anodised titanium

Hoe onthoud ik ze allemaal?

Je ziet zo veel mensen!

Ja maar hoe onthoud ik ze allemaal? En waarom eigenlijk? Nou, allemaal durf ik niet te zeggen maar veel van jullie onthoud ik wel. Je gezicht of je piercing of het gesprek dat wij hebben gehad. Ik vind dat belangrijk.

Ik vind het belangrijk dat je persoonlijk wordt behandeld. En als je persoonlijk wordt behandeld betekent het toch dat ik jou moet onthouden. Dus misschien weet ik je naam, misschien ook niet, misschien herken ik je meteen, misschien herken ik je pas wanneer ik je piercing zie of misschien herken ik je pas wanneer je mij vertelt waarom je komt. Of waarom je langs geweest bent vorige keer.hoe onthoud ik ze allemaal?

Vaak is het zo dat ik je gezicht zie, herken en dan pas de piercing. Of ik herinner me wat ermee was of hoe de sessie ging wanneer je antwoord geeft op “welke piercing was het ook al weer? Sorry ik weet je gezicht nog maar echt niet meer wat de piercing was”. Dan weet ik weer wat er met je piercing was of hoe de sessie ging en het een en ander over wat ik je verteld heb over de nazorg en hoe je erop reageerde.

Ik probeer altijd kleine dingetjes te onthouden. Nou eigenlijk probeer ik het niet eens. Het gebeurt gewoon omdat ik gewoon erg veel houd van mijn werk. Mijn werk is piercen maar mijn werk is ook naar jou luisteren, jou enigszins leren kennen om een beetje te weten te komen wat jouw smaak is of jouw lifestyle.  En alleen zo kan ik je eigenlijk pas goed helpen.

Misschien wil je een piercing laten zetten en dat was het. Misschien heb je hulp nodig bij een piercing dat mis is gegaan of misschien kom je zelf enkel voor een balletje omdat je de vorige verloren ben en je hebt een nieuwe nodig of misschien ben je doorgestuurd door iemand anders en heeft de manier waarop jij je aan mij hebt voorgesteld indruk op mij gelaten. Of andersom.

Hoe dan ook wil ik je blij maken. Ik wil dat je volgens mijn normen een goede piercing hebt. Of die nu bij mij is geplaatst of niet.

Je komt mijn winkel binnen en wilt een sieraad kopen dan laat ik je zien wat ik allemaal in huis heb maar ik let ook op wat jij wil en wat jouw budget is. Ik let ook op waar dat sieraad in moet komen. Zou dat passen, zou dat staan? Is die piercing nu gezond? Zo ja, hoe lang al? Zo niet, wat kan eraan gedaan worden? Hoe ga jij ermee om en wat vind jíj belangrijk? Dat zijn zaken die ik vast wil stellen zodat ik jou een passend persoonlijk advies of sieraad of piercing kan verzorgen.

Misschien kom je om een piercing te laten zetten, welke dan ook, een in je oor of een in de intieme zone, mij maakt het niet uit. Wat belangrijk is voor mij is dat jij begrijpt dat je er ook goed voor moet zorgen. En dat kan ik wel gaan vertellen maar ik wil dat je het begrijpt. Hoe doen we dat?

Door jou op je gemak te stellen, door eerlijk met je te zijn en door het op een menselijke (niet formele, niet autoverkoper) manier te vertellen, uit te leggen. Door met jou te levellen. Ik vertel je alles wat ik doe, ik vertel je dus ook dat ik je vertél wat ik doe. Eerst durf je niets te zeggen of juist wel en brabbel je overal doorheen. Dan doe ik dus altijd een beroep op mijn mensenkennis en aanpassingsvermogen zodat er een ongedwongen sfeer ontstaat waarbij jij je serieus genomen voelt en niet het gevoel krijgt dat ik hier gewoon centen aan het verdienen ben.

Want dat is niet de eerste reden waarom ik doe wat ik doe. Ik doe wat ik doe omdat ik er gek op ben. Omdat ik dat zelf vaak heb gemist.

Ik vind het belangrijk dat jij je begrepen voelt en dat jij ook merkt dat je serieus genomen wordt. Maar ook dat jouw mening, jouw manier van doen, jouw idee van wat piercing is, begrepen wordt en geaccepteerd wordt.

De piercing komt waar jij hem wilt, zolang het anatomisch verantwoord is dan. Ik bepaal niets. Ik markeer de plek waar die zou kunnen komen.

Als je het niet zeker weet maar meer een “ongeveer” plek kan aanwijzen kijk ik naar jou, naar ons gesprek, naar je kleding, naar je houding en maak ik een soort speedy schatting van wat jou goed zou staan en bij jou persoonlijkheid en lifestyle zou werken. Dit gaat naar mijn persoonlijke mening van wat ik denk dat jij bent nog steeds. Want ik ben ook maar een mens. Want ik ken jou niet, of heel weinig.

En dan geef ik je de spiegel. En dat zeg ik dan ook. “Je mag het verplaatsen, je mag er gewoon ook helemaal niet mee eens zijn en het heel anders willen, het gaat om jou. Jij bent de baas, jij moet blij zijn.”.waar wil je het hebben?

Ik zorg ervoor dat het veilig en hygiënisch is. Op het moment van piercen maar ook op de langere termijn. Daarom heb ik ook zo’n lang toestemmingsformulier.

Als je op paardrijden zit maar je wilt een microdermal op je voorhoofd, dat kan. Maar dan leg ik je wel uit hoe je daar dan potentieel mee om zou moeten gaan. En waar je dan voor op zou moeten passen en dat je er geduldig, hygiënisch en consequente verzorging routine mee moet combineren, dat het misschien hier en daar enigszins een opoffering zal zijn. Niet overdreven. Niet zoals een tandarts zegt hoe vaak je moet poetsen, want uiteindelijk doe je toch lekker waar je zin in hebt. Maar ik vertel je ook waaróm dat zo is, waaróm ik vind dat je de dat zo en zo moet doen.

Ik vertel je ook dat ik ook maar een mens ben en fouten heb gemaakt en wat daar de consequenties van waren. Waarom? Zodat je beseft dat ik je ‘t niet vertel omdat ik het moet vertellen, niet omdat het mijn routine gebrabbel is, maar omdat het zo is.

Ik geef niet moeilijk lange nazorgspeeches omdat het erbij hoort. Maar omdat je dan blij bent met je piercing en geen ellende krijgt. Ik vertel je dat je altijd kunt bellen of appen of vragen of wat dan ook. Dit is niet omdat ik een goede service wil geven. Ook niet omdat dat best wel standaard is als je een ondernemer bent in de winkel of servicebranche. Maar omdat ik jou over 3 jaar (of langer, of vaker) terug wil zien met de piercing. Omdat ik wil zien dat jij en de piercing nog steeds happy zijn. Omdat ik wil dat jij een fijne ervaring hebt gehad met jouw piercing of sieraad. En het liefst, als het even kan, ook met mij.

Dus ja, ik onthoud waarschijnlijk wel 80% van de mensen die ik heb geholpen. Aan een sieraad plaatsen, advies geven, iets verkopen, een piercing zetten, een piercing fixen… ik onthoud 90% van de mensen die in de winkel zijn geweest, die ik in mijn studio of in een van de vorige studio’s waar ik gewerkt heb, over de vloer heb gehad en met wie ik woorden heb gewisseld (in de letterlijke zin dan he, niet in de zin van woordenwisselingen als in ruziemaken natuurlijk). Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind dat jij het belangrijk vindt.

Voilà!

En nu niet gaan vragen of ik jouw naam nog weet want ik heb geen idee *geintje*.