Piercing eruit halen

Hoe haal ik het sieraadje eruit? Kan ik zelf mijn piercing eruit halen?

Les 1: piercing is het gaatje, niet het sieraad. Dus nee je kan niet je piercing eruit halen. Je kan wel je sieraad eruit halen. Wanneer de piercing voldoende genezen is dan.

Maar hoe je dat doet hangt af van welke piercing het om gaat en wat je bedoeling ermee is.

smiley jewelled captive disc rings
Ball closure ring, of Captive bead ring, maar in dit geval zijn het discs omdat deze speciaal voor smiley piercings zijn ontwikkeld.

Kraakbeen/oor piercing/oorbel:

Het hangt ervan af wat voor sieraad je erin hebt zitten. Het kan een staafