Er zijn uiteraard een heleboel redenen om klachten te hebben bij een genezende piercing. Ik heb er een paar op een rijtje gezet, in elk geval van de meestvoorkomende klachten bij genezende piercings.
LET OP: Als je vermoedt dat jouw piercing ontstoken is, niet te verwarren met geirriteerd, neem dan ook contact op met jouw huisarts. Een onsteking mag je nooit negeren of onbehandeld laten. Houd daarbij uiteraard contact met een betrouwbare piercer en blijf consequent met deze nazorg instructies.
De meest voorkomende redenen dat er klachten ontstaan bij een piercing zijn:
- De piercing is te vroeg gewisseld
- Als je net een nieuw sieraad in je genezen piercing hebt gedaan of laten doen
- Emotionele stress of hormonale veranderingen kunnen je piercings ook doen ‘opspelen’.
- Kwaliteit van het sieraad
- Het middel wat gebruikt wordt als dagelijkse verzorging van de piercing is misschien te agressief.
- Haartjes zijn zich gaan wikkelen om het slotje of de achterkant van het sieraad.
- Hygiëne is een zeer belangrijk sleutelwoord bij het genezen van ieder wondje. Dus ook bij dat van een piercing. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld?
- De piercing krijgt onvoldoende rust.
- Een piercing kan niet vastgroeien.
- Met een nieuwe piercing naar het zwembad of de sauna gaan kan tot infecties leiden.
- Een piercing kan ook gaan jeuken.
- Een wond geneest als volgt.
- Een geïrriteerde piercing, wat is dat?
- Een ontstoken piercing heeft een of meer van de volgende eigenschappen.
- Vochtbultjes hebben een of meer van de volgende eigenschappen.
- In sommige gevallen is er echt sprake van een ontsteking die medisch aangepakt moet worden.
- Wanneer is de piercing dan genezen?
De piercing is te vroeg gewisseld
Een voorbeeld wat klachten bij genezende piercings kan veroorzaken. Dit kan irritatie veroorzaken en misschien vochtbultjes of littekenweefsel als gevolg hebben. Een piercing geneest van buiten naar binnen. Ook al lijkt het genezen te zijn kan het zijn dat deze vanbinnen nog niet ‘klaar’ is.
Wissel hierom niet te vroeg het sieraadje van je piercing. Onderschat ook niet de snelheid waarmee de piercing kan krimpen. Om je sieraad daarna alsnog veilig in je piercing gaatje te kunnen plaatsten kun je gebruik maken van een taper ook wel bekend als een insertion pin en glijmiddel op waterbasis.
Als je net een nieuw sieraad in je genezen piercing hebt gedaan of laten doen
Dan kan het gebeuren dat je een wat klachten bij een piercing krijgt. Als het niet binnen een week beter is zou je misschien terug naar je oude sieraad moeten gaan. Raadpleeg hiervoor een betrouwbare piercer.
Emotionele stress of hormonale veranderingen kunnen je piercings ook doen ‘opspelen’.
Dat komt omdat eigenlijk wel alles wat invloed heeft op je weerstand heeft invloed op het genezend vermogen van je lijf.
Alles wat invloed heeft op je weerstand kan invloed hebben op de genezing van ieder wondje en dus ook op het genezen van je piercing. Ook klimaatveranderingen hebben hier invloed op.
Jouw lijf moet zich dan aanpassen om je lichaamstemperatuur stabiel te houden. Dat kost wat energie. Daarom zijn mensen vaak ziek of verkouden wanneer het weer kouder wordt of juist warmer. Dan krijgt je weerstand even een domper en ben je vatbaarder voor virusjes, infecties, bacteriën, ontstekingen, irritaties.
Wat je altijd kunt doen om te voorkomen dat je klachten krijgt bij genezende piercings is bovenal schoonhouden en afblijven. En de nazorg instructies opvolgen en nauw contact houden met jouw betrouwbare professional.
Je lever ondersteunen is ook wijsheid. De lever is de grote filter van troep in je lijf en de leverancier van je weerstand bij wijze van spreken. Deze kun je ondersteunen door bijvoorbeeld bananen en avocado’s te eten en veel water te drinken.
Je kunt natuurlijk ook supplementen gaan innemen zoals vitamine C, kurkuma en omega 3-6-9. Deze supplementen zijn natuurlijk ook in voedsel te vinden. Omega vind je bijvoorbeeld in verse vette vis, zoals een lekkere haring bijvoorbeeld. Vitamine C in mandarijntjes en verse sinaasappelsap.
Kortom, je kunt ook klachten bij een piercing krijgen als je minder fit bent bijvoorbeeld.
