antibiotica bij piercings

Antibiotica bij piercings

Antibiotica bij ontstoken piercings.

En wat artsen hiervoor voorschrijven.

Hieronder, mijn bevindingen en mijn mening.

Dit is, precies zoals u leest, mijn mening. Ik ben niet medisch opgeleid en beweer dit dan ook niet te zijn. Ik ben wél zeer ervaren in mijn vak en heb menig certificaat op mijn naam staan. Dit is dan ook waar ik mijn bevindingen op baseer. In geen enkel geval meen ik beter te weten dan een medisch professional, in geen enkel geval raad ik mijn klant af het advies van een medisch professional op te volgen.

Vaak wordt door de huisarts Fucidin zalf voorgeschreven bij het behandelen van een probleem bij een piercing. De werkzame stof in Fucidin is fusidinezuur. Fusidinezuur is een antibioticum, dit betekent dat het tegen bacteriën werkt. Het wordt doorgaans voorgeschreven bij huidinfecties en hardnekkige ontstekingen. Het is een zalf of crème.

Er wordt gewaarschuwd contact van het middel met de ogen te vermijden en het middel niet in de mond of neus te laten komen, in verband met mogelijke irritatie terwijl het vaak toch voor neuspiercings wordt voorgeschreven.

Dit middel wordt meestal te vroeg of te snel aangeraden, want vaak is er nog niet eens sprake van een werkelijke ontsteking, maar eerder van een irritatie dat door juiste verzorging van de piercing makkelijk verholpen kan worden.

Bovendien is een zalf vettig en verstopt het de poriën. Dit betekent dat de wond van de piercing nog steeds niet goed kan genezen en er ook vuiltjes van buitenaf makkelijker kunnen blijven ‘plakken’ aan de wond.

Ook is het zo dat plaatselijk aangebrachte antibiotica kunnen leiden tot een allergische reactie met allergisch contacteczeem tot gevolg. Andere mogelijke bijwerkingen zijn jeuk, uitslag, roodheid, zwelling, irritatie, contacteczeem en een branderig, prikkend of tintelend gevoel van de huid. Tevens kan de huid als gevolg van de plaatselijk aangebrachte antibiotica gaan vervellen.

Mocht er nu toch sprake zijn van een ontsteking, dan is er vaak wel degelijk een antibioticum nodig. Met piercings is het vele malen effectiever om antibiotica oraal (via de mond) in te nemen in de vorm van tabletten of capsules. Mocht het toch lokaal toegediend moeten worden voor snellere werking, dan liever in de vorm van een gel.

Het verschil tussen de verschillende manieren van toediening:

  • Een zalf is gemaakt met een vette basis. Deze is vooral geschikt voor een droge huid.
  • Een crème is minder vet en wordt sneller door de huid opgenomen. Dat is bijvoorbeeld prettig bij gebruik in het gezicht.
  • Een gel is niet vet, wordt gemakkelijk geabsorbeerd en droogt snel op.
  • Een capsule of tablet werkt van binnenuit waardoor de wond niet verder verstoord wordt.

Waar ik de beste resultaten bij heb gemerkt (bij daadwerkelijke ontstekingsgevallen met piercing) is Amoxiciline. Omdat het van binnenuit werkt is het ook zeer effectief.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.