Wondverzorging en Hygiene

Wat betreft hygiëne en bacteriën in relatie tot piercing. In relatie tot een nog genezende piercing, of een geïrriteerde piercing, of in geval van een kleine plaatselijke ontsteking of zogenaamd vochtbultje. In de meeste gevallen, maar zeker hier, zijn een gezonde dagelijkse hygiëne, en enige kennis over bacteriën, erg belangrijk.

Maar wat betekent het eigenlijk?

Er wordt verwacht van een gemiddeld, gezond persoon zich zelf goed te verzorgen door onder andere: zijn of haar handen regelmatig te wassen, zich dagelijks te douchen, de haren te wassen, de hand/baddoeken en beddengoed regelmatig te verschonen.

Een nog niet volledig genezen piercing is eigenlijk een open wond.

Deze moet ook als zodanig worden behandeld om ontstekingen te voorkomen. Sommige bacteriën kunnen namelijk ook “rondlopen” en ze gaan altijd af op warme, vochtige plekken en de beste manieren om het menselijk lichaam binnen te treden. Een gemiddeld, zichtbaar open wond (zoals een snijwond of ieder ander vleeswond of groter) worden door bacteriën hetzelfde behandeld door bacteriën als kleine piercingwondjes. Vandaar dat het dezelfde zorg nodig heeft.

Voor de verzorging van een nieuwe piercing of een geïrriteerde piercing is zoutoplossing vaak aangeraden.

Daar in tegen worden alcohol, sterilon of dettol (chloorhexidine, waterstofperoxide, jodium, betadine) is vaak afgeraden, maar waarom eigenlijk?

Dit omdat systematisch gebruik van antiseptische producten zoals betadine, jodium en dergelijke, net zo goed slechte als goede bacteriën doden. Hierdoor kunnen de goede bacteriën de wond niet goed genezen.

Hygiëne en bacteriën in relatie tot piercing: Maar wat zijn goede bacteriën eigenlijk?

Goede bacteriën zijn ook bekend als residente bacteriën van de normale huidflora. Deze leven op de oppervlakte van je huid, maar ook in de diepere lagen ervan, de talgkliertjes en de haarzakjes. Goede bacteriën blijven zo goed als onaangetast met het normale (handen) wassen. Dit is omdat ze een groot hechtingsvermogen hebben en zijn voornamelijk aanwezig in de diepere huidlagen. Het gebruik van ontsmettingsmiddel of producten zoals alcohol, jodium en dergelijke verminderd hun aantallen tijdelijk.

Dit is een digitale afbeelding van een bacterie. De twee staartjes zijn flagella, daarmee verplaatst deze bacterie zich in water en vocht. De “haartjes”zijn pili, daarmee verplaatst deze bacterie zich op het droge. (Deze afbeelding is niet door mij gemaakt).

Hygiëne en bacteriën in relatie tot piercing: Slechte bacteriën.

Deze zijn aanwezig op de huid van de mens kan meestal wel gemakkelijk van de huid worden gewassen. De slechte bacteriën (transiënte bacteriën) komen van de omgeving en andere plekken op of in het lichaam. Deze kunnen makkelijk worden overgedragen. Deze zijn bacteriën maar ook schimmels. De meeste bacteriën vallen pas aan wanneer immuniteit verzwakt is zoals wanneer de huid gebroken is of gepierced.

De slechte bacteriën zijn plaatselijk.

Ze zijn aanwezig op het gezicht, de nek, en de handen door continu contact met de buitenwereld. De oksels, het kruis, het perineum en tussen de tenen geven ideale omstandigheden voor deze bacteriën. Dit komt door de daar gelegen hogere temperaturen en vochtigheidsgraad. Deze kunnen meer of minder gemakkelijk worden afgewassen. Maar afhankelijk van de gezondheid en weerstand van de gastheer (jij) en een gezonde huidbarrière (gezonde huid, zonder wondjes met een goed legertje aan goede bacteriën), kunnen deze bacteriën toch ontstekingen veroorzaken.