Hieronder heb ik een stukje uit Wikipedia geplakt:
De leverfuncties kunnen worden verdeeld in drie hoofdgroepen:
- Vasculaire functie
- Secretoire functie
- Metabole functie: is zeer breed, bijvoorbeeld:
- koolhydraatstofwisseling
- vetstofwisseling
- eiwitstofwisseling
- sacharideafbraak
- detoxificatie van stoffen.
- hormoonafbraak
- opslag van ijzer
De lever is een reservoir voor verschillende stoffen:
- noodvoorraad glycogeen;
- vitamine A (1 à 2 jaar);
- vitamine D (1 tot 4 maanden);
- vitamine B12 (1-3 jaar);
- vitamine K;
- ijzer;
- koper.
Fun fact over klachten bij een piercing:
Een piercing is een litteken. Littekens zijn heel dun weefsel dat anders in elkaar zit dan ‘normale’ huid. Bij stress, ziekte of opkomende ziekte kun je ‘last’ krijgen van het littekentje van je piercing. Jeuk, tintelingen, vochtigheid, lichtelijk pijnlijk of gevoelig bij aanraking zijn dingen waar je dan last van kunt krijgen. Gelukkig is dit maar tijdelijk.
Kwaliteit van het sieraad
Het kan ook zijn dat je klachten hebt bij een piercing door het sieraad die door de piercing geplaatst is. Het kan zijn dat deze van minderwaardige kwaliteit is of er is overgevoeligheid voor een bestanddeel van het materiaal waar het sieraad van gemaakt is. Dit kan de piercing irriteren en genezing vertragen.
Het middel wat gebruikt wordt als dagelijkse verzorging van de piercing is misschien te agressief.
Hierdoor kan het wondje niet goed genezen.
Als voorbeeld: Betadine, Dettol, alcohol, Sterilon, jodium, waterstofperoxide, benzalkoniumchloride en andere antiseptische of antibacteriële middelen zijn over het algemeen afgeraden voor de dagelijkse verzorging van een nieuwe piercing. Of voor een piercing die nog niet volledig genezen of geïrriteerd is.
Dit omdat het systematisch gebruiken van deze middelen ook de goede bacteriën doodt. Zo kan een wond dus ook niet goed genezen, sterker nog, vaak blijft de wond met lagere weerstand vatbaarder voor slechte bacteriën en dus gevoeliger voor ontstekingen. Het zou dus kunnen dat je klachten bij een piercing hebt door de manier waarop je het verzorgt.
Goede bacteriën zijn bacteriën die op de oppervlakte maar ook in de diepere lagen van de huid, talgklieren en haarfollikels zitten.
De goede bacteriën blijven bij een gemiddelde wasbeurt vrijwel onaangetast, omdat zij een groot hechtend vermogen hebben en vooral in diepere huidlagen aanwezig zijn. Bij het gebruik van huiddesinfectans of producten zoals alcohol, jodium en dergelijk worden deze tijdelijk teruggedrongen, als deze producten regelmatig worden gebruikt, zoals 2 maal daags bijvoorbeeld, wordt het steeds lastiger voor deze bacteriën om te herstellen en zo goed hun werk te doen.
Slechte bacteriën, ook in meer of mindere mate aanwezig op de huid, altijd, kunnen over het algemeen makkelijk af gewassen worden.
Deze zijn afkomstig uit de omgeving en andere plaatsen op of in het eigen lichaam en worden meestal via direct contact verspreid. Deze bestaan uit bacteriën, maar ook schimmels en gisten. De meeste bacteriën slaan pas toe bij verminderde weerstand of doorbreking van de huid. Bij een piercing spreekt men van doorbreking van de huid.
De slechte bacteriën zijn lokaal in meer of mindere mate aanwezig. Het gezicht, nek en handen zijn bedekt ermee door voortdurende blootstelling aan de buitenlucht. De oksels, liezen, perineum en tussen de tenen zijn ideale omstandigheden voor deze bacteriën vanwege de verhoogde temperatuur en vochtigheidsgraad. Deze kunnen min of meer gemakkelijk worden afgewassen.
Maar afhankelijk van de weerstand van de gastheer (jij dus) en de gezonde barrière werking (intacte huid met een legertje goede bacteriën) van de huid kunnen deze bacteriën voor infecties zorgen. Klachten bij een piercing kunnen dus ook komen door het middel wat je gebruikt bij de verzorging.
Haartjes zijn zich gaan wikkelen om het slotje of de achterkant van het sieraad.
(Nog een reden waarom je niet “gewone” oorbellen moet dragen in piercings, deze houden vuil en haar vast en veroorzaken daardoor vaak problemen)
Zo worden bacteriën vastgehouden, dit kan leiden tot een ontsteking.
