Middeltjes voor piercings

vraag over piercing soeshaEr zijn veel manieren om je piercing ‘beter’ te maken.

Let op : Dit artikel bevat geen medische informatie. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met je huisarts.

Of irritaties, ontstekingkjes, bultjes of littekens te verhelpen of in ieder geval te helpen verminderen.

Er zijn goede manieren en slechte manieren, alternatieve producten en producten die je nooit in contact zou mogen brengen met je piercing.

Wij gaan het hebben over ál deze producten.

Vergeet niet: dit is géén vervanging voor advies van jouw vertrouwde professioneel piercer die jouw piercing van dichtbij heeft bekeken. Dit is ook niet een vervanging voor medisch hulp wanneer nodig.
Bekijk en pas eerst de nazorg instructies toe gedurende 4 weken, mocht dat geen verandering hebben gebracht, kijk dan  naar de rest hieronder.

Alcohol drinken tijdens het genezen van een piercing is sterk afgeraden omdat het het genezingsproces vertraagt.

Dit al helemaal met orale piercings (piercings in de mond). Als het eenmaal genezen is, kun je weer vrolijk verder gaan met je uitgaansleven ;). Wat je sowieso niet moet doen is alcohol op je piercing doen om het te verzorgen. Dit doodt zowel goede als slechte bacteriën. Alcohol is in de meeste gevallen een big no no. Alcohol 70 of 80% is een ontsmettingsmiddel. Antiseptisch. Als er sprake is van een werkelijke ontsteking kun je dit gebruiken maar ga eerst na of er echt sprake is van een ontsteking en probeer in elk geval eerst de zoutoplossing behandelingen. Als er sprake is van een werkelijke ontsteking zal je piercer je doorverwijzen naar de huisarts. Volg dit advies op. Ga niet zelf dokteren. Dettol, Sterilon… dit zijn ook antiseptische middelen en dus af te raden bij piercings.

Aloë Vera gel.

Aloë Vera dringt door tot in de diepste huidlagen en zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Door aloë Vera op een litteken te smeren, zal de huid zich tot zeven keer sneller herstellen. Het sap van de aloë Vera moet je minimaal twee maal daags op de huid aanbrengen. Het laat zich goed mengen met andere oliën of crèmes.

Niet voor genezende piercings dus maar voor achtergebleven littekens.

Aspirine:

Er wordt op Engelstalige websites weleens aangeraden aspirine in de vorm van een papje te gebruiken tegen zogenaamde vochtbultjes (die vaak op piercings in het kraakbeen voorkomen) onder het mom dat salicylzuur het litteken zou doen verdwijnen. Ik ben eens goed nagegaan of dit klopt en waarom dit dan zo is. Allereerst is het belangrijk duidelijk te maken dat een litteken en een vochtbultje twee verschillende dingen zijn.

Het werkzame bestanddeel van aspirine is acetylsalicylzuur.

Dit wordt gebruikt om koorts en pijn te behandelen en zwellingen tegen te gaan.

De theorie is dat men 1 of 2 tabletjes van maximaal 500mg aspirine zou nemen en tot poeder zou malen. Dit mengen met een klein beetje gedestilleerd (of alvorens gekookt en afgekoeld) water totdat er een soort pasta ontstaat. Dit dan met behulp van een schoon wattenstaafje op de plek insmeren en maximaal 10 minuten in laten werken. Hierna goed afspoelen en droogdeppen.

Dit zou dan de hoornlaag van de huid week maken en zo een bultje verhelpen na een week dagelijks dit toe te dienen. Er is denk ik verwarring ontstaan bij degene die dit oorspronkelijk heeft voorgesteld.

Allereerst gaat het bij een vochtbultje niet om littekenweefsel (waarbij dit systeem wél zou werken als het werkende bestanddeel idd salicylzuur was) maar om een plaatselijke ontsteking.

Acetylsalicylzuur zal, zelfs op deze manier alleen zwelling, pijn en lichte ontstekingen tegengaan. Wat dus wel verschijnselen zijn van een vochtbultje over het algemeen, laten we dat wel duidelijk maken.

Dit mengsel zal niet hoornlagen verweken en geen littekenweefsel verhelpen.

Dit zou wél zo zijn als de werkzame stof salicylzuur zou zijn. Salicylzuur is ook een stof dat gebruikt wordt bij het verhelpen van wratten en dat in bepaalde gezichtsverzorgingsproducten zit. Maar niet een bestanddeel van aspirine dus. Dit papje zou wel een eventuele oplossing kunnen zijn bij een vochtbultje omdat er sprake is van een lichte ontsteking en zwelling maar in een dergelijk geval zou ik liever dagelijks spoelen met fysiologische zoutoplossing (NaCl- o.9%) aanraden.

