Nazorg instructies voor piercings

Hoe snel deze wond geneest hangt af van de plaats van de piercing, de metaalsoort, de vakkundigheid van de piercer en de kwaliteit van de nazorg. Daarom is het van cruciaal belang dat je de juiste nazorg instructies voor piercings krijgt van je piercer. Als het slecht wordt uitgelegd of er verkeerde instructies worden gegeven kan dat veel leed en verminking als gevolg hebben.

Als je de piercing goed verzorgt, duurt het gemiddeld tussen 4 en 12 weken tot de wond genezen is. LET OP!!! Hierbij geldt: hoe groter of dieper de wond, hoe langer de genezing duurt.

Verzorg de piercing tijdens de gehele genezingsperiode twee keer per dag met zoutoplossing. Deze kun je kant en klaar kopen in de vorm van het Neilmed Sterile Saline Spray busje. Sprayen en afspoelen. Dep de piercing vervolgens droog met keukenpapier of Tork papier. Houd de piercing de rest van de dag zo droog mogelijk.

“Tijdens Het Piercen Ontstaat Er Een Diepe Wond Die Tijd Nodig Heeft Om Te Genezen.”

Tip: Vrijwel alle problemen met een piercing zijn terug te voeren op oorzaken gerelateerd aan druk en wrijving.

Let daarnaast tijdens het genezingsproces op het volgende:

 • Raak de piercing niet aan. Draai of schuif nooit aan de piercing, ook niet bij het schoonmaken, ook niet even met de vingertoppen omdat het jeukt. Vingers hebben altijd bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor een genezend wondje;
 • Smeer geen zalf op de wond en druppel er geen ontsmettingsmiddelen op zoals Sterilon® of Betadine®;
 • Zorg dat er geen haarspray, gel of andere producten in de buurt van een oor~ of ander piercing komen; pas bijvoorbeeld op met make-up, remover, poeders, lotion, deodorant etc.
 • Draag geen pleisters over de piercing (indien nodig, neem dan even contact op om te vragen naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld werk of sport) zodat het wondje goed kan ademen;
 • Draag geen strakke of vuile kleding over de piercing om wrijving, irritatie en ontstekingen te voorkomen;
 • Vermijd (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden… eigenlijk alle gedeelde wateren in verband met infectiegevaar;
 • Verwijder tijdens de genezing het sieraad nóóit zelf, vraag hierbij hulp van de piercer of neem contact op voor passend advies. Dit geldt dus ook voor tijdens de verzorging ervan of als je de piercing toch weer zat bent bijvoorbeeld.
 • Gebruik géén wattenstaafjes, wattenschijfjes, tissues, wc-papier of handdoeken op de piercing. Keukenpapier mag natuurlijk weer wél.
 • Bij het douchen spoel de piercing nog eens goed uit alvorens de douche te verlaten om er zo zeker van te zijn dat er geen zeepresten o.i.d. toch achter zijn gebleven.
 • Slaap niet op de piercing gedurende de gehele genezingsperiode.
 • In het geval van een piercing aan het oor of gezicht, slaap dagelijks op een schone kussensloop en zorg dat er géén huisdieren op het bed verblijven.

Let bij een microdermal/surface anchor piercing ook op het volgende:

 • Verzorg het de eerste paar weken dagelijks met de Neilmed Fysiologische Zoutoplossing spray zoals bovenaan beschreven staat. Dan naspoelen en zorgvuldig drogen met keukenpapier.
 • Als er een pleister of gaasje door je piercer op geplaatst is wil je deze gedurende de eerste 4-6 uur op laten. In zo’n geval wil je de piercing ’s nachts ook afdekken. Gebruik daarvoor steriel gaas en Leukosilk hypoallergeen pleistertape, verkrijgbaar bij o.a. drogisten en supermarkten. Overdag wel goed laten ademen (niet afdekken meer dus).
 • Zodra de piercing volledig is genezen moeten de dode huidcellen – die zich onder het oppervlak van het topje van je dermal piercing kunnen opbouwen – regelmatig maar voorzichtig verwijderd worden. Zo voorkom je uitgroei/migratie/irritatie van de piercing. Verwijder dit vuil voorzichtig met de hulp van ongeparfumeerd flosdraad of een dun velletje keukenpapier. Plaats dit tussen het topje van het sieraad en de huid. Wees voorzichtig! Als het niet past, forceer het dan niet.
 • Wisselen van het steentje of andere top kan op den duur leiden tot uitgroeien. Kies je top daarom verstandig en wissel niet te vaak.

