Conversie tabel

Over stretches of opgerekte piercings

Over stretches of opgerekte piercings:

Blowout?

Stop. Haal je taper/sieraad of waar je ook mee aan het stretchen bent uit en ga een maatje kleiner.
Dit is meestal de maat die je had voor dit gebeurde. Verzorg de plek met zout oplossing 1 tot 2 maal per dag gedurende ongeveer een week. Laat je huid vooral goed herstellen voor je het opnieuw gaat proberen.

Oor open bij het stretchen.tapered insertion pins

Wat bedoel je precies met open? Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je bedoelt dat je oor bij het stretchen een stukje is gaan scheuren waardoor je bloedt. Dit betekend dat je te snel bent gegaan met het oprekken van je piercing. Ga tijdelijk terug naar de maat die je had vóór dit gebeurde en houd het goed schoon. Doe de zoutoplossing badjes 2 keer per dag tot het genezen is, dit kan van 4 weken tot 2 maanden duren. Wees geduldig, zorg dat je huid volledig genezen is voor je verder gaat. Leer hiervan. Ga dus straks niet weer met dezelfde techniek en dezelfde maat verder, want dan kan het weer gaan scheuren. Neem kleinere stapjes, gebruik glijmiddel op waterbasis en heb geduld. Vermijd het stretchen met acryl (een soort ‘plastic’) en gebruik zéker geen siliconen. Als je groter dan 10mm gaat oprekken is het slimmer om de ‘tape’ methode te gebruiken in plaats van tapers. Wanneer je huid oprekt, rek je de ruimte tussen de cellen van de huid van je oren. Je lichaam heeft tijd nodig om de ruimtes weer op te vullen. Als je haast hebt en te snel verder oprekt voor dat je huid de tijd heeft gehad om deze cellen te herstellen maak je de ruimtes ertussen groter. Hierdoor worden deze plekken zwakker, slapper en dunner. Als je stappen overslaat en te haastig te werk gaat kan je lichaam het soms niet meer bijhouden en krijg je daar zwakke, dunne, slappe huid. Dit is vaak moeilijk te herstellen. Als we het hebben over meer dan een klein scheurtje bij het oprekken van je oor is het slimmer om mij even een mailtje te sturen voor advies in jouw persoonlijke situatie.

Talg, smeer, geurtjes…?

Was je sieraad regelmatig! Dat is eigenlijk het belangrijkste en meest effectieve bij het voorkomen of verhelpen van geurtjes bij opgerekte piercings. Vaak maakt het even onder de douche eruit halen van de sieraden en met water goed spoelen en je piercing (jouw huid) dan ook gelijk even met een milde, ongeparfumeerde zeep wassen en goed uitspoelen al een groot verschil.

Talg is meestal pas vervelend bij opgerekte piercings. Doordat de oppervlakte groter is kan het ook sterker gaan ruiken en zweterig aanvoelen. Door dagelijks goed de opgerekte piercings te spoelen en regelmatig je sieraden schoon te maken kun je geurtjes verminderen. Dit geldt ook voor kleinere piercings als je hier last van hebt. Eens per maand of per 3 maanden een nieuw sieraad in je piercing te dragen kan ook helpen tegen geurtjes. Kortom goede persoonlijke hygiëne en meerdere (kwalitatief goede) sieraden in huis hebben is een must tegen geurtjes en andere ongemakken van talg bij piercings. Bij het dragen van metalen zoals Chirurgisch staal 316L, titanium… en bij acryl en steen (hematiet, turkoois…etc.) merk je vaak sneller nare geurtjes en door het contact met het materiaal kan het als zweterig aan gaan voelen. Hoorn, bot en hout (organics) hebben dat minder snel. Dit zijn wel materialen die iets meer onderhoud vereisen omdat ze uit kunnen drogen of poreus kunnen worden na contact met water (douche/bad) en na verloop van periode van nalatigheid en uitdroging kunnen ze barsten/breken/dof worden. Borosilicaat-glas/pyrexglas/soda-lime glas is mooi en hypoallergeen. Daarnaast kun je ook je opgerekte huid masseren met een hiervoor geschikte olie of vet. Dit zal de stevigheid van je huid bevorderen waardoor deze onder andere minder snel talg zal afgeven.

Stretchen:

Ongeacht je bedoelingen of doelen, stretchen moet je altijd in kleine langzame stapjes doen. Lees hier de nazorginstructies voor het stretchen en lees hier over de verstandigste en veiligste manier om het zelf te doen.tawapa en gorilla glass 010

Je moet tussen iedere stretch genoeg tijd houden om je huid te laten genezen, doe je dat niet kan dit pijnlijke, lelijke en gevaarlijke consequenties met zich meebrengen. Als er te snel wordt gestretched kan er littekenweefsel ontstaan waardoor verder stretchen of eventueel terug krimpen bijna onmogelijk wordt gemaakt. Onderhoud je je huid goed dan zal het ook goed gaan met stretchen. Piercings die zijn opgerekt tot grote maten laten meestal aardige gaten achter. Een piercing te snel oprekken of huid oprekken dat eigenlijk niet dik genoeg is leidt tot problemen. Een voornaamst gevolg hiervan is een zogenaamde “blowout” (een deel van het binnenste van het gaatje wordt naar buiten gekeerd/geforceerd wat een rare lip aan de zijkant van je piercing achterlaat). Dit zal je hoogstwaarschijnlijk blijven herinneren aan je grote fout want het trekt niet meer weg. Je zou het kunnen laten verwijderen door een chirurg. Piercings die niet correct zijn opgerekt kunnen ook ervoor zorgen dat de huid steeds dunner wordt en niet meer bijgroeit/geneest. Een “worst-case-scenario” is dat je huid afsterft (necrosis). Hiermee verlies je de piercing en een beetje huid van dezelfde zone.

Kan ik een bloemkooloor van het stretchen krijgen?

Een bloemkooloor komt haast nooit voor bij piercings. Bij het oprekken ervan is de kans hiervoor eveneens klein.

Ik heb al een tijdje mijn oorlellen op 14mm opgerekt ze zijn genezen en al. Nu heb ik sinds vanmorgen een gezwollen, gevoelige oorlel. Wat kan ik het beste doen?

Spoel je oorlellen schoon bij het douchen of was ze met een milde ongeparfumeerde zeep en zorg dat ze goed uitgespoeld zijn. Masseer ze na het drogen met een beetje jojoba olie, emoe olie of desnoods een beetje olijfolie of  sla olie als je dat ook niet in huis hebt. Hierna kun je proberen hoorn tunnels of plugs erin te doen of, misschien nog beter, houd ze even zonder sieraden. Als je toch sieraden wilt dragen vandaag, probeer het dan na 20 minuten maar dan wel weer met behulp van een beetje olie. Geen hout of acryl dragen vandaag. Deze zijn poreus en kunnen de situatie verergeren.

Kan ik stretchen met witgoud?

Zolang je niet allergisch bent voor een bestanddeel van witgoud, is het gebruiken van witgoud als sieraad tijdens de genezing van een opgerekte piercing veilig. Zorg wel dat je het sieraad desinfecteert met alcohol en dat je verstandig stretcht.

Wat kan ik tegen stikkende tunnels doen? En stinkende tunnels?

Bij het dragen van sommige materialen in opgerekte piercings kan de huid klam aanvoelen of zweterig. Dit komt het vaakst voor bij metalen zoals chirurgisch staal of titanium. Waarschijnlijk omdat de huid hierbij slecht kan ademen en omdat de oppervlakte van de huid bij opgerekte piercings vrij groot is in verhouding met dat van reguliere oorbellen of piercings is dat meer merkbaar bij opgerekte piercings dan bij kleinere maten. Het dragen van organics (materialen die van biologische afkomst zijn zoals hout, steen, bot, hoorn…) veroorzaakt dit veel minder. Het stikken van de huid kan soms ook nare geurtjes veroorzaken. Deze zijn hetzelfde als de geurtjes die we soms ruiken bij andere oorbellen en piercings alleen is het bij opgerekte piercings hier ook weer zo dat het een groter oppervlakte heeft dus meer geur. Uit ervaring merk ik dat het zweterige meestal het minst is bij bot of hoorn sieraden. Waarom precies is mij niet duidelijk. Bij hout hebben wij hier ook minder last van maar hout is poreus, meer dan hoorn. Door deze eigenschap kan hout “plakken” aan de huid. Daarom is het altijd verstandig om houten sieraden na een dag eruit te halen om de huid goed te laten ademen. Soms gaat dit moeilijk maar met behulp van jojoba olie komen deze wel los. Als metalen sieraden toch favoriet zijn is het belangrijk deze bij de douchebeurt mee te wassen. Hiervoor hoeven ze nog niet eens uit genomen te worden maar wel gewassen met een milde parfumvrije zeep dat na het wassen goed uitgespoeld te worden.

Alle geadviseerde producten in dit artikel zijn ook verkrijgbaar via mijn webshop.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.