Ben je allergisch voor nikkel of denk je dat alleen maar?

Ben je allergisch voor nikkel of denk je dat alleen maar?

Een hele zwart-witte manier om zeker te weten of je allergisch bent voor nikkel is simpelweg door naar de huisarts te gaan en een verwijsbriefje te vragen voor de analist in het ziekenhuis die je huid dan gaat testen met verschillende metalen waaronder nikkel. Dan weet je het 100% zeker.

Andere manieren om erachter te komen of je idd allergisch bent voor nikkel zijn misschien wat minder prettig. Door een allergische reactie is er een van. Een allergische reactie op nikkel doet zich heel anders voor dan de meeste mensen denken.

Mensen schuiven heel snel reacties op oorbellen of piercings onder het nikkel allergie labeltje, terwijl het iets veel eenvoudigers kan zijn.

Als je bij het dragen van een bepaald type oorbel rode, jeukende uitslag krijgt dat lijkt op eczeem; of de huid van je oor, niet alleen bij de oorbel maar ook erom heen gaat vervellen en schaal is… Dan weet je voor 90% dat je een allergisch reactie hebt op het sieraad. Maar dan hoeft het nog niet op het nikkel te zijn. Het kan ook een reactie zijn op andere bestanddelen van het metaal zijn.

Ben je allergisch voor nikkel of denk je dat alleen maar?Nikkel zit ook in sleutels, broekriemen, knopen van spijkerbroeken, Zippo aanstekers, horloges, brilmonturen…

Als je allergisch bent voor nikkel zal je ook een reactie hebben op langdurig contact met dit soort voorwerpen. Een laag stof tussen het nikkelhoudend voorwerp en de huid is vaak onvoldoende om de huid te beschermen. Veel nagellakken bevatten ook nikkel, wist je dat? Of in voeding! Als je allergisch bent kun je dan rode plekken in en om de mond krijgen of zelfs in de keel.

Sieraden moeten in de EU voldoen aan bepaalde richtlijnen.

Bijvoorbeeld, nikkelhoudende sieraden mogen alleen verkocht worden als sieraden wanneer de afgifte lager is dan 0,5 µg/cm²/week. Hierdoor weet je dus al dat de kans op echt contact met nikkel redelijk klein is. Als je dan alsnog een eczeem achtige reactie hebt, met of zonder blaasjes en of blaartjes, dan ben je wel allergisch/overgevoelig voor nikkel ja.

Sommige mensen met nikkel allergie kunnen heftige verschijnselen krijgen zoals hevige uitslag op handen en voeten. Iets wat heel gek is omdat de huid daar misschien wel helemaal niet in contact is geweest met het nikkelhouden voorwerp. Zo zie je maar, nikkel allergie of contactallergie in het algemeen is iets aparts, iets opvallends, of kan het in elk geval zeker wel zijn.

Ik heb me laten testen op metaal allergieën. Ik had jeuk, uitslag en lichte zwelling bij een horloge, ik kreeg een rode afdruk van het drukknoopje van de band die om mijn buik zat tijdens de bevalling…

Dat zal wel nikkel zijn geweest! Nope.

Waarschijnlijk chromaat of kobalt. Twee materialen die óók in verschillende veelvoorkomende metalen voorwerpen zitten.

Als je bij het dragen van een bepaald materiaal jeuk hebt aan het oorbel gaatje, en de huid wordt iets rood, waarschijnlijk door het friemelen wat je gaat doen door de jeuk… dan kan het ook iets heel anders zijn.

Kortom, als je denkt allergisch te zijn voor nikkel… weet je dat zeker?

Misschien is de kwaliteit van het sieraad gewoon minder of is het vervuild geraakt door langer dragen, of iets anders. Kom gerust langs voor advies, wellicht kan ik je helpen uit te vogelen wat het kan zijn.

P.S.: Mocht je toch allergisch voor nikkel blijken te zijn dan zijn er materialen waarbij je alle gevaren uit de weg gaat. Titanium is er een van. Lees meer over titanium en hypoallergene materialen in dit artikel. Als je op zoek bent naar oorbellen i.pv. piercings van titanium dan zijn er een aantal bedrijven die sieraden maken van titanium. Let wel, niet alle sieraden van titanium zijn van de juiste chemische samenstelling. De sieraden van het merk Boccia zijn van commercieel puur titanium. Deze zijn (voor zover bij mij bekend) veilig te dragen bij allergische personen of gevoelige huid. Naast sieraden van een ander materiaal is het belangrijk dat deze ook goed gemaakt worden. Lees hiervoor dit artikel.