Let bij een orale piercing ook op het volgende:

 • Na het eten, drinken, roken of ander oraal contact de mond spoelen met water.
 • Een tong of lippiercing regelmatig koelen (waterijsjes, ijsblokjes) tegen de zwelling. Na waterijsje (i.g.v. suikerhoudend) de mond spoelen met water.
 • Pas op met voedselallergie of overgevoeligheid, zelfs al is het maar heel licht want een wondje is natuurlijk nóg gevoeliger dan normaal.
 • Komende 2 weken een extra kussen onder je hoofd bij het slapen om de zwelling te beperken.
 • De eerste dag na het piercen is het gevoeligst.
 • Nooit spelen met de piercing, ook niet wanneer het al een poosje genezen is.
 • Een pijnstiller kan helpen tegen pijn in de eerste week.
 • Vermijd kussen en orale seks tijdens het genezingsproces;
 • Vermijd alcohol, zuivel en heet of pittig eten of drinken i.v.m. zwelling en infectiegevaar.
 • Probeer zoveel mogelijk van het sieraad af te blijven om te voorkomen dat het een gewoonte wordt dat de piercing (huid dus) permanent kan beschadigen.
 • Bij een lip piercing, vermijd crème, lippenbalsem en lipstick gedurende de genezing wegens infectiegevaar.
 • Poets regelmatig de tanden, bij voorkeur met een tandpasta op basis van zoutoplossing, en gebruik zo nodig mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing.

Let bij een genitale piercing ook op het volgende:

 • Drink ongeveer één uur voor het schoonmaken van je genitale piercing een glas water. Zo kun je mogelijke resten van het nazorg product na het wassen sneller uit plassen.
 • Bescherm genitale piercings tijdens seksueel contact altijd met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale seks) of een beflapje.
 • Bescherm eventueel ondergoed met inlegkruisjes (dit geldt zowel voor heren als dames) om vlekken te voorkomen.
 • Draag enkel katoenen ondergoed zodat de wond kan ademen. Vermijd kanten ondergoed tijdens de genezing i.v.m. blijven haken.
 • Gebruik géén Chilly, Lactacyd en andere middelen in de vagina of op de vulva, dit verstoort de natuurlijke balans en kan problemen veroorzaken.
 • Heb bij voorkeur geen seksueel contact tijdens het genezingsproces om wrijving te voorkomen. Wrijving kan het wondje beschadigen en soms blijvende lelijke plekken achterlaten.

Tip voor het slapen: Dus bij een piercing aan het oor, voorkom zoveel mogelijk dat je op dat oor ligt. Daar zijn verschillende trucjes voor. Bijvoorbeeld een nekkussen kan helpen om de druk te vermijden door deze als een “aambeienkussen” voor je oor te gebruiken. Doe er wel een kussensloop omheen. Ander trucje is een badlaken (zo’n grote handdoek) eerst in de lengte dubbel te vouwen en dan op te rollen tot een soort worst. Deze zet je dan onder je knieholtes wanneer je op je rug ligt. Hierdoor draai je meestal niet meer helemaal op je zij in je slaap. Een andere tip is een haarspeld achter je pas gepiercete oor, dit zal voorkomen dat je er in je slaap op gaat draaien. 

Tip voor je kussen: Maak gebruik van de T-shirt trick voor piercings aan het hoofd: Doe een schoon T-shirt over een schoon kussensloop over je hoofdkussen. Slaap de eerste nacht op de ene kant van het kussen, de volgende nacht draai je het kussen om, de nacht erna draai je de T-shirt binnenstebuiten en doe het weer over je schone kussensloop over je hoofdkussen. Dan slaap je weer een nacht op de ene kant, de volgende nacht weer het kussen omdraaien. Na 4 nachten heb je dus alleen op het schone shirt geslapen als kussensloop. Dan doe je deze in de was en doe je eigenlijk hetzelfde met het daaronder liggende schone kussensloop. 

Tip voor mondwater: Hiervoor bestaat er ook een mondwateroplossing van Easypiercing. Deze gebruik je door het maatbekertje dat erbij geleverd wordt te vullen met 5ml van de oplossing en de rest aan te vullen met schoon kraanwater. Spoel 60 seconden met de oplossing uit het maatbekertje en spuug het weer uit. Spoel het niet na met water. Gebruik dit maximaal 3 keer per dag.

“Let Op! De Huid Rondom Je Piercing Kan Direct Na Het Piercen Rood Worden En Flink Opzwellen.”

Dit is normaal. Maar neem contact op met de huisarts (én betrouwbare piercer) als:

Je je zorgen maakt over de genezing; Je binnen een paar dagen na het zetten van de piercing ziek wordt of koorts krijgt; Lichamelijke klachten zoals jeuk en roodheid binnen 48 uur na het zetten niet afgenomen zijn; Je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt, of de klachten verergeren; Je de piercing wilt verwijderen tijdens het genezingsproces (bijvoorbeeld vanwege klachten of uitgroei- of afstotingsverschijnselen).

Zie hier nazorg instructies voor andere piercings:

Toch nog vragen over de nazorg instructies voor piercings? Laat een reactie achter of chat met me via de live chat.

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.