Dahlia piercings vertical labret

Over piercings in de mond

Over piercings in de mond:

Voor de tongpiercing heb ik een aparte item.

Tip voor het verzorgen en schoonhouden van je genezen orale piercingsieraad:

Met een elektrische tandenborstel kun je jouw piercing “mee-poetsen” waardoor het ergste tandplak en ander vuil van de piercing weggepoetst kan worden (voordeel: hiervoor hoef je het sieraad niet uit te halen). Zo behoud je een betere hygiëne en heb je minder snel last van een geïrriteerde piercing door vuil. Bovendien blijven de sieraden hierdoor mooier glanzen. Ook is het belangrijk om eens in de zoveel tijd van sieraad te wisselen. Als je een sieraad van flexibel materiaal draagt helemaal, dit kan ongemerkt erg beschadigd raken en poreus worden waardoor er bacteriën in kunnen gaan zitten en op den duur irritaties en ontstekingen kunnen veroorzaken. Titanium sieraden kun je heel lang blijven dragen. Als je de balletjes goed hebt aangedraaid is er vaak geen omkijken naar. Hierdoor kan het zijn dat je de piercing ‘vergeet’. Als dit bij jou het geval is is het misschien een idee om het sieraad eens eruit te halen om het goed schoon te maken en als het dof is geworden of veel tandplak er op zit toch te vervangen met een nieuwe. Hiervoor kun je hulp vragen aan je piercer als dat nodig is. Als je toch last krijgt van je piercing en ziet dat er veel tandplak op is blijven zitten is het meestal geen reden tot paniek. koop een nieuw sieraad van chirurgisch staal of titanium en je zult na een paar dagen niet zo veel last meer hebben. Het helpt altijd een beetje mee om een paar dagen je mond met een mondwater te spoelen. Deze kun je ook aanschaffen via mijn webshop.

Ik heb pijn na het zetten van mijn snakebite. Is dat normaal? Wat kan ik doen? Mijn snakebite is ontstoken denk ik. Hoe weet ik dit zeker en wat kan ik eraan doen?

Als je snakebite net gezet is, allebei de piercings in een keer, kan het zijn dat je wat ongemak voelt. De lip kan opzwellen, net als bij iedere piercing maar bij twee piercing vlakbij elkaar kan het zijn dat het wat gevoeliger is.
Tegen de zwelling kun je waterijsjes en ijsblokjes zuigen. Zorg dat je geen alcohol drinkt, ook niet met een rietje.

Kan mijn smiley piercing opzwellen als een professional dit heeft gezet?

Ja maar niet zo veel en meestal is de meeste zwelling al vrij snel voorbij en wat er dan nog aan zwelling is merk je zelf meestal niet zo. De smiley piercing moet gezet worden in de frenulum die je bovenlip aan je tandvlees verbindt. Ik heb weleens gezien dat de piercing te hoog werdt gezet en dan eerder in de bovenlip zelf terecht kwam en dat kan kwalijk zijn.

Kan ik purol op mijn lippiercing doen?

Nee. Dit staat ook aangegeven in de nazorginstructies opgegeven door de Nederlandse GGD die je mee moet krijgen van de piercingshop bij het zetten van een nieuwe piercing.

Hoe verzorg ik mijn cheekpiercing?

Een cheekpiercing verzorg je zowel op de manier waarop je een orale piercing verzorgt als op de manier waarop je een andere piercing verzorgt. De buitenkant kun je verzorgen met een zoutoplossing.

vitamin e oil

Vitamine E olie uit het assortiment van SoeshaDuka.nl. Deze olie kan goed helpen tegen littekens.

Hoe krijg ik mijn kin piercing gaatje weg?

Vaak blijft het gaatje aan de buitenkant wel een beetje zichtbaar als je een lip/labret/kin piercing hebt verwijderd. De binnenkant overigens, gaat vaak best snel dichtgroeien. Als je in je wang hebt gebeten voel je er de volgende dag meestal ook niks meer van, vaak ook niet eens een wondje/litteken. Dat is met een heel klein piercinggaatje hetzelfde. Je kunt het gaatje aan de buitenkant helpen verder te genezen door het dagelijks te masseren met vitamine E olie. Zorg hiervoor wel uiteraard dat je handen schoon zijn en dat de huid die je gaat inmasseren ook schoon is. Wanneer je de piercing pas geleden eruit hebt gehaald en van plan bent om het dicht te laten groeien, kun je het beste eerst 2 maal daags je mond spoelen met mondwater of een zoutoplossing om het gezond te helpen genezen.

Hoe verzorg ik een smiley piercing?

Zoutoplossing als mondwater twee maal daags of mondspoelingen twee maal daags zijn belangrijk voor de eerste twee weken van deze piercing. Verder is een gezonde dagelijkse verzorging van de mond ofwel goede orale hygiëne, heel belangrijk. Buiten dit geneest een goed geplaatste smiley of webpiercing vrij snel en makkelijk.

mondwater piercing

Easypiercing mondwater uit het assortiment van SoeshaDuka.nl.

Mijn smiley piercing is ontstoken, wat kan ik doen?

Weet je zeker dat het ontstoken is? Spoel je mond 2 maal daags met een zoutoplossing. Houdt de pijn langer dan 3 dagen aan kun je het beste even contact met je piercer opnemen.

Mijn lippiercing groeit in aan de achterkant… wat nu?

Als de genezingsperiode over is en je hebt echt het gevoel dat je de achterkant ‘kwijtraakt’ in de huid van je lip aan de binnenkant moet je waarschijnlijk een langer staafje of een groter ringetje plaatsten.

De huid rond mijn lip of tongpiercing is gezwollen, wat nu?

Het kan op verschillende manieren voorkomen. Je hebt op je tong gebeten of de piercing sieraad is ergens aan blijven hangen, je hebt je lippiercing geprobeerd eruit te halen om te wisselen maar dat lukte niet, je bent n beetje ziek geworden of iets anders waardoor je lip of tong is gaan zwellen.

Wat kun je ertegen doen?

Als je lip of tong gezwollen is, en je hebt er een of meerdere piercings in zitten, dan kun je verschillende dingen doen om pijn of zwelling tegen te gaan.

 • Drink koel water.
 • Blijf er voorlopig even vanaf en ga er vooral niet mee spelen.
 • Vermijd hete/warme dranken, deze doen de zwelling aanhouden of dikker worden.
 • Spoel met fysiologische zoutoplossing (zie zeezout formule 0.9%).
 • Neem eventueel een pijnstiller maar let erop dat hij niet bloedverdunnend is (dit kun je eventueel aan de drogist/apotheker vragen, meestal staat het ook op de verpakking/bijsluiter).
 • Eet voorzichtiger of neem kleinere hapjes.
 • Vermijd aardappelpuree en brinta en dergelijke producten ivm het blijven plakken aan je sieraadje.
 • Smoothies, shakes, energy drankjes, waterijs, soep zijn goed tijdens een zwelling maar zorg wel dat de soep een beetje is afgekoeld.
 • Was goed je handen voor het eten om verdere irritaties aan je piercing tegen te gaan.
 • Vermijd kauwgom en snoep dat kan gaan vast zitten aan je piercing en pijn doen/irriteren.
 • Zout, pittig, zuur eten vermijden.
 • Vermijd aftershave of andere middeltjes waar alcohol in zit op of om je lippiercing, dat kan gaan prikken en een reactie met je piercing veroorzaken.
 • Deel je labello of lipstick niet met vrienden, dit kan voor ontstekingen zorgen. Vermijd de lipbalsems die je met je vinger moet op doen, deze worden gauw vies en een nest voor bacteriën.
 • ..etc…

Als je vaker last hebt van je piercing is het raadzaam om deze na te laten kijken door een professional. Een piercing die ontstoken is kan ontstoken blijven als je het eruit haalt.

Hoe kan ik het beste een orale piercing verwijderen en goed dicht laten groeien?

Een piercing in de mond geneest altijd heel erg snel. Dat komt door de microbacteriën n het speeksel. Dit zijn goede bacteriën die zorgen dat alles wat je in de loop van de dag in je mond ontvangt ook gelijk “gefilterd” wordt zodat je geen narigheid doorslikt. Hierdoor geneest in je mond alles altijd heel snel. Let maar op als je in je wang hebt gebeten, merk je daar de volgende dag alweer bijna niks meer van. Een piercing in de mond is na het verwijderen van het sieraad binnen een uur al zo goed als dicht. Dit zou de oorzaak kunnen zijn dat je het sieraadje er weer moeilijk in krijgt. Ik raad je dan ook zeker aan om niet te forceren, als het pijn doet, is het niet goed. Doe je dit wel dan kun je lelijke dikke littekens eraan overhouden die blijvend kunnen zijn. Als je het sieraadje eruit laat blijf je meestal het gaatje aan de buitenkant wel zien. Je kunt het wel helpen door te spoelen met zout water (net als met mond water spoelen maar dan met een 0.9% NaCl oplossing). Aan de buitenkant kun je af en toe een dun laagje aloë vera gel erop smeren en laten zitten, of ‘s avonds masseren met vitamine E olie, dat helpt tegen littekens.

Hoe vervang ik mijn cheekpiercing en waar moet ik rekening mee houden?

Vervang je cheekpiercing voor het eerst het liefst met je piercer om zo zeker te weten dat je piercing goed genezen is en je zo geen schade kunt aanbrengen. Verder is het in principe hetzelfde als het vervangen van een lippiercing alleen het weefsel van je wangen is dikker en fragieler.

Wat kan ik doen tegen vochtbultjes bij mijn cheek piercing?

Vochtbultjes in je cheekpiercings kunnen meerdere dingen zijn. Cheekpiercings zijn riskante piercings. ie beschadigd kunnen raken. Vandaar dat er bij het zetten van de piercings en bij het verzorgen ervan veel zorg en voorzichtigheid geboden is. Het kan natuurlijk ook gewoon een vochtbultje of ander ‘gebruikelijk’ bultje zijn die bij andere piercings ook vaak voorkomen. In elk geval is het verzorgen met steriele zoutoplossing tweemaal daags, passende sieraden gebeuren van veilig materiaal en deze zo min mogelijk aanraken en een goede dagelijkse hygiëne behouden het beste wat je op dit moment kunt doen.

De klachten die ik heb bij mijn orale piercing worden erger als ik met chloorhexidine verzorg. Wat moet ik doen?

Het kan aan een paar dingen liggen. Het kan zijn dat de mondwater oplossing die je gebruikt te agressief is waardoor je dezelfde klachten behoudt als beschreven hierboven. Het beste wat je kunt doen als alternatief op deze middelen is voortaan fysiologische steriele zoutoplossing als mondspoeling gebruiken. Voor een makkelijker gebruikt als je onderweg bent kun je deze bij de apotheek kant-en-klaar kopen (NaCl 0,9% spoelmiddel of irrigatievloeistof in fles, bijvoorbeeld van merk Braun).

Mijn lippiercing zit vast door wondvocht. Is dat erg? Moet ik het los zien te krijgen?

Wanneer de piercing pas gezet is kan dit inderdaad voorkomen. Laat het dan zitten. Bij goed verzorgen van de piercing gaan de opgedroogde korstjes wondvocht vanzelf weg en na genezing zal dit vaak helemaal niet meer voorkomen. Soms ook wel door speeksel wat opdroogt. Zoutoplossing is altijd de beste manier om de piercing te verzorgen en vrij te houden van dergelijke korstjes.

Voor en nadelen van de wang of cheek piercing? Waarom wel? Waarom niet?

Een wang piercing of cheek piercing is een risicovolle piercing. In de wang zitten niet alleen huid, slijmvlies en spieren maar ook kliertjes, zenuwen en bloedvaten. De kliertjes zijn meestal het probleem wanneer er iets misgaat met een wangpiercing. Daarom is het altijd heel belangrijk dat deze zorgvuldig geplaatst wordt en goed verzorgd wordt om problemen zoals vochtbultjes en ‘lekkende’ wangen te voorkomen. Als een cheek piercing eruit gehaald wordt blijven vaak de kuiltjes achter. Dit is niet bij iedereen maar vaak zijn deze blijvend. Ook is de cheekpiercing bij het laten zetten qua pijn iets intenser dan een lippiercing. De wang in dikker, er zitten meerdere spieren en zenuwen in de wang en daarom kan het wat gevoeliger zijn. Voor het plaatsten van de cheekpiercing laat ik je dan ook liggen zodat je volledig kunt ontspannen en het een zo fijn mogelijke ervaring voor je kan zijn.

Wat moet ik doen als mijn tandarts niet wilt dat ik een tongpiercing neem of als hij vindt dat ik het eruit moet halen?

Een tongpiercing kan gevaarlijk zijn voor je tanden. Daarom zijn tandartsen bang voor deze piercings. Maar niet alle tongpiercings zijn altijd een gevaar voor je tanden. Een tongpiercing moet goed geplaatst zijn zodat deze niet continu in aanraking met je tanden of tandvlees komt. Maar zelfs als een tongpiercing goed geplaatst is kan het je tanden beschadigen als je er veel mee speelt. Dat moet je nooit doen. Met alle piercings is het zo dat over manipulatie van de sieraden de fistula van de piercing kan beschadigen. Hiervoor maakt het niet uit hoe lang de piercing er al in zit en hoe goed het al genezen is. Zorg dat je deze gewoonte afleert of nooit aanleert en leg dit uit aan je tandarts dan denk ik dat hij dit wel zal begrijpen. Maar als hij al tanderosie of andere beschadigingen aan je tanden en tandvlees heeft geconstateerd dan kan ik me voorstellen dat zijn besluit vast staat en dat je hoogstwaarschijnlijk zijn raad op zult moeten volgen. Je bent altijd welkom om mij te raadplegen voor een second opinion over zowel de plaatsing van de piercing als de eventuele schade aan je tanden of oordeel van je tandarts.

Producten genoemd in dit artikel zijn verkrijgbaar bij SoeshaDuka.nl, mijn webshop.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.