Hygiëne is een zeer belangrijk sleutelwoord bij het genezen van ieder wondje. Dus ook bij dat van een piercing. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld?
Er wordt gemiddeld van een persoon die zichzelf goed verzorgd verwacht dat hij of zij regelmatig zijn of haar handen wast, dagelijks doucht en zijn haren regelmatig wast, tweemaal daags zijn tanden poetst, dagelijks de baddoeken verschoont, regelmatig zijn lakens verschoont etc.
Een nog niet volledig genezen piercing is feitelijk een open wond. Deze moet als zodanig behandeld worden om ontstekingen te voorkomen. Klachten bij een piercing kun je dus voorkomen met goede hygiene.
Bacteriën kunnen zich verplaatsen.
Zij trekken altijd naar de dichtstbijzijnde opening naar vocht en warmte en al helemaal waar zij het lichaam kunnen binnendringen. Een gapende open wond is voor bacteriën hetzelfde als een klein piercingwondje: heel aantrekkelijk. Behandel deze dus met dezelfde zorg.
Blijf dus van de piercing af. Verzorg het dagelijks met in ieder geval zoutoplossing. Houd de spullen waarmee je dit toedient schoon. Vermijd stoffige en vuile omgevingen, houd een flesje steriele fysiologische zoutoplossing bij de hand om eventueel vuil, zeepresten, stof, zweet en dergelijke weg te spoelen.
Houd alles in de buurt van de piercing schoon.
Kleding en beha’s bijvoorbeeld, dagelijks verschonen bij tepel en navelpiercing. Telefoons en oordoppen of koptelefoons schoonhouden in het geval van oorpiercings. Voorzichtig en met wegwerpzakdoekjes snuiten bij neuspiercings… Maak de handen schoon na een toiletbezoek, niezen en snuiten. Spoel de zeep na het handen wassen ook altijd goed af. Deze houdt de bacteriën vast en verwijderd deze alleen wanneer weggespoeld. Doe regelmatig de ringen en armbanden af als je jouw handen wast omdat deze soms ongemerkt vies kunnen blijven en de huid eronder minder goed gereinigd kan worden. Bij het douchen was je als eerste je lichaam en als laatste de omgeving van de wond waar de piercing in zit. Spoel de piercing vooral goed na met veel schoon water (maar zonder het sieraadje te schuiven of te draaien) om alle zeepresten te verwijderen. Vermijd schoonheidsproducten in de buurt van je piercing.
De piercing krijgt onvoldoende rust.
Er wordt met het sieraad gespeeld of de handen zijn niet schoon bij het verzorgen.
Sommige bacteriën kunnen lopen wist je dat?
Onvoldoende hygiëne kan leiden tot een ontsteking of infectie. Een nieuwe piercing of oorbel mag, in tegenstelling tot vele fabels en mythen, niet gedraaid of geschoven worden. Ook niet bij het schoonmaken of verzorgen ervan of bij het spoelen. Hierdoor wordt het wondje eigenlijk steeds weer opnieuw open getrokken.
Een piercing kan niet vastgroeien.
Hooguit blijft het korstje op de opgedroogde beetjes wondvocht plakken aan het sieraad waardoor deze vast aan voelt zitten. Deze komen vanzelf weer los van elkaar wanneer de wond genezen is.
Zelfs als er geen korstje zichtbaar is, is de huid van de piercing te breekbaar om zulke beweging aan te kunnen, er kan een scheurtje ontstaan en zo is het wondje dan weer open en begint de genezing feitelijk opnieuw of kan er een dikker of diepe litteken ontstaan.
Met een nieuwe piercing naar het zwembad of de sauna gaan kan tot infecties leiden.
Na het douchen of wassen wordt er gedroogd met een minder dan schone handdoek, ook dit kan leiden tot een ontsteking. Dep de piercing droog met een stukje keukenpapier, dit absorbeert beter en voorkomt toegang van veel bacteriën.
Een piercing kan ook gaan jeuken.
In de meeste gevallen jeukt een piercing bij de genezing. Wat je dan voelt zijn de zenuwen die nieuwe verbindingen aan het maken zijn. Tijdens dat spruiten van nieuwe baantjes maken zenuwtakjes bepaalde eiwitten aan en het zijn die eiwitten die de jeuk veroorzaken. Er gaat een sensatie vanuit de zenuw naar de hersenen, waardoor daar een gevoel van jeuk ontstaat.
Maar het eiwit stimuleert ook de genezing van de wond. De vaten rond de wond verwijden zich, zodat meer bloed naar de plek stroomt. En er worden groeifactoren aangemaakt voor de opperhuidcellen.
