Nazorginstructies voor piercings

Nazorginstructies voor piercings

Nazorginstructie

Tijdens het piercen ontstaat er een diepe wond die tijd nodig heeft om te genezen. Hoe snel deze wond geneest hangt af van de plaats van de piercing, de metaalsoort, de vakkundigheid van de piercer en de kwaliteit van de nazorg. Als je de piercing goed verzorgt, duurt het gemiddeld 4 à 12 weken tot de wond genezen is.

Hierbij geldt: hoe groter of dieper de wond, hoe langer de genezing duurt. Zie hier voor gemiddelde genezingstijden per piercing.

Voor sommige piercings heb je meer tips en trucs nodig voor een goede verzorging. Zoals de neusvleugel piercing bijvoorbeeld, en de tepelpiercing. Deze kun je ook hier op de blog vinden onder het kopje “nazorg” in het menu.

Verzorg de piercing (met uitzondering van een tong-, lip of mondpiercing) tijdens de gehele genezings periode twee keer per dag met zoutoplossing. Deze kun je kant en klaar kopen in de vorm van het Neilmed Sterile Saline Spray busje. Sprayen en afspoelen. Dep de piercing vervolgens droog met keukenpapier, Tork papier en/of de haardroger (koele stand en verder van je hoofd af houden dan wat je normaal zou doen om je haar te drogen). Met de haardroger voorkom je extra wrijving en zorg je er toch voor dat de piercing goed schoon en droog blijft. Houd de piercing de rest van de dag zo droog mogelijk.

Let daarnaast tijdens het genezingsproces op het volgende:

 • Raak de piercing zo min mogelijk aan;
 • Zorg dat de piercing zo droog mogelijk blijft.
 • Smeer geen zalf op de wond en druppel er geen ontsmettingsmiddelen op zoals Sterilon® of Betadine®;
 • Zorg dat er geen haarspray, gel of andere producten in de buurt van een oor~ of ander piercing komen; pas bijvoorbeeld op met make-up, remover, poeders, lotion, deodorant etc.
 • Draag geen pleisters over de piercing (indien nodig, neem dan even contact op om te vragen naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld werk of sport) zodat het wondje goed kan ademen;
 • Draag geen strakke of vuile kleding over de piercing om wrijving, irritatie en ontstekingen te voorkomen;
 • Vermijd (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden… eigenlijk alle gedeelde wateren in verband met infectiegevaar;
 • Verwijder de piercing nooit zelf, vraag hierbij hulp van de piercer of neem contact op voor passend advies. Dit geldt dus ook voor tijdens de verzorging ervan of als je de piercing toch weer zat bent bijvoorbeeld.
 • Slaap niet op de piercing gedurende de gehele genezingsperiode.
Dus bij een piercing aan het oor, voorkom zoveel mogelijk dat je op dat oor ligt. Een hoofd is namelijk gemiddeld genomen 5kg zwaar. Dan kun je je voorstellen dat dat nogal veel gewicht is voor een klein wondje met een metalen sieraad erdoorheen. Ook wanneer je geen pijn hebt wil je dat voorkomen anders kan de piercing schuin gaan groeien of uitgroeien bijvoorbeeld.

Daar zijn ook verschillende trucjes voor. Bijvoorbeeld is het al zo dat als je eraan denkt niet op de piercing te slapen wanneer je in bed ligt maar nog niet in dromenland bent gaat je lichaam dat na verloop van tijd ook in je slaap automatisch corrigeren. Anders wil een nekkussen ook helpen om de druk te vermijden door deze als een "aambeienkussen" voor je oor te gebruiken. Doe er wel een kussensloop omheen.

Ander trucje is een badlaken (zo'n grote handdoek) eerst in de lengte dubbel te vouwen en dan op te rollen tot een soort worst. Deze zet je dan onder je knieholtes wanneer je op je rug ligt. Hierdoor draai je meestal niet meer helemaal op je zij in je slaap.
 • In het geval van een piercing aan het oor of gezicht, slaap dagelijks op een schone kussensloop en zorg dat er géén huisdieren op het bed verblijven.
Maak gebruik van de T-shirt trick voor piercings aan het hoofd: Doe een schone T-shirt over een schone kussensloop over je hoofdkussen. Slaap de eerste nacht op de ene kant van het kussen, de volgende nacht draai je het kussen om, de nacht erna draai je de T-shirt binnenstebuiten en doe het weer over je schone kussensloop over je hoofdkussen. Dan slaap je weer een nacht op de ene kant, de volgende nacht weer het kussen omdraaien. Na 4 nachten heb je dus alleen op het schone shirt geslapen als kussensloop. Dan doe je deze in de was en doe je eigenlijk hetzelfde met het daaronder liggende schone kussensloop. Een nacht op de ene kant, volgende nacht omdraaien, derde nacht kussensloop binnenstebuiten, 4e nacht kussen weer omdraaien. Zo bespaar je een hoop wassen draaien.
 • Draai of schuif nooit aan de piercing, ook niet bij het schoonmaken, ook niet even met de vingertoppen omdat het jeukt. Vingers hebben altijd bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor een genezend wondje.
 • Gebruik géén wattenstaafjes, wattenschijfjes, tissues, wc-papier of handdoeken op de piercing. Keukenpapier mag natuurlijk weer wél.
 • Gebruik voor het drogen van de piercing altijd keukenpapier.

Let bij een orale piercing ook op het volgende:

 • Vermijd kussen en orale seks tijdens het genezingsproces;
 • Vermijd alcohol, zuivel en heet of pittig eten of drinken.
 • Poets regelmatig de tanden, bij voorkeur met een tandpasta op basis van zoutoplossing, en gebruik zo nodig mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing.
Hiervoor bestaat er ook een mondwateroplossing van Easypiercing. Deze gebruik je door het maatbekertje dat erbij geleverd wordt te vullen met 5ml van de oplossing en de rest aan te vullen met schoon kraanwater. Spoel 60 seconden met de oplossing uit het maatcupje en spuug het weer uit. Spoel het niet na met water. Gebruik dit maximaal 3 keer per dag gedurende niet langer dan 2 weken.

Let bij een genitale piercing ook op het volgende:

 • Drink ongeveer één uur voor het schoonmaken van je genitale piercing een glas water. Zo kun je mogelijke resten van het nazorg product na het wassen sneller uit plassen.
 • Bescherm genitale piercings tijdens seksueel contact altijd met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale seks) of een beflapje.
 • Heb bij voorkeur geen seksueel contact tijdens het genezingsproces om wrijving te voorkomen. Wrijving kan het wondje beschadigen en soms zelfs blijvende lelijke plekken achterlaten.

Let op: de huid rondom je piercing kan direct na het piercen rood worden en flink opzwellen. Dit is normaal. Maar neem contact op met de huisarts (én betrouwbare piercer) als:

 • Je je zorgen maakt over de genezing;
 • Je binnen een paar dagen na het zetten van de piercing ziek wordt of koorts krijgt;
 • Lichamelijke klachten zoals jeuk en roodheid binnen 48 uur na het zetten niet afgenomen zijn;
 • Je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt, of de klachten verergeren;
 • Je de piercing wilt verwijderen tijdens het genezingsproces (bijvoorbeeld vanwege klachten of uitgroei- of afstotingsverschijnselen).

Heb je toch nog vragen? Kom gerust nog eens langs of stuur een mailtje naar info@soesha.nl

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit prachtige sieraden en neem contact met mij op voor vrijblijvende prijsopgaven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en kortingscodes!

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Klik hier.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.