Hygiëne en bacteriën in relatie tot piercing: In het kort

Hygiëne, en het bestrijden van bacteriën zijn dus cruciaal in een goede nazorg voor je piercing. Zeker gedurende de eerste 3 à 4 maanden. Hier, een lijstje:

  • Blijf van de piercing af. Raak het (en het gebied eromheen met een straal van zo’n 20 centimeter) niet aan, of in ieder geval zo min mogelijk. Niet aankomen, behalve als het écht moet.
  • Zorg er dagelijks voor met fysiologische zoutoplossing.
  • Was regelmatig je handen om ontstekingen te voorkomen. Was je handen na ieder toiletbezoek, niezen of snuiten. Spoel de zeepresten goed weg na het handen wassen. De zeep vangt namelijk alleen de bacteriën. Door het weg te spoelen zijn ze pas echt weg gespoeld. Verwijder ringen en armbanden regelmatig bij het wassen van de handen om zo te voorkomen dat deze plekken toch nog vuil blijven.
  • Behoud ook een goede dagelijkse hygiëne.
  • Zorg dat alles wat je gebruikt om de zoutoplossing toe te dienen en te bereiden altijd schoon is.
  • Ook is het heel belangrijk om de wonde droog te houden. Water/vocht op je huid warm wordt door je eigen lichaamstemperatuur. Warmte in combinatie met vocht, vormen ideale leefomstandigheden voor bacteriën.
  • Vermijd stoffige en vuile omgevingen, houd een zeezout spray bij de hand om vuil en stof weg te spoelen.
  • Houd alles wat in de buurt komt van je piercing schoon. Zoals kleding bijvoorbeeld, deze zouden dagelijks verschoond moeten worden in het geval van een nieuwe of geïrriteerde piercing in de regio van de torso zoals tepel piercings en navel piercings. Telefoons en oordopjes en dergelijke moeten schoon gehouden worden of uit de buurt worden gehouden van oor piercings. Kijk ook uit met neus snuiten bij neuspiercings, en gebruik wegwerp zakdoeken.
  • Bij het douchen, verzorg de piercing als laatste. Spoel de piercing goed uit met voldoende schoon water om alle zeep resten te verwijderen.

Let extra goed op:

Zoals met werk of hobby’s die jou of jouw piercing in contact brengen met stof, vuil, vet… Bijvoorbeeld met hobby’s of sporten zoals paardrijden, voetballen… Of bij werk zoals hovenier, tuinieren, werk in de bouw, schilderwerken, werk in een snackbar… Deze brengen je allemaal veel in contact met veel vuil en dit kan voor complicaties zorgen als je piercing nog niet volledig genezen is en de genezing vertragen.

Zorg dat je stipt bent in de verzorging van je piercing. Tijdens werk kun je het ook vaak afspoelen en droog deppen. Maar natuurlijk is dat niet altijd mogelijk. Zorg ook altijd dat je bij thuiskomst nog eens alles goed schoon spoelt. Dit kan door te douchen of door eerst te spoelen, dan eventueel fysiologische zoutoplossing toepassen en daarna uiteraard weer spoelen en droog maken.

Het kan zijn dat je piercing al aardig geïrriteerd is geraakt door al dat vuil. Dan kun je te maken hebben met aardig wat zwelling. Dat kan vervelend zijn. Soms is de zwelling zo erg dat het sieraad die er nu in zit, krap gaat zitten. Wat je dan moet doen is eerst schoonmaken, goed uitspoelen met water, eventueel een (paar) ijsklontje(s) in een schone theedoekdoen en die er even tegenaan houden. Zachtjes! Het kan ook helpen om een ibuprofen in te nemen. Dit is een ontstekingsremmer dat ook pijn en zwellingen tegengaat.

Let op! Ik ben niet medisch opgeleid! Raadpleeg altijd je arts of apotheker voordat je een middel als Ibuprofen gebruikt.

Dit is géén vervanging voor een consequente nazorg.

hygiene piercings

Als er vragen zijn, bekijk dan eerst de Veel Gestelde Vragen. Kun je jouw antwoord niet vinden? Neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLALeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.