Aparte tong piercings

Er zijn een aantal tong piercings die veel gevraagd worden die iets van de norm afwijken. Nu is het meestal een goed iets, van de norm afwijken. Ik houd niet van de norm, obviously dus iets wat niet “normaal” is? Yay!

Maar niet alles is oké of veilig.

Dus hier zijn een aantal tong piercings die van de norm afwijken van die ene tong piercing netjes in het midden van je tong, tussen de twee spieren van de tong.

Oké, eerst de “normale” tong piercings.

 
Dit plaatje heb ik van het internet geplukt for the record.

De twee helften van de tong zijn opgedeeld door een vezelig tussenschot of septum (het mediane septum) dat door het midden loopt. Dit septum kan men extern zien als de centrale groef of mediane groef, die in de lengte over de tong loopt. Mediane sulcus. De mediane sulcus is een smalle groef in de middellijn bovenop de tong die kleiner wordt naarmate hij omhoogloopt. Bron: Menselijk lichaam.

De tong kan gespleten worden om een slangen look te geven. En de twee kanten van een gespleten tong kunnen ook onafhankelijk bewogen worden. Een tong piercing wordt geplaatst tussen deze twee helften. Ook wordt de tongpiercing in het midden van de tong geplaatst. Daarmee bedoel ik het volgende.

Het gedeelte van de tong dat gepierced (of gespleten) kan worden is het gedeelte wat je uit kunt steken als het ware. Als je je mond open doet zie je je tong liggen, die loopt best ver naar achter. De onderkant van de tong zit vast aan je onderkaak. 90% van de mensen (deze percentage is naar mijn schatting trouwens) heeft een zogeheten frenulum (tongriem) onder de tong die deze aan de onderkaak verbindt. De frenulum kun je onder andere ook vinden onder je bovenlip. Deze verbindt de bovenlip aan het tandvlees. Dat hele dunne huidje is een frenulum.

soesha tongue piercing

Het gedeelte van de tong dat gepierced kan worden is van het puntje van je tong naar de frenulum, dat delen door twee… daar ongeveer. Dit verschilt ook veel per persoon.

Als je je tong niet uit kunt steken, dan is een tongpiercing waarschijnlijk geen optie bij jou. Dan verbindt de frenulum van je tong bij jou waarschijnlijk de hele tong aan de onderkaak.

Het is soms mogelijk om de frenulum weg te laten snijden of in elk geval een deel ervan zodat je alsnog gepierced kunt worden.

De venom tong piercings.

Zojuist geplaatste venom piercing

Dit zijn twee verticale (horizontaal lig je in bed, verticaal sta je in de rij bij de supermarkt) staafjes die, in plaats van tussen de tongspieren, dwars door de twee tongspieren heen gaan.

Deze zwelt vaak iets meer dan bij de gewone tong piercing omdat spier nu eenmaal veel kan zwellen. Tijdens de genezing kan het zijn dat de ene sneller slinkt dan de andere of de andere dag is het andersom. Wanneer de zwelling verder slinkt kan het tijdelijk ff listig zijn voor je tanden omdat de staafjes hier niet echt in het midden van je mond zitten maar iets meer opzij waardoor de kans dat je erop bijt bij het eten iets groter is wanneer de zwelling wat geslonken is maar de eerste, extra lange, staafjes er nog in zitten.

Buiten dat vind ik de venom piercing echt heel gaaf eruitzien.

De transverse tongpiercing. Ah, daar zijn we dan.

De tong piercings die ik dus echt no-no vind. Een transverse tong piercing, net als een “snake-eye” piercing is een horizontaal staafje die de twee tongspieren aan elkaar verbindt. Dat alleen al is een slecht idee.

De twee tongspieren zijn er niet voor niets, anders had je er maar een. Met dat staafje die ze aan elkaar verankerd kun je veel bewegingen niet meer maken, of i.i.g. niet meer zover als je eerst kon. Denk erover na. Dat betekent dat je spraakproblemen kunt krijgen. Yep, for realzies. Daarnaast zit het sieraad aan de randen van de zijkanten van je tong. Tik, tik, tik… get it? tegen je tanden en tandvlees ja. Bij alles. Praten, eten, drinken, lachen… alles. En je tanden geven het op een gegeven moment op. Chip of tandvlees schade, terugtrekkend tandvlees, tanderosie… En worst case, vallen je tanden er letterlijk uit.

Klein detail.

Ik heb zelf de transverse tong piercing 2x gedaan sinds 2009.

Netjes gedaan ook als ik dat zelf mag zeggen.

Maar toen heb ik de client ook uitgebreid uitleg gegeven over de risico’s. Zij wilden het toch per sé.

Mijn filosofie was dat ze het beter bij mij konden laten doen onder de best mogelijke omstandigheden met de best mogelijke nazorg dan dat ze ergens heen gaan waar ze die dagelijks doen zonder te blikken of blozen, voor een tientje en dan potentieel nog meer risico lopen. Dus niet alleen spraakproblemen maar ook ernstige ontstekingen, geen nazorg, lelijke plaatsing… drama’s. Dus voilà. Dat moest ik nog wel even kwijt anders ben ik niet 100% eerlijk en je weet, eerlijk duurt het langst.

Maar nu doe ik dit echt niet meer hoor, de tweede keer twijfelde ik al heel erg en sindsdien volg ik mijn ”gut” met dit soort dingen. Dus geen horizontale piercings door de tong meer. Nope nope nope.

Wat mij brengt naar…

De “scoop”. Net zo slecht.

Sowieso zijn de uitgroei kansen vrij groot omdat het een surface piercing is op een superbeweeglijk gedeelte van je lichaam. Serieus, wil je die look? Neem een venom piercing.

Verder is het net als de transverse en de snake-eyes. Het verbindt twee spieren die onafhankelijk moeten kunnen bewegen.

De multiple tong piercing. Supertof!

Als je gezegend bent met een lange tong kun je helemaal los, maak er een rijtje van, achterelkaar dan he, niet naast elkaar. Zolang ze goed geplaatst worden is het suuuupertof. Ik had er zelf twee achterelkaar, heel cool. Een kennis van me, zijn vriendin had er 4 of 5 ofzo. Heel stoer. Het enige wat ik minder vond is dat ik zóveel metaal in me mond had, vond ik. Uiteindelijk heb ik mijn tong laten splijten en ik ben er gigantisch blij mee.

De tongweb.

Dit is een staafje, of ringetje dat door de frenulum onder je tong gaat. Ook heel tof. Minder zichtbaar, meer een soort “lingerie” voor je tong. Het is echt meer een piercing voor jezelf. Deze is vaak meer een tijdelijke piercing omdat er op den duur tandplak op het sieraadje gaat blijven zitten dat de piercing kan gaan irriteren. Meestal wil je het na een jaar ongeveer weer eruit halen. Dat tandplak kun je tegen gaan door het mee te poetsen bij het tanden poetsen maar op den duur heb je vaak dat het alsnog gaat irriteren. Vaak, niet altijd.  Verder heb ik er niets op tegen te brengen eigenlijk.

Zo! Dit was het weer.

Heb je meer vragen gekregen hierdoor? Wil je meer details? Heb je zelf een van de hierboven genoemde piercings en wil je daar vragen over stellen? Brand los in de comment sectie hieronder.

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLALeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.