. Vandaar dat ik alleen ASTM F136 titanium staafje draag maar wel 14k (wit)gouden opschroeftopjes erop doe. Maar als ik een geel gouden ring draag merk ik er verder eigenlijk niets van.

Dus als je denkt een allergie te hebben op een bepaald materiaal, zelfs als het heel zeldzaam is, dan kan dat heel goed.

Dan moet je wel weten op welk materiaal (chemische samenstelling) je precies allergisch bent.

Geel goud van kwalitatief betrouwbare fabrikanten wordt gelegerd met verschillende metalen om het niet alleen sterker te maken maar ook hypoallergeen én krasvast zodat je het sieraad voor de rest van je leven probleemloos kunt dragen. Dit is een iets andere samenstelling dan wat juweliers gebruiken en vaak is deze ook prijziger. Maar ja, het gaat ook dóór je lijf he, als een implantaat, dus dan moet het wel van goede kwaliteit zijn natuurlijk.

Omdat het een andere samenstelling is zou het nog best eens kunnen betekenen dat als je allergisch bent voor je gouden oorbellen (die je bijvoorbeeld bij de juwelier hebt laten maken met het goud van de ring van je grootmoeder), het nog niet betekent dat je nooit meer goud kunt dragen.

Je moet dan de samenstelling ervan weten, of handiger nog, de naam van het materiaal waar je precies allergisch voor bent.

Kortom, als je denkt allergisch te zijn… weet je dat zeker?

Misschien is de kwaliteit van het sieraad gewoon minder en/of is het vervuild geraakt door langer dragen, of iets anders. Kom gerust langs voor advies, wellicht kan ik je helpen uit te vogelen wat het kan zijn. Of, beter nog, maak een afspraak met een analist en laat je testen! Je weet dan gelijk waar je voor moet oppassen. Het kan bepaalde dingen ineens een stuk duidelijker maken en je leven makkelijker als je dat eenmaal weet.

Stel: Mocht je tóch allergisch blijken te zijn dan zijn er materialen waarbij je alle gevaren uit de weg gaat.

ASTM F136 Titanium is er één van. Lees meer over titanium en hypoallergene materialen in dit artikel. Als je op zoek bent naar oorbellen i.pv. piercings van titanium dan zijn er een aantal bedrijven die sieraden maken van titanium.

Let wel, niet alle sieraden van titanium zijn van de juiste chemische samenstelling.

De sieraden van het merk Boccia zijn van commercieel puur titanium. Deze zijn (voor zover bij mij bekend) veilig te dragen bij allergische personen of gevoelige huid. Maar dan heb je natuurlijk wel een kleine hoeveelheid mensen die een reactie hebben op het vanadium in dit materiaal. Deze wordt vervangen voor inert zuiver element Niobium in ASTM F1295 titanium sieraden van het merk Industrial Strength. Naast sieraden van een ander materiaal is het belangrijk dat deze ook goed gemaakt worden. Lees hiervoor dit artikel.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit prachtige sieraden en neem contact met mij op voor vrijblijvende prijsopgaven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en kortingscodes!

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Disclaimer: Al jouw persoonlijke gegevens hierbij opgegeven worden alleen voor deze bestelling gebruikt. Je kunt op verzoek deze gegevens altijd inzien. Je kunt te allen tijde verzoeken deze gegevens te vernietigen.