antibiotica bij piercings

Antibiotica bij piercings

Vaak wordt door de huisarts Fucidin zalf voorgeschreven bij het behandelen van een probleem bij een piercing.

De werkzame stof in Fucidin is fusidinezuur. Fusidinezuur is een antibioticum, dit betekent dat het tegen bacteriën werkt. Het wordt doorgaans voorgeschreven bij huidinfecties en hardnekkige ontstekingen. Het is een zalf of crème.

Er wordt gewaarschuwd contact van het middel met de ogen te vermijden en het middel niet in de mond of neus te laten komen, in verband met mogelijke irritatie terwijl het vaak toch voor neuspiercings wordt voorgeschreven.

Dit middel wordt meestal te vroeg of te snel aangeraden, want vaak is er nog niet eens sprake van een werkelijke ontsteking, maar eerder van een irritatie dat door juiste verzorging van de piercing makkelijk verholpen kan worden.

In het geval van een vochtbultje kan een antibiototicum idd helpen, maar een zalf of creme kan averechtse resultaten opleveren.

Bovendien is een dergelijk zalf vettig en verstopt het de poriën waardoor de wond van de piercing nog steeds niet goed kan genezen en er ook vuiltjes van buitenaf makkelijker kunnen blijven ‘plakken’ aan de wond waardoor de genezing nóg trager verloopt en er nog steeds kans bestaat op een ontsteking. Ook is het zo dat plaatselijk aangebrachte antibiotica kunnen leiden tot een allergische reactie met allergisch contacteczeem tot gevolg. Andere mogelijke bijwerkingen zijn jeuk, uitslag, roodheid, zwelling, irritatie, contacteczeem en een branderig, prikkend of tintelend gevoel van de huid. Tevens kan de huid als gevolg van de plaatselijk aangebrachte antibiotica gaan vervellen.

Mocht er nu toch sprake zijn van een ontsteking, dan is er inderdaad vaak wel degelijk een antibioticum nodig. Met piercings is het vele malen effectiever om antibiotica oraal (via de mond) in te nemen in de vorm van tabletten of capsules. Mocht het toch lokaal toegediend moeten worden voor snellere werking, dan liever in de vorm van een gel.

Het verschil tussen de verschillende manieren van toediening:

  • Een zalf is gemaakt met een vette basis. Deze is vooral geschikt voor een droge huid.
  • Een crème is minder vet en wordt sneller door de huid opgenomen. Dat is bijvoorbeeld prettig bij gebruik in het gezicht.
  • Een gel is niet vet, wordt gemakkelijk geabsorbeerd en droogt snel op.
  • Een capsule of tablet werkt van binnenuit waardoor de wond niet verder verstoord wordt.

Ideaal is Amoxiciline. Dit is verkrijgbaar als drank en is een zeer algemeen antibioticum. Omdat het van binnenuit werkt is het ook zeer effectief.

Wanneer er medische zorg voor een geïrriteerde of ontstoken piercing nodig is, zullen veel artsen onmiddellijk vragen (of bevelen) om de piercing eruit te halen. Als er een vermoede of diagnose van een infectie is, is het belangrijk om dit te weigeren. Als de zorgverlener niet bekend is met piercings en er is sprake van een infectie moet er mogelijk uitgelegd worden dat het sieraad of een geschikte vervanging ervoor in de geïnfecteerde piercing moet worden gelaten om het kanaal open te houden zodat de wond een zogenaamde drain houdt. Zodra dit uitgelegd wordt aan een behandelend arts zal hij of zij vaak de situatie begrijpen en meewerken.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.