Brass a.k.a. Messing sieraden… Veilig?

Wat is veilig? Veilig is wanneer je geen contactallergie ontwikkeld van het materiaal, of, nog beter, kúnt ontwikkelen.

Men spreekt van contactallergie wanneer er na het dragen van of in contact gekomen te zijn met een bepaald materiaal er een allergische reactie ontstaat. Zo’n reactie kan zich uiten in uitslag, ontstoken huid (“dermatitis”) roodheid, jeuk. Een contactallergie treedt meestal op bij personen die na een eerste contact met de stof gevoelig ervoor zijn geraakt. Een irritatie reactie is iets anders. Dat is wanneer er een reactie met de huid is na contact met een stof dat irriterend is (dit staat meestal op de verpakking van het stof, zie schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld). Maar een combinatie tussen beide reactie komt wel voor. Contact allergie is niet besmettelijk, dus daar hoef je je in elk geval niet druk over te maken :P.
Messing a.k.a Brass

Ze zijn steeds meer in trek, je ziet ze overal mede doordat messing een warme goudkleur heeft dat goud nabootst maar veel goedkoper is. Messing sieraden en oorbellen, messing earweights, messing tunnels, messing hangers… en dan heb je ook nog zogenaamde white brass, wit messing sieraden.

Is dit veilig? Wanneer wel? Wanneer niet? Wat is messing eigenlijk? Zijn daar ook verschillende varianten van? Waar wil je op letten als je naar sieraden van dit materiaal kijkt?

Je gaat naar de een random goedkope accessoire winkel en koopt daar oorbellen van een “nep” materiaal, zilverkleurig of goudkleurig. Meestal is dit messing, of staal. Nu is het zo dat in Europa de wet voorschrijft dat nikkel in sieraden minder dan 0.5 microgram per vierkante centimeter per week mag afgeven. Als dat toch hoger is kan het een allergisch reactie veroorzaken, met name uitslag. Maar helaas houdt niet iedereen zich eraan en niet iedere fabrikant wordt hierop gecontroleerd.

Messing is een legering van koper en zink. Koper is een materiaal die bij velen een reactie opwekt. Maar koper is ook een natuurlijk antimicrobieel materiaal (weert bacteriën). Voornamelijk jeuk irritatie, uitslag, maar vaak in eerste instantie een groene verkleuring van de huid op de plek waar het gedragen wordt. Goedkoper messing kan irriterende onzuiverheden bevatten in hun legering. Hierdoor kunnen mensen reacties krijgen bij het dragen ervan ondanks dat ze niet allergisch zijn voor koper of zink. Toch blijf messing een relatief populair materiaal voor (plated) sieraden. Dit komt omdat het makkelijk te bewerken is (messing is onder andere heel zacht en buigzaam) en relatief weinig reactie opwekt. Maar relatief betekent dat het dus niet volledig hypoallergeen is.

Messing bevat vaak (niet altijd) een grote hoeveelheid lood. Lood is giftig en kan erg schadelijk zijn voor hersenen en andere inwendige organen. Als messing niet gelegerd is door de juwelier zelf kan het van industriële afkomst zijn en dus daar gelegerd met verschillende materialen om onder andere roestvrij en buigzaam te zijn. Hier wordt geen rekening gehouden met eventueel langdurig contact met de huid. Vaak zijn materialen gemaakt met oog op kostenbesparing. Je raadt het al, dit is niet altijd in het voordeel (eerder nadeel dus) van de gezondheid van diegene die het in zijn lijf wilt dragen als sieraad. Verschillende metalen die in sommige soorten messing zitten kunnen zich verplaatsen (!) over het sieraad. Als een soort van afgeven net als verf o.i.d.

Wat is white brass? Wit messing wordt ook Duits zilver genoemd. Dit is een legering van koper, nikkel en zink. Door het nikkel wordt het “wit” van kleur in tegenstelling tot “standaard” messing. Dit materiaal wordt meestal gebruikt voor het maken van “zilver” bestek. Deze worden vaak nog eens “plated” met echt zilver voor een perfecte finish.

Wees voorzichtig bij het kiezen van je sieraad en draag sieraden van zulke materialen niet te lang. Als je een reactie merkt zoals roodheid, jeuk, uitslag o.i.d., verwijder het sieraad, was de huid waar het in zat en eventueel het sieraad en laat de huid een paar dagen met rust of draag er een materiaal in waarvan je 100% zeker weet dat het schoon en hypoallergeen is.

Kortom, niet alle materialen waar sieraden van gemaakt worden zijn veilig. Metalen zijn eigenlijk zelfs vaak gevaarlijk! Bespaar niet op jouw lichaam en gezondheid en wees alert.

Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die hun messing zelf legeren en dan zijn de verhoudingen in de legering acceptabel en vrij van onbekende en (de meeste) giftige stoffen.

Messing is acceptabel voor tijdelijke sieraden. Niet ermee gaan slapen dus.

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLALeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.