Blow-out part I: Foutje! Bedankt.

Blow-out part I: Foutje! Bedankt.

Errare humanum est. Betekent “een fout maken is menselijk” maar dan in het Latijn – jaja, ik heb gymnasium gedaan toen ik nog op school zat.

Ik was mijn oorlellen aan het oprekken naar 18mm zoals eerder geschreven in een artikel op deze website. Maar dat is even fout gegaan met mijn rechter oorlel. De oorlel die langzamere stappen vereist.

Een maand geleden waren mijn ingetapede plugjes op 17mm en heel losjes gaan zitten eromheen. Dus rustig kijken of ik daar ook een 316L stalen 18mm plugje in kon zetten en dat ging moeiteloos.

Na een week of iets begonnen ze te jeuken en zweten. Dat is iets wat ik verwacht met het langere dragen van metalen sieraden in opgerekte piercings dus ik zocht er niets achter. Dat had ik wellicht wel moeten doen. De jeuk ging weg maar de tunnel zat niet lekker. Goed wassen terwijl ik ze inhield leek te helpen. Na een paar dagen weer hetzelfde verhaal. En ik had moeten luisteren naar mijn lichaam en de plugjes bijtijds wisselen voor iets hypoallergenisch. Titanium of Pyrex bijvoorbeeld. Eergisteren dacht ik, ik doe ze even uit om ze goed te wassen en toen bleek dus dat ik een flinke vochtbult op de onderste achter rand van mijn oorlel had zitten. Zo’n vochtbult wordt een blow-out als je het laat zitten. Dus sieraad eruit gelaten, voorzichtig gewassen met milde zeep en ingesmeerd met emu olie. Het voelde veel beter aan. Natuurlijk was ik “bang” dat ze zouden krimpen maar dat is de laatste zorg aan mijn hoofd nu. Vanmiddag om half 4 heb ik ze weer ingesmeerd met emu olie en heb ik mijn 17mm plugjes weer in gedaan. Ik was blij ze ingesmeerd te hebben want zij waren niet zo blij met mij. Nu dus deze lekker lang laten zitten en opnieuw proberen. Maar ik ga zeker niet meer stalen tunnels of plugs in zetten als ik weet dat ik ze lang in moet houden. Mijn huid houdt daar duidelijk niet zo van, in ieder geval niet bij het stretchen. Gelijk titanium en Pyrex plugs aangeschaft in 18mm voor straks. Van 17mm moet ik ook nog een halen zodat ik een back-up optie heb die veilig is.

Nou… twee dagen later… Mijn oor was ook niet zo blij met de 17mm plug dus weer twee dagen zonder gedaan en wassen een keer per dag met neutral 0% en goed afspoelen en insmeren met emu olie. Dat deed ‘m goed. Dus nog een maatje kleiner. Plugs van 17mm waren binnen gekomen maar en kostte een beetje moeite en ik had zoiets van genoeg moeite gedaan, dit moet niet gekker worden dus 16 erin. Terug bij af. Dat ging wel. Dan maar terug bij af vanaf 16 naar 17 en dan naar 18 om naar 19 te gaan, want dat is het plan.

Tip! Doet het zeer, luister naar je lichaam. Het kan zo simpel zijn als het materiaal van de sieraad. Titanium en Pyrex zijn altijd veilig, voor iedereen. Het liefst met internal threading (schroefdraad aan de binnenkant) of single flare maar dan glad, zoals bij Pyrex single flare plugs. En in het geval van O ringen zijn die doorzichtige van siliconen het veiligst.