Als de piercing genezen is kan het ook weleens jeuken. Een genezen piercing is, hoe minuscuul klein dan ook, een littekentje. Deze kunnen weleens jeuken. Dit komt omdat littekens een andere dichtheid hebben dan gewone huid. Als er veel vocht in de lucht zit, zet de huid rondom het litteken daardoor sterker uit dan het litteken zelf. Dit leidt tot een ‘trekkend’ gevoel bij grotere littekens, en jeuk bij kleinere littekens zoals bij piercings. Maar veel mensen zeggen het daarentegen niet te merken. Terwijl het juist die mensen zijn die aan hun piercings en oorbellen frummelen (inclusief mezelf he, daar niet van).
Een wond geneest als volgt:
Eerst bloedt het. Door het bloeden worden vuil en ziekteverwekkers uit de wond gespoeld. Daarna vernauwen de bloedvaten zich en ontstaan er bloedstolsels. Uit het gestolde bloed en het weefselvocht ontstaat een korst, die het weefsel eronder beschermd tegen uitdroging en vuil. Onder de korst wordt nieuw weefsel gevormd. Eerst ontstaat bobbeltjesweefsel, glanzend en rood van kleur, dat makkelijk bloedt. Daar groeit huidweefsel overheen en zo wordt de wond gesloten. De korst valt er vanzelf af. Deze mag er niet, ik herhaal dit even: NIET voortijdig af gehaald worden.
Een geïrriteerde piercing, wat is dat?
Een geirriteerde piercing is gevoelig, maar niet pijnlijk. Het is vaak wat opgezet maar niet pijnlijk, warm, opgezet. Je hebt zeker geen verdere lichamelijke klachten. Er komt geen pus uit maar wondvocht. Wondvocht is doorzichtig en dun.
Een ontstoken piercing heeft een of meer van de volgende eigenschappen:
- Rood
- Erg gezwollen
- Pijnlijk (niet gevoelig of branderig maar echt pijnlijk)
- En/of Warm
- Je hebt soms zelfs ook een beetje koorts en je voelt je niet lekker, misselijk.
- Er komt romig wit of gelig (soms stinkend) pus uit de wond.
Gelukkig kan een ontsteking ook klein en lokaal blijven.
Meestal heb je dan te maken met een klein rood bultje naast je piercinggaatje. Deze ontstaat meestal door frictie, zoals schuiven of draaien aan het sieraad, of een niet goed passend sieraad.
Deze noemen we vochtbultjes.
Vochtbultjes hebben een of meer van de volgende eigenschappen:
- Een klein, met pus gevuld bultje of puistje naast je piercing.
- Rood en licht ontstoken maar het blijft plaatselijk
- Het kan beurs aanvoelen, gevoelig zijn, jeuken of warm/branderig aanvoelen. Hoewel sommige volledig pijnloos zijn.
- Scheidt meestal pus en/of bloed af wanneer het ‘leeg’ geknepen wordt.
Tegen een vochtbultje kun je de volgende dingen doen:
- De schijfjes gebruiken
- Zoutoplossing (ook wel bekend als fysiologische zoutoplossing)
- Het kamilletheekompres als laatste redmiddel (of gewoon een consult boeken bij een betrouwbare piercer)
N.B.: probeer maar één oplossing tegelijk. Het kan twee weken duren of langer voor je verbetering gaat zien. Begin altijd eerst met de zoutoplossing.
In sommige gevallen is er echt sprake van een ontsteking die medisch aangepakt moet worden.
Dan heb je last van zwelling, pijn, warm, misselijk misschien, soms komt er pus uit… Dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan en te vragen om een kuurtje antibiotica.
Lees hiernaast meer over huisartsen en antibiotica op deze website zodat je goed behandeld kunt worden.
Als je denkt dat je piercing ontstoken is neem dan altijd contact op met de huisarts, parallel aan contact houden met je betrouwbare piercer.
Laat het sieraad zitten (behalve als er duidelijk een andere uitgang is voor de bacteriën, laat je huisarts dit beoordelen) en zorg dat alles wat ermee in contact komt altijd schoon is.
Wanneer is de piercing dan genezen?
Dit merk je aan de volgende aspecten:
- Er komt geen wondvocht (lymfe) meer uit
- Het is niet meer korstig
- Het is niet gevoelig
- De normale huidkleur is teruggekeerd
- En/of De minimum genezingstijd is voorbij
Heb jij klachten bij jouw genezende piercing?
Staan jouw klachten hier niet tussen? Laat een reactie achter of chat met me op de live chat hier rechts onder.
Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.
Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoi, BodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.
Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.