Littekens bij piercings

Littekens bij piercings

Littekens bij piercings

littekenweefsel bij piercings oor soesha

Zoals je ziet heb ik er zelf nogal veel last van. Veel foute dingen gedaan, vochtbultjes gekregen, niet behandeld omdat ik niet wist wat het was, piercings verwijderd en jaren later: Tadaa! Littekens, overal littekens!

Ontwikkeling van littekens en huidverkleuring zijn nog steeds relatief normale zaken bij piercing.

Dit kan ook gebeuren wanneer een piercing goed is gezet maar niet goed wilt genezen.
Een piercing kan zich ook verplaatsen in je huid. Daarbij laat hij meestal ook een soort klein spoortje van litteken achter, meestal bijna niet te zien. Als een piercing uitgroeit door je lichaam zelf, wat dus ook nog kan gebeuren kun je achterblijven met een split litteken. Littekenvorming is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces en treedt op wanneer de huid zich herstelt na beschadiging. Hoe meer de huid beschadigd is, des te langer het duurt om te genezen en des te groter de kans op een zichtbaar litteken.

Een piercing kan tijdelijk gedragen worden, zeker in vergelijking met tattoo’s, omdat je het sieraad eruit kunt halen.

Er is alleen wel altijd de kans dat er een litteken achterblijft of een lichte huidverkleuring, bobbeltje, deukje of klein gaatje. Veel piercings krimpen of sluiten snel, maar sommigen zullen zelf gewoon open blijven. De plaatsing van het gaatje, hoe lang je het sieraad hebt gedragen, de dikte van het sieraad en jouw eigen huid en lichaamsweerstand hebben allemaal iets te maken met hoe snel je piercing dichtgaat en of en hoeveel littekenweefsel er achterblijft.

Piercing op het kraakbeen van je oor zijn vatbaar voor lelijke littekens als het fout gaat.  Worst-case: Het kraakbeen kan instorten wat een bloemkooloor kan veroorzaken (dus geen piercing in het oor laten ‘schieten‘, ook niet met ‘push-through’ systeem). Overmatig littekenontwikkeling (hypertrofisch littekenweefsel) komt voor als reactie op het piercen zelf en kan soms ook heel moeilijk zijn op te lossen.

Als je vaak keloïds of andere littekenproblemen hebt waarvan je weet raad ik piercing af. Gelukkig komen keloids op het kraakbeen niet zo veel voor als vele mensen denken.

De manier waarop een litteken wordt gevormd wordt beïnvloed door leeftijd, de plaats op het lichaam en bepaalde genetische factoren. Een jonge huid is vatbaarder voor over ontwikkeling tijdens de genezing, wat kan leidt tot grotere, dikkere littekens. Aanvankelijk kan een litteken er rood en dik uitzien, en vervolgens kan het in de loop van de tijd geleidelijk vervagen.

Collageen is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel van onze huid, zie het als een soort lijm die het weefsel bij elkaar houdt.

Het geeft ‘treksterkte’. Het zijn een soort kabels die bepalen hoe ver onze huid kan oprekken. De vernieuwde collageenvezels veranderen de huid niet alleen voor het oog: delen van de huid met littekenweefsel zijn beperkt in functionaliteit (geen haren en talg~ en zweetkliertjes) en beweging.

Sommige littekens kun je vervagen en verwijderen.

Hoe recenter het litteken, hoe gemakkelijker het zal verdwijnen. Ook oude littekens kunnen vervagen en uiteindelijk verdwijnen, al moet je hier wel minimum één jaar geduld voor hebben.

Aloë Vera

Aloë Vera dringt tot in de diepste huidlagen door en zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Door Aloë Vera op een litteken te smeren, zal de huid zich tot zeven keer sneller herstellen. Het sap van de Aloë Vera moet je minimum twee maal daags op de huid aanbrengen. Het laat zich ook goed mengen met onderstaande oliën en crèmes.

Emu olie (emoe olie)

De essentiële vetzuren van emu of emoe olie dringen tot diep in de lederhuid door om daar de huid van binnenuit te herstellen.

Vitamine E olie

Dit is één van de oudste middelen om littekens te vervagen en te verwijderen.

vitamin e oil

Vitamine E olie is een heel effectief middel tegen littekens. Masseer de schone huid ermee voor het slapen gaan. Verkrijgbaar bij SoeshaDuka.nl

Essentiële olie van lavendel

Een litteken geneest sneller als je het met essentiële olie van lavendel masseert. Gebruik de essentiële olie nooit puur, maar meng het met bijvoorbeeld rozenolie of emoe olie.

Siliconen pleisters/hydrocolloïde pleisters (vergelijkbaar met Compeed blaarpleisters)

Een hydrocolloïdverband/siliconen is een zelfklevend verband van enkele millimeters dikte, meestal lichtbruin van kleur, dat op een wond kan worden geplakt en dan enkele dagen kan blijven zitten. Het wordt ook wel second skin genoemd (tweede huid). Hydrocolloïdverbanden bestaan uit 2 lagen: de bovenste laag is een afsluitende plastic folie (polyurethaan folie), de onderste laag is het hydrocolloïd. Het hydrocolloïd materiaal is een mengsel van klevende stoffen zoals polyisobutyleen en pectine, gelerende (tot een gel vervloeiende) stoffen zoals gelatine en absorberende deeltjes zoals carboxymethylcellulose. Polyisobutyleen is een kleverige, rubberachtige substantie. Carboxymethylcellulose is een sterk absorberende stof gemaakt uit plantaardige vezels (houtpulp).

De hydrocolloïd laag neemt het wondvocht op en vervloeit tot een gel die contact maakt met de wondbodem. Deze pleisters hebben een positieve invloed op het vervagen en het verwijderen van littekens.

Slakkencrème

Slakkencrème is bijzonder populair als het op het vervagen van littekens aankomt. Dit is dankzij de natuurlijke aanwezigheid van allantoïne, glycolzuur (hydroxi-azijnzuur), collageen, elastine, eiwitten en vitaminen. Verschillende merken brengen momenteel slakkencrème op de markt, waaronder Ympact, Elicina, Celltone, Elina, Baba de Caracol, Ellezza, etc.

Voedingssupplementen tegen littekens

Indien je gezond eet, zijn voedingssupplementen geen must om littekens te vervagen en te verwijderen. Indien je wenst, kun je multivitaminen nemen.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit prachtige sieraden en neem contact met mij op voor vrijblijvende prijsopgaven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en kortingscodes!

Als er vragen zijn, bel of stuur een Whatsapp bericht naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of volg mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? .

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.