piercing laten schieten

Piercings bij baby’s, oorbelletjes bij kinderen onder de 5 jaar. Wat is er nou zo gevaarlijk?

Piercings bij baby’s

Piercings en oorbellen zijn hetzelfde, er is een gaatje gemaakt door de huid en daar wordt een sieraadje doorheen gedragen, vandaar dat ik het een piercing noem.

Dan heb ik het natuurlijk over oorbelletjes bij kleine kinderen jonger dan 5 jaar (dat is mijn persoonlijke en professionele minimumgrens). Er wordt veel over gesproken en er zijn vele meningen over. Sommigen noemen het kindermishandeling, anderen vinden het juist heel normaal of het is juist gewoonte in verschillende culturen.

Hier is wat ik ervan vind. Meestal worden de oorbelletjes in de westerse wereld bij zulke kleine kinderen geschoten. En dat vind ik persoonlijk een big no-no. Dit om verschillende redenen waaronder voornamelijk de veiligheid en hygiëne van degene die wordt “gepierced”. Maar dat weet je al als je dit artikel hebt gelezen.Piercings by baby's

Verder:

Kijk, het is zo dat ik in theorie dus de oorbelletjes van jongere kinderen van 5 jaar oud zou kunnen piercen, omdat dit nu eenmaal veiliger is. In verschillende culturen waarbij het heel gewoon is om een pasgeborene de oortjes te piercen wordt het ook gedaan met een naald of een naald met draad of een naald met een kurk. Dus dan zou ik het zelfs oké vinden om dit te doen omdat ik het nog steeds hygiënischer en veiliger doe met een naald dan met deze verschillende technieken. Als ik nou de oorbelletjes van kleine kinderen van die leeftijd zou piercen met een naald, zou ik er een iets schoner geweten over hebben.

Maar nog steeds zijn er factoren die het voor mij moeilijk maken om er helemaal achter te staan. Een kindje kun je niet uitleggen dat het ervan af moet blijven en dat het even pijn gaat doen.

Mijn zoontje, bij een week oud, moest een hielprik krijgen en daar had hij ook pijn. Relatief gezien is de pijn van een hielprik ongeveer evenveel als de pijn van een oorbel, maar dan moet het kindje het twee keer meemaken. Dus als moeder vind ik dat zielig. Maar los daarvan. Wanneer de oorbel zit wordt het oortje heel warm en gaat het tintelen, daar hebben ze meestal geen last van maar na een uurtje gaat de piercing jeuken, eerst veel en dan steeds minder tot vrijwel ongemerkt. Hoe leg je aan een baby uit dat ie er niet aan moet zitten? Het jeukt, dus gaat het kindje eraan zitten. Of het hoofdje wrijven tegen een kussen o.i.d. Dit brengt infectiegevaar met zich mee.

Dan moet je ook de piercing verzorgen. Lees hier hoe dit goed gedaan wordt (ongeacht de leeftijd van degene die gepierced is). Net als bij volwassenen, raad ik dan aan de piercing twee keer per dag te sprayen met een steriele fysiologische zoutoplossing spray (dus niet met alcohol, dettol, sterilon of een ander antisepticum). In principe moet dat voldoende zijn. Na de eerste twee weken is de piercing dan wel nog niet genezen dus dan is het belangrijk dat de sieraadjes nog steeds met rust worden gelaten en dat alles wat ermee in contact komt nog steeds schoon is. (Lees hier meer over bacteriën en hoe ermee om te gaan).

Waarom?

Omdat het nog steeds een open wondje is. Net als wanneer het pas net gedaan is. De oorbelletjes, indien goed verzorgd en indien er geen problemen (groot of klein) zijn ontstaan, zijn nog steeds open wondjes tot na ongeveer 6 à 9 weken. Tot dan is het belangrijk te beseffen dat het voor bacteriën echt niet uitmaakt of het nu een heel klein gaatje is of een grote snee. Het infectiegevaar is hetzelfde.

Dan heb je nog dat de oorlelletjes natuurlijk gaan groeien.

Bij 90% van de mensen die ik over de vloer heb gehad (waarbij de oorbelletjes op zeer jonge leeftijd zijn gepierced, dus niet door mij) hebben klachten. Deze klachten zijn meestal op esthetisch vlak. De oorbelletjes zijn uiteraard niet gelijk gaan meegroeien, daarmee bedoel ik niet symmetrisch. Want uiteraard, niemand is symmetrisch en de groei verloopt ook niet symmetrisch. Dus dan is er één hoger dan de andere of verder naar buiten dan de andere of anders.

Ook heb ik gezien dat in sommige gevallen de oorbellen heel hoog in de oorlel zijn blijven zitten. Hierdoor blijven de keuzes aan sieraden beperkt en hangertjes dragen moeilijker of onmogelijk maakt. Vaak komen deze dames bij mij om de gaatjes opnieuw te piercen, of één ervan, om het in elk geval te corrigeren zodat ze wel de mooie oorbelletjes kunnen dragen die ze zo graag willen.

Dit komt niet alleen door asymmetrische groei overigens. Bij een klein huilend baby’tje is het nu eenmaal moeilijk om de tweede oorbel even mooi te piercen als de eerste. En daar nemen moeders op dat moment vaak genoegen mee, onbewust van het blijvend resultaat.

En dan heb je nog de gevaren waar deze moeders hun kindje ongewild aan blootstellen door hun kindjes te laten behandelen door onopgeleid personeel bij juwelierszaken e.d. die oorbelletjes nog schieten. Daarover in dit artikel meer.

Dus, moeders, wil je graag je kindje met mooie oorbelletjes zien? Denk er nog even over na. Niet alleen om het schieten of piercen maar ook om de hygiëne en verzorging in de eerste weken erna maar ook over de materialen van de sieraden die gebruikt worden daarbij, maar ook over het blijvend resultaat.

Hoort het bij de cultuur dan snap ik dat en heb ik daar begrip voor. Maar zorg er dan alsjeblieft voor dat je dit bij een erkend en vooral betrouwbare piercer laat doen. Wellicht kun je ervoor kiezen een oppervlakkig verdovingsmiddel te vragen aan de huisarts hiervoor, welke durf ik niet te zeggen dat zou je aan je arts moeten vragen.

Heb je meer vragen of zijn de oorbelletjes van je kindje problemen gaan geven dan sta ik er helemaal voor open om je te helpen. Ik pierce geen baby’s of kinderen jonger dan 5 jaar maar ik help iedereen! 

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.