De rol van ademhaling bij het nemen van een piercing

De rol van ademhaling bij het nemen van een piercing

De rol van ademhaling bij het nemen van een piercing: vaak als ik iemand ga piercen gebruik ik een ademhalingstechniek. “Adem diep in, tot aan je navel, en geef een diepe zucht”. Dit is niet alleen een afleidingstechniek.

Het is namelijk zo dat je ademhaling heel veel bepaalt in hoe je je voelt. Ook hoe je lichaam ergens mee omgaat. Dat kun je dus met je ademhaling enigszins beïnvloeden. Als je je teen stoot aan de poot van je nachtkastje, dan heb je de neiging om heel hard in te ademen en dan je adem in te houden. Heftig allemaal, en auw vooral.

Maar wat nou als ik jou zou vertellen dat als je juist op dat moment – op het moment dat je beseft dat je erg veel pijn aan je kleine teen hebt – je adem los zou laten, en probeert je adem langzaam en diep te maken en te houden, je dan veel sneller van de pijn af was?

Met yoga speelt je ademhaling een grote rol. Je rekt en strekt je lichaam. Je houdt dan de rekking vast en ademt door…en door…en door…. Niet alleen met yoga, ook met sporten (inademen, en tijdens inspanning uitademen, iets wat verbazend veel mensen verkeerd om doen) en veel andere dingen. Als je iets spannend vindt en je moet het toch doen, neem je (bewust of niet) een diepe zucht voor je de stap daadwerkelijk neemt. Weliswaar iets te kort en te snel maar het idee ervan is om je lichaam rust te geven.

Wanneer je jouw adem inhoudt spannen je spieren zich aan, je hartslag gaat sneller, je huid wordt ook meer gespannen en harder, je handen worden stijver, soms worden ze zelfs vuisten. De ademhaling zorgt ervoor dat je zuurstof inademt en koolstofdioxide uitademt. Wanneer je afvalstoffen (=koolstofdioxide) blijven hangen in je lichaam, dan heeft je lichaam daar last van. Het kan zijn werk niet goed doen. Wanneer je jouw adem uitblaast ontspannen je spieren, je hart, je huid, en je handen zijn veel minder stijf gebold, bijna niet in een vuist te houden. De adem houdt niet alleen je lichaam fris, maar ook je emoties en je denken.

In tijden van spanning en stress gaat een mens onbewust sneller ademen met als gevolg dat je lichaam steeds in een opperste staat van paraatheid is.

Er worden dan heel veel stresshormonen aangemaakt en dat voelt naar en dat wordt dan een vicieuze cirkel. Je ademhaling vertragen en ademen vanuit je buik helpt om je brein te vertellen dat je veilig bent.

Dat doe je zo:

  1. langzaam, diep via de neus inademen tot aan je navel (tot je longen helemaal vol zijn)
  2. één seconde inhouden,
  3. vanaf je navel tot aan je mond uitblazen (zonder te persen: dus in een zachte lange zucht).

Wanneer je dit doet zal je merken dat je sneller ontspant. Je hartslag wordt iets trager, je handen ontspannen en je huid ook. Neem zeven tellen de tijd om in te ademen. Je houdt één tel vast en dan weer zeven tellen de tijd om uit te ademen. Uitademen staat voor loslaten, letterlijk en figuurlijk. Hierdoor laat je huid meer toe en voel je minder pijn bij het laten zetten van de piercing. Dit natuurlijk mits degene die je piercet met jouw timing mee werkt.

Wat ook veel voorkomt door stress en spanning bij het nemen van een piercing, is dat je niet alleen korter en gespannener ademhaalt maar ook dat je te snel gaat ademen, en voornamelijk te snel in ademen. Dat heet hyperventilatie. Als je gespannen bent, heb je dit meestal ook niet eens in de gaten. Behalve als je heel heftige hyperventilatie hebt natuurlijk, maar dan is er meestal ook wel iets anders aan de hand. Van hyperventilatie kun je erg duizelig worden doordat je te veel zuurstof binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft, dat zuurstof gaat dan naar je hersenen en kun je flauw vallen. Allemaal goed te verhelpen hoor, geen paniek, maar dit is een van de redenen waarom je ademhaling zo’n grote rol kan spelen bij een fijne piercing ervaring. Vandaar dat ik die techniek dus gebruik.

Als je gespannen bent, voel je meer pijn door dat de naald moeilijker door de huid komt. Dan ga je ook iets meer bloeden – doordat je hart sneller gaat en dus meer bloed door je lichaam pompt – . Dit is allemaal natuurlijk helemaal niet erg, dus geen paniek als je dit niet kunt of als het niet lukt, maar het helpt wel als dit wél lukt.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit prachtige sieraden en neem contact met mij op voor vrijblijvende prijsopgaven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en kortingscodes!

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.