Moet ik mijn sieraad nou wel of niet draaien tijdens de genezing?

Moet ik mijn sieraad nou wel of niet draaien tijdens de genezing?

Moet ik mijn sieraad nou wel of niet draaien tijdens de genezing?

Ik hoor vaak dat mensen denken dat ze aan het sieraad moeten draaien tijdens de genezing of dat ze het moeten schuiven tijdens het wassen van de piercing om ervoor te zorgen dat het goed geneest of te voorkomen dat het “vastgroeit”.

Natuurlijk is dit allesbehalve waar!

Schuiven, draaien, wiebelen met het sieraad zal niets verbeteren maar juist verslechteren. Het zal alleen de genezing vertragen. Het heeft namelijk dezelfde werking als het steeds verwijderen van het korstje op een gewone wond.

Juweliers en onopgeleid personeel van warenhuizen en sieradenwinkels die oorbellen schieten met een pistool of met het zogenaamde push-through systeem vertellen dit telkens weer maar het is een fabel dat meer kwaad doet dan goed.

Als een sieraad lijkt vast te zitten aan de huid is het omdat opgedroogd wondvocht of bloed aan zowel de huid als het sieraad weleens gaat plakken en dan een korstje vormt wat inderdaad meestal aan beide zal blijven zitten zolang de wond niet genezen is. Daarom wil je jouw piercings altijd goed spoelen wanneer je douchet. Zo weken de opgedroogde deeltjes los en vlak voor je de douche weer uitstapt spoel je ze nog een keer en daarmee spoel je dus eignelijk alle losgeweekte deeltjes weg samen met eventuele shampoo en/of zeepresten. Maar zodra de wond genezen is en de piercing dus ook laat het korstje los en blijft er niets plakken of groeien.

Als je de korstjes en opgedroogde deeltjes zelf, met de hand of een ander voorwerp verwijdert kun je de huid en wond beschadigen en irritatie veroorzaken, overmatig littekenweefsel en misschien zelfs een ontsteking.

Als je geen korstjes of opgedroogde deeltjes hebt tijdens de genezing betekend dit niet dat de genezing slecht verloopt of dat de wond alweer genezen is. Soms zijn de opgedroogde deeltjes zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Nieuwe huid dat zich vormt op een genezende wond is heel breekbaar en kan makkelijk gescheurd raken of gebroken en hierdoor overmatig littekenweefsel veroorzaken of irritatie, of ontsteking.

Om een lang verhaal kort te maken. Laat je piercing met rust zo lang als je kunt. Laat je piercing met rust en zorg er goed voor, houd het schoon en verzorg het goed tot de wond genezen is.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.