Veel gestelde vragen over de tongpiercing

De meest gestelde vragen over tongpiercings, op een rijtje, met hun antwoorden, vind je hier.

Staat jouw vraag er niet tussen? Laat gerust een reactie achter.

Inhoudsopgave:

Gele tong verkleuring? Hoe komt dat?

Tijdens de genezing van een tongpiercing kan het zijn dat je tong wit, geel of zelfs iets donkerder kleurt. Soms gaat dit samen met een slechte adem en/of een vieze smaak in de mond. Dit is normaal tijdens de genezing en trekt later weer weg.

Na het laten zetten van een tong piercing kan je tong gedurende de eerste weken verkleuren. Dit kan geel, groenig, bruinig zijn. Dit gaat wel vanzelf over. Meestal is het te wijten aan de mondspoeling maar het kan ook komen door de genezing van je tong. Een beetje slechte adem is ook iets wat te verwachten is. Ook dat gaat meestal over naarmate de piercing geneest.

Wanneer en waarom kan een tongpiercing na volledige genezing weer pijn doen?

Een tongpiercing kan, ook na dat het al een hele tijd volledig genezen is en pijnloos is geweest nog wel af en toe opspelen. Dit kan door meerdere dingen komen. Natuurlijk de gezondheid, orale hygiëne, stress, en bijten op je tong of spelen met de piercing.

Maar dit kan ook komen door het blijven hangen met de piercing bij het eten bijvoorbeeld of door dat het staafje wat onlangs geplaatst is te kort is en in de tong trekt, het kan ook komen door het materiaal van het sieraad.

Wat moet je dan doen?

Zorg dat je je tanden twee keer per dag blijft poetsen, poets daarbij soms ook de piercing mee door de ene kant met twee schone vingers vast te houden terwijl je de andere kant met de borstel poetst. Dit gaat overigens makkelijker met een elektrische tandenborstel. Als je last houdt, spoel je mond een of twee maal daags met een milde mondwater op basis van alcoholvrije chloorhexidine gedurende maximaal een week. Zorg dat het sieraad lang genoeg is en dat het materiaal betrouwbaar is. Geen acryl dus bijvoorbeeld. Speel nooit met je piercing, dit kan lelijke permanente gevolgen hebben.

Welke maat tongpiercingsieraad moet ik hebben?

Dat is over het algemeen 16mm in de lengte 1.6mm in de dikte van het staafje.

Maar net als bij schoenen heeft niet iedereen de zelfde maat.

Sommige mensen hebben de piercing verder vooruit zitten waar de tong dunner is, andere mensen hebben überhaupt een dikkere of dunnere tong waardoor zij een millimeter korter of juist latere staafje willen.

Als ik de tongpiercing in eerste instantie heb geplaatst heb ik meestal een lang staafje geplaatst (in de meeste gevallen is het dan 18 à 20mm lang) voor de zwelling gedurende de genezingstijd. Na de zwelling periode kun je deze inwisselen voor een korter, comfortabeler staafje (meestal 16mm).

Sommige mensen vinden het na de volledige genezing (6 maanden ongeveer) toch prettiger om een nog iets korter staafje te gebruiken, dan zal het 14mm wel kunnen zijn.

Maar kijk wel uit. Als je merkt dat het balletje wat zakt in de tong dan is het staafje te kort en dan zul je weer terug een maatje langer moeten. Dit zal in het begin wat oncomfortabel aanvoelen en lijken alsof het erg lang is maar als je tong hersteld zit het weer als gegoten.

Hoe onderhoud ik een tongpiercing?

Wanneer de tongpiercing net is gezet mag je de eerste paar weken geen alcohol drinken of gebruiken als verzorgingsmiddel op je piercing. Ook mag je geen oraal contact om infecties te vermijden.

Zuivel is afgeraden omdat het slijmvlies ontwikkelt en zo de zwelling kan verergeren of langer doen aanhouden bovendien kan het bacteriën bevatten en spruw veroorzaken. Tegen de zwelling kun je waterijsjes eten of op ijsklontjes sabbelen.

Wanneer de piercing genezen is raad ik aan altijd een flesje chloorhexidine 0,12% (alcoholvrij) in huis te houden om de mond na het tandenpoetsen mee te spoelen indien nodig. Dit kan eventueel ook met zoutoplossing (NaCl 0.9%). Verder moet je nooit met je piercing spelen, of het nou een tongpiercing of een andere piercing is. Het spelen met de piercing kan overmatig littekenweefsel creëren ook al heb je deze al heel lang. Dit kan zich voordoen in bultjes en vaak gaan deze niet zomaar meer weg.

Wanneer trekt het deukje achter je tongpiercing weg?

Tijdens het dragen van een tong piercing kan er een deukje ontstaan op de plek waar het balletje rust. Wanneer deze verwijderd wordt geneest de tongpiercing meestal heel snel, na een paar uur tot een dag kan de piercing al dichtgegroeid zijn. Het deukje kan wel langer blijven. Meestal verdwijnt dit wel uiteindelijk.

Hoe krijg ik mijn tongpiercing weer open?

Als een tongpiercing dichtgegroeid is, is het vaak echt dicht. Je zou na volledige genezing het opnieuw kunnen laten piercen als het litteken dat toestaat. Ik zou het moeten zien om een goed oordeel te maken. In sommige gevallen kan ik met een insertion pin het sieraadje er nog wel in krijgen, maar dit gebeurd zelden.

wpid-img-20141125-wa0005.jpg
Als je met je tongpiercing speelt zoals bijvoorbeeld eraan te trekken met je tanden kan het gebeuren dat een van de balletjes, meestal de onderste, in je tong gaat trekken en net als deze persoon hier er niet meer uit wilt komen. Speel niet met je piercing! Welke dan ook, hoe lang je het ook al hebt en hoe veel je er al mee gespeeld hebt spelen geen rol in hoe belangrijk het is om dit niet te doen.

Wat doe ik als mijn tongpiercing is ontstoken?

Allereerst moet je goed kunnen bepalen of je piercing werkelijk ontstoken is, het zou namelijk ook kunnen dat het slechts geïrriteerd is.

Een ontstoken tongpiercing kan een van de volgende symtomen vertonen: verkleuring van de tong in wit, geel, groen of bruinige kleur bovenop de tong, slechte smaak in de mond, slechte geur uit de mond, zwelling, pus (wit, groenig, roomkleurig).

Als een of meer van deze symptomen aanwezig zijn raad ik aan in elk geval een ontstekingremmer te nemen, orale hygiëne te verbeteren of te behouden, de mond twee tot (maximaal) drie keer per dag de mond te spoelen met alcohol vrij mondwater of zoutoplossing en contact te zoeken met de huisarts voor een antibiotica kuurtje. Let wel, laat de sieraad zitten of vervang het met een hypoallergeen, biomedisch, steriel sieraad van d juiste afmetingen.

Er zit wild vlees onder mijn tong. Hoe komt dat? Gaat het nog weg? Wat kan ik eraan doen?

Vermoedelijk is het littekenweefsel door het spelen met de piercing. Vaak gaat het niet zo snel meer weg. Niet meer met je piercing spelen. Niet alleen met je tongpiercing maar met al je piercings.

Mijn tongpiercing is dik. Waar komt het door? Hoe kan ik dit verhelpen? Hoe zorg ik dat de zwelling van mijn tongpiercing minder wordt?

Als je tongpiercing al enige tijd geleden gezet is en volledig genezen is kan het zijn dat door verkoudheid, een stokbrood sandwitch of iets dergelijks de piercing gevoelig wordt, zwelt of pijnlijk wordt. Spoelen met een alcoholvrije chloorhexidine oplossing na het tanden poetsen 2 keer per dag is een goed begin. Dit kan ook met zoutoplossing (zie hier hoe je deze zelf kunt maken). Als dit langer dan 3 dagen aanhoudt kun je het beste even langs je piercer gaan.

Wat kun je tegen zwelling doen?

Als je lip of tong gezwollen is, en je hebt er een of meerdere piercings in zitten, dan kun je verschillende dingen doen om pijn of zwelling tegen te gaan.

 • Drink koel water.
 • Blijf er voorlopig even vanaf en ga er vooral niet mee spelen.
 • Vermijd hete/warme dranken, deze doen de zwelling aanhouden of dikker worden.
 • Spoel met fysiologische zoutoplossing.
 • Neem eventueel een pijnstiller maar let erop dat hij niet bloedverdunnend is (dit kun je eventueel aan de drogist/apotheker vragen, meestal staat het ook op de verpakking/bijsluiter).
 • Eet voorzichtiger of neem kleinere hapjes.
 • Vermijd aardappelpuree en brinta en dergelijke producten ivm het blijven plakken aan je sieraadje.
 • Smoothies, shakes, energy drankjes, ijs, soep zijn goed tijdens een zwelling maar zorg wel dat de soep een beetje is afgekoeld.
 • Was goed je handen voor het eten om verdere irritaties aan je piercing tegen te gaan.
 • Vermijd kauwgom en snoep dat kan gaan vast zitten aan je piercing en pijn doen/irriteren.
 • Zout, pittig, zuur eten vermijden.
 • Vermijd aftershave, beauty producten of andere middeltjes waar alcohol in zit op of om je lippiercing, dat kan gaan prikken en een reactie met je piercing veroorzaken.
 • Deel je labello of lipstick niet met vrienden, dit kan voor ontstekingen zorgen. Vermijd de lipbalsems die je met je vinger moet op doen, deze worden gauw vies en een nest voor bacteriën.

Hoe kan ik het beste een orale piercing verwijderen en goed dicht laten groeien?

Een piercing in de mond geneest altijd heel erg snel. Dat komt door de microbacteriën n het speeksel. Dit zijn goede bacteriën die zorgen dat alles wat je in de loop van de dag in je mond ontvangt ook gelijk “gefilterd” wordt zodat je geen narigheid doorslikt. Let maar op als je in je wang hebt gebeten, merk je daar de volgende dag alweer bijna niks meer van. Een piercing in de mond is meestal na het verwijderen van het sieraad binnen een uur al zo goed als dicht. De rest gaat meestal vrijwel vanzelf.

Welke pijnstillers kan ik gebruiken als ik pas net mijn tongpiercing heb laten zetten?

Let wel deze middelen niet langer dan een week gebruiken en niet meer dan de op de bijsluiter aangewezen dosering om bijvoorbeeld ernstige maagklachten en andere bijwerkingen te voorkomen.

Deze tips gelden altijd alleen bij gezonde individuen. Als er sprake is van gebruik van andere medicijnen kun je het beste nog even de huisarts of zijn assistente raadplegen of je dit middel mag gebruiken en waar je op zou moeten letten.

 • Paracetamol kan altijd gebruikt worden
PhotoGrid_1445532419933
Venom piercing: twee tongpiercings naast elkaar. Hier zijn ze net gezet, door mij.

Vermijd Aspirine (oftewel acetylsalicylzuur) ivm zijn bloedverdunnende werking. Dit kan ervoor zorgen dat de zwelling langer aanhoudt en de genezing vertragen.

Deze tips zijn geen vervanging voor het advies van een medische professional.

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLALeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.