Hoe salicylzuur te gebruiken in behandeling tegen littekens zoals hypertrofische littekenweefsel en granulomen die bij piercings voorkomen ben ik nog aan het onderzoeken.

Duofilm of Tintorine zijn overigens alternatieven op het aspirine papje die wellicht wél goed zouden werken maar deze zijn enkel te gebruiken op volledig genezen piercings (dus enkel op littekens)! Dus laat even nakijken dat er onder andere geen roodheid meer is of wondvocht meer uit komt. Dit is dus een goede hulpmiddel tegen de bultjes die zijn blijven zitten en ondertussen een lichtere kleur hebben dan je “normale” huid. Werkelijk littekenweefsel dus, niet vochtbultjes of granulomen of hypergranulatie.

Heb je littekenweefsel overgehouden aan een vochtbultje? Ga naar de huisarts en vraag een verwijsbrief voor de dermatoloog. Vraag dan aan hen naar de corticosteroïde injecties, deze zijn erg effectief gebleken in vele gevallen namelijk.

Vergeet niet: dit is geen vervanging voor advies van jouw vertrouwde professioneel piercer die jouw piercing van dichtbij heeft bekeken. Dit is ook niet een vervanging voor medisch hulp wanneer nodig.

Echinaforce/Echinacea:

Kan een uitkomst bieden bij het verhelpen van een lokale ontsteking als deze niet positief reageert op tweemaal daagse warme zoutoplossing behandelingen. Een druppel op de te behandelen plek dien je eenmaal daags toe te passen. Dit uiteraard na de zoutoplossing behandeling en met schone handen. Breng de huid nooit in contact met het flacon.

Emu olie (emoe olie):

De essentiële vetzuren van emu of emoe olie dringen tot diep in de lederhuid door om daar de huid van binnenuit te herstellen. Het is een uitstekend middel tegen alle problemen bij alle piercings. Let wel. Dit is een dierlijk product dus niet geschikt voor veganisten en vegetariërs. Ik ben aan het zoeken naar een equivalent. Tot nader order geen olie van welke soort dan ook gebruiken op een nog niet volledig genezen piercing. Emoe olie is hierop de enige uitzondering. Emoe olie kan vergeleken worden met hydrogel of hydrocolloïde pleisters.

Engels zout:

Ook wel bekend als Epsom Salt. Dit is magnesium sulfaat. ‘Gewoon’ zout is Natrium Chloride. Gebruik dit niet als een vervanging voor ‘gewoon’ zout om een zoutoplossing te maken.

Essentiële olie van lavendel:

Een litteken geneest sneller als je het met essentiële olie van lavendel masseert. Gebruik de essentiële olie nooit puur, maar meng het met bijvoorbeeld rozenolie of emoe olie.

hematiet

Hematiet:

Het is een donkere natuursteen dat zilver is van kleur. Hematiet heeft wondhelende eigenschappen doordat deze de bloedsomloop stimuleert. Het is gebleken dat piercings die geplaatst zijn met een titanium ringetje waarvan het balletje van hematiet is beter, sneller en vaker probleemloos genezen.

Jojoba olie:

Jojoba olie helpt goed bij het verzorgen van opgerekte piercings en bij het verstandig oprekken van piercings.jojoba oil

Kamillethee Kompres:

Deze behandeling is een goed alternatief op de zoutoplossing behandeling als er sprake is van zwelling of irritatie. In sommige gevallen wilt een kleine lokale ontsteking zoals een zogenaamde vochtbultje niet genezen met zoutoplossing behandelingen. Deze methode werkt ook goed tegen hypertrofisch littekenweefsel, zoals vaak gezien wordt bij tepelpiercing en intiempiercings. In zo een geval kan het helpen om een kamillethee kompres te doen. Dit gaat als volgt. Je hebt zakjes thee nodig waar alleen kamille in zit. Geen andere kruiden of ingrediënten. Kook water alsof je thee gaat zetten en laat je brouwseltje even trekken. Leg het theezakje op je piercing, en doop het opnieuw in het gekookte water als het afkoelt. Doe dit voor 15 minuten 3 keer per dag gedurende 3 weken. Gebruik deze methode tegen zwellingen, irritaties en ontstekingen.

