Geheimen ontmaskerd

Geheimen ontmaskerd

Soms he, soms voel je je genaaid als je net bij de piercer vandaan komt. Ik weet dat omdat ik dat zelf een of twee keer heb gehad. Gelukkig niet vaker.

Meestal is het niet eens te wijten aan de piercer maar eerder aan de verwarring en onduidelijkheid.

Ik wil de sluier van verwarring en onduidelijkheid optillen en daarmee licht scheppen over een aantal zaken die piercers oh zo graag verborgen houden. Of niet eens bewust misschien maar mezelf kennende – ik wil altijd alles weten – en gezien het feit dat alles wat een persoon bedenkt of doet er minstens één ander op de wereld is die hetzelfde heeft bedacht of gedaan, ik zou dat allemaal wel willen weten. En nu ik dit weet, voelt het als mijn plicht om het door te geven.

Nou, daar gaan we dan.

Waarom zo’n lang staafje bij de tragus en niet dezelfde lengte bij de helix? Het is toch allebei kraakbeen en huid?

De tragus zwelt gemiddeld meer op dan de helix. De huid om de tragus is dikker dan de huid om de helix.

Wacht, weet je wat de tragus is? De tragus is het kleine flapje huid dat je gehoorgang afschermt. Deze bestaat uit elastisch kraakbeen, spier, vettig weefsel en huid.

De helix daarentegen bestaat uit huid en kraakbeen. En dat zie je ook, het is er veel dunner en ziet er een stuk minder vlezig uit dan je tragus.

Omdat je tragus meer weefsel bevat kan het dus ook meer zwellen. Omdat dit heel onvoorspelbaar is bij de ene persoon in vergelijking met de ander plaats ik vrijwel alle tragus piercings met een recht staafje van 8, 9 of 10mm lengte. Meestal 9mm.

Ook omdat deze lengte bij de tragus piercing ook minder hinderlijk is als ik het overschat zou hebben. Een staafje dat te lang is, is bij een tragus piercing minder snel problematisch dan bij een helix piercing. Omdat een helix piercing meer aan de buitenste rand zit van je oor. Dus daar kun je sneller en vaker aan blijven haken bij het aan en uitkleden bijvoorbeeld, bij het telefoneren, begroeten van familie en vrienden etc.… daarom is het bij een helix belangrijk nauwkeuriger te zijn bij het inschatten van de lengte van het staafje (of diameter van de ring). Want te kort en het kan gevaarlijk zijn maar te lang en het kan schadelijk zijn.

Waarom is de lengte van een industrial staafje bij sommige Piercers zo lang en andere wat korter?

Een industrial piercing, je kent hem vast wel. Het is zo’n staafje dat twee piercings door de helix van het oor verbindt.

Dit is een piercing dat heel vaak wordt vernaggeld helaas.

Maar wat ik nog het meeste zie is dat er een overdreven lange staaf wordt geplaatst bij het zetten van zo een piercing. We moeten altijd rekening houden met zwelling, dat is een feit. En daarom hebben we altijd een iets langer staafje bij het plaatsen van de piercing nodig om daar ruimte voor te geven maar bij een industrial hoeft het echt niet 5mm te zijn aan weerszijden van het oor.

Statistisch genomen moet je bij kraakbeen rekening houden met een speling van 2mm op het staafje van het sieraad.

Omdat een industrial piercing aan de “binnenkant” ruimte zat heeft hoeft het dus echt niet 5mm aan weerszijden te zijn maar ongeveer – en dit verschilt nog steeds per persoon natuurlijk maar ik heb het hier over een gemiddelde – 2 à 3mm aan één kant van het staafje.

Waarom? Omdat als het staafje té lang is, blijf je er de hele tijd aan haken.

Zoals je waarschijnlijk allang weet – zo niet surf dan even naar de nazorginstructies want dit is een heel belangrijk onderdeel van het genezen dan wel verzorgen van een piercing dat nog vers of geïrriteerd is – zijn frictie en wrijving de grootste vijanden van genezende piercings.

Als het staafje te lang is blijft het dus overal aan hangen maar heeft het ook veel meer bewegingsmogelijkheid en kan het ook veel makkelijker vuil vangen en vasthouden, vocht vasthouden en hiermee wondvocht provoceren, lastig zijn goed droog te maken zonder te veel frictie te veroorzaken etc. etc. etc.…

Waarom is het passen van sieraden mogelijk bij de juwelier maar niet toegestaan bij een betrouwbare piercing studio?

Dát jongens en meisjes, is een verhaal voor volgende keer.

To be continued…

Heb jij ook een brandende vraag?

Iets waar je je altijd al over afvroeg waarom piercers dat zus of zo aanpakken? Of waarom ze jou dit of dat erover vertellen en wat daarvan waar is of waarom het zo is? Laat je reactie hieronder achter en wie weet neem ik het op in het vervolg van deze post.