Hygiëne en handen wassen

Goede dagelijkse hygiëne en de dagelijkse verzorging van je piercing:

Wanneer je net je piercing hebt laten zetten, of je piercing is geïrriteerd of je hebt last van een kleine plaatselijke ontsteking of zogenaamd vochtbultje, ik raad je aan een goede dagelijkse hygiëne te behouden.

Maar wat betekent het eigenlijk?

Er wordt verwacht van een gemiddeld, gezond persoon zich zelf goed te verzorgen door onder andere: zijn of haar handen regelmatig te wassen, zich dagelijks te douchen, de haren te wassen, de baddoeken en beddengoed regelmatig te verschonen.

Een nog niet volledig genezen piercing is eigenlijk een open wond.

Deze moet ook als zodanig worden behandeld om ontstekingen te voorkomen. Sommige bacteriën kunnen namelijk ook “rondlopen” en ze gaan altijd af op warme, vochtige plekken en de beste manieren om het menselijk lichaam binnen te treden. Een gemiddeld, zichtbaar open wond (zoals een snijwond of ieder ander vleeswond of groter) worden door bacteriën hetzelfde behandeld door bacteriën als kleine piercingwondjes. Vandaar dat het dezelfde zorg nodig heeft.

  • Blijf van de piercing af. Raak het (en het gebied eromheen met een straal van zo’n 20 centimeter) niet aan, of in ieder geval zo min mogelijk.
  • Zorg er dagelijks voor met fysiologische zoutoplossing.
  • Zorg dat alles wat je gebruikt om de zoutoplossing toe te dienen en te bereiden altijd schoon is.
  • Vermijd stoffige en vuile omgevingen, houd een zeezout spray bij de hand om vuil en stof weg te spoelen.
  • Houd alles wat in de buurt komt van je piercing schoon. Zoals kleding bijvoorbeeld, deze zouden dagelijks verschoond moeten worden in het geval van een nieuwe of geïrriteerde piercing in de regio van de torso zoals tepel piercings en navel piercings. Telefoons en oordopjes en dergelijke moeten schoon gehouden worden of uit de buurt worden gehouden van oor piercings. Kijk ook uit met neus snuiten bij neuspiercings, en gebruik wegwerp zakdoeken.
  • Was je handen na ieder toiletbezoek, niezen of snuiten. Spoel de zeepresten goed weg na het handen wassen. De zeep vangt namelijk alleen de bacteriën. Door het weg te spoelen zijn ze pas echt weg gespoeld. Verwijder ringen en armbanden regelmatig bij het wassen van de handen om zo te voorkomen dat deze plekken toch nog vuil blijven.
  • hygiene piercings
  • Bij het douchen, verzorg de piercing als laatste. Spoel de piercing goed uit met voldoende schoon water om alle zeep resten te verwijderen.

Let extra goed op:

Zoals met werk of hobby’s die jou of jouw piercing in contact brengen met stof, vuil, vet… Bijvoorbeeld met hobby’s of sporten zoals paardrijden, voetballen… Of bij werk zoals hovenier, tuinieren, werk in de bouw, schilderwerken, werk in een snackbar… Deze brengen je allemaal veel in contact met veel vuil en dit kan voor complicaties zorgen als je piercing nog niet volledig genezen is en de genezing vertragen.

Sowieso is het erg belangrijk dat je vaak je handen wast in zo een situatie, maar ook dat je jouw piercing extra schoonhoudt door het bijvoorbeeld vaker te spoelen met schoon water en droog dept met papier/keukenpapier.

Nog beter is het veel sprayen met zoutoplossing.

Als je in de buurt bent van een kraan is het beter om dat nog eens na te spoelen en droog te deppen. Maar natuurlijk is dat niet altijd mogelijk. Zorg ook altijd dat je bij thuiskomst nog eens alles goed schoon spoelt. Dit kan door te douchen of door eerst te spoelen, dan eventueel fysiologische zoutoplossing toepassen en daarna uiteraard weer spoelen en droog maken.

Het kan zijn dat je piercing al aardig geïrriteerd is geraakt door al dat vuil. Dan kun je te maken hebben met aardig wat zwelling. Dat kan vervelend zijn. Soms is de zwelling zo erg dat het sieraad die er nu in zit krap gaat zitten. Wat je dan moet doen is eerst schoonmaken, goed uitspoelen met water, maar dan ook in een boterhamzakje een (paar) ijsklontje(s) doen en die er even tegenaan houden. Het kan ook helpen om een ibuprofen in te nemen. Dit is een ontstekingsremmer dat ook pijn en zwellingen tegengaat.

Maar dit is géén vervanging voor de tweemaal daagse zoutoplossing en het verder beschermen van de piercing tegen alle vuil.

Als er vragen zijn, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937 of stuur een WhatsApp bericht naar dit nummer als je me daar niet te pakken krijgt, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan. Volg ook mijn activiteiten op sociale media.