Siliconenpleisters/hydrocolloïde pleisters(vergelijkbaar met Compeed blaarpleisters):

Een hydrocolloïdverband/siliconen is een zelfklevend verband van enkele millimeters dikte, meestal lichtbruin van kleur, dat op een wond kan worden geplakt en dan enkele dagen kan blijven zitten. Het wordt ook wel second skin genoemd (tweede huid). Hydrocolloïdverbanden bestaan uit 2 lagen: de bovenste laag is een afsluitende plastic folie (polyurethaan folie), de onderste laag is het hydrocolloïd. Het hydrocolloïd materiaal is een mengsel van klevende stoffen zoals polyisobutyleen en pectine, gelerende (tot een gel vervloeiende) stoffen zoals gelatine en absorberende deeltjes zoals carboxymethylcellulose. Polyisobutyleen is een kleverige, rubberachtige substantie. Carboxymethylcellulose is een sterk absorberende stof gemaakt uit plantaardige vezels (houtpulp). De hydrocolloïd laag neemt het wondvocht op en vervloeit tot een gel die contact maakt met de wondbodem. Deze pleisters hebben een positieve invloed op het vervagen en het verwijderen van littekens.

Vergeet niet: dit is geen vervanging voor advies van jouw vertrouwde professioneel piercer die jouw piercing van dichtbij heeft bekeken. Dit is ook niet een vervanging voor medisch hulp wanneer nodig.

hyigiëne bacteriënSiliconen schijfjes:

Kleine doorzichtige schijfjes van bio medisch siliconen die Siliconenpleisters/hydrocolloïde pleisters nabootsen maar dan speciaal voor op je piercing. De No Pull Discs schuif je op het staafje van je piercing tussen de huid en het balletje van de piercing. Je zet een schijfje aan iedere kant van het piercing staafje. Deze zijn vergelijkbaar met hydrocolloïde pleistertjes voor je piercing. Het is gebleken al na 2 weken van het dragen van deze schijfjes de klachten aanzienlijk te verminderen. Dit werkt zowel tegen de veel bekende bultjes op het kraakbeen van het oor of de navelpiercings als op piercings in de mond zoals tong piercings waar bulten weefsel op zijn ontstaan of lippiercings die steeds maar in de lip trekken. Artsen hebben silicone heel lang gebruikt om littekens te verhelpen. Lichte druk, samen met de natuurlijke vochtigheid helpen het collageen van de huid te herstellen en helpt hierdoor het litteken of wondje te genezen. Ik raad aan deze gedurende 6 weken te dragen voor het beste resultaat. Koop deze schijfjes nu via mijn webwinkeltje! Siliconen Schijfjes tegen vochtbultjes en intrekkende sieraden.

Tea tree olie:

Deze olie werkt antibacterieel en kan helpen tegen o.a. hypergranulatie weefsel. 2 maal daags aanstippen met pure tea tree olie gedurende 2 weken. Wees eerst wel 100% zeker dat het gaat om hypergranulatie en niet iets anders vóór je deze methode toepast aangezien het een vrij aggressief middel is. Ga hiervoor eerst langs jouw piercer of huisarts.

Probeer altijd eerst een “normale” verzorging vóór je begint aan een alternatieve geneeswijze!vitamin e oil

Uni Cura zeep of een ander zeep:

Ieder zeep is afgeraden bij het verzorgen van een piercing, onder andere omdat het een antiseptisch middel is. Het systematisch gebruik van een antiseptisch middel doodt niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën waardoor de wond niet goed genezen kan.

Vitamine E olie:

Vitamine E olie is één van de oudste middelen om littekens te vervagen en te verwijderen, het houdt de huid elastisch en gezond. Dit is een goed middel om piercing mee op te rekken.

Niet voor genezende piercings dus maar voor achtergebleven littekens.

Voedingssupplementen tegen littekens:

Indien je gezond eet, zijn voedingssupplementen geen must om littekens te vervagen en te verwijderen. Indien je wenst, kun je multivitaminen nemen.

twee veel voorkomende reacties op piercings

Let op!: Ga nóóit meerdere middelen tegelijk proberen.

Kies er één en probeer het minstens twee weken uit. Als je teveel verschillende tegelijk gaat proberen – of op dezelfde dag – kan dat averechts werken en dan weet je ook niet wat nou wel werkte en wat nou niet werkte.

Vergeet niet: dit is géén vervanging voor advies van jouw vertrouwde professioneel piercer. Dit is ook niet een vervanging voor medische  hulp.
Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Als er vragen zijn mail gerust naar info@soesha.nl. Of stuur een privébericht naar Instagram of Facebook