Hygiene: bacteriën

Hygiene: bacteriën

Hygiene: bacteriën:hyigiëne bacteriën

Voor de verzorging van een nieuwe piercing of een geïrriteerde piercing is zoutoplossing vaak aangeraden en alcohol, sterilon of dettol (chloorhexidine, waterstofperoxide, jodium, betadine) is vaak afgeraden, maar waarom eigenlijk?

Dit omdat systematisch gebruik van antiseptische producten zoals betadine, jodium en dergelijke, net zo goed slechte als goede bacteriën doden. Hierdoor kunnen de goede bacteriën de wond niet goed genezen.

Maar wat zijn goede bacteriën eigenlijk?

Goede bacteriën zijn ook bekend als residente bacteriën van de normale huidflora. Deze leven op de oppervlakte van je huid, maar ook in de diepere lagen ervan, de talgkliertjes en de haarzakjes. Goede bacteriën blijven zo goed als onaangetast met het normale (handen) wassen. Dit is omdat ze een groot hechtingsvermogen hebben en zijn voornamelijk aanwezig in de diepere huidlagen. Het gebruik van ontsmettingsmiddel of producten zoals alcohol, jodium en dergelijke verminderd hun aantallen tijdelijk.

Slechte bacteriën

Deze zijn aanwezig op de huid van de mens kan meestal wel gemakkelijk van de huid worden gewassen. De slechte bacteriën (transiënte bacteriën) komen van de omgeving en andere plekken op of in het lichaam. Deze kunnen makkelijk worden overgedragen. Deze zijn bacteriën maar ook schimmels. De meeste bacteriën vallen pas aan wanneer immuniteit verzwakt is zoals wanneer de huid gebroken is of gepierced.

De slechte bacteriën zijn plaatselijk.

Ze zijn aanwezig op het gezicht, de nek, en de handen door continu contact met de buitenwereld. De oksels, het kruis, het perineum en tussen de tenen geven ideale omstandigheden voor deze bacteriën. Dit komt door de daar gelegen hogere temperaturen en vochtigheidsgraad. Deze kunnen meer of minder gemakkelijk worden afgewassen. Maar afhankelijk van de gezondheid en weerstand van de gastheer (jij) en een gezonde huidbarrière (gezonde huid, zonder wondjes met een goed legertje aan goede bacteriën), kunnen deze bacteriën toch ontstekingen veroorzaken.

In het kort,

Zorg goed voor je nieuwe piercing, zeker gedurende de eerste 3 à 4 maanden, door regelmatig de zoutoplossing toe te passen, het liefst één of twee keer per dag. Maar zorg ook dat je er vanaf blijft (niet aankomen behalve als het écht moet). Behoud ook een goede dagelijkse hygiëne. Was regelmatig je handen om ontstekingen te voorkomen (zie hieronder hoe handen gewassen horen te worden). Ook is het heel belangrijk om de wonde droog te houden. Water/vocht op je huid warm wordt door je eigen lichaamstemperatuur. Warmte in combinatie met vocht, vormen ideale leefomstandigheden voor bacteriën.

hygiene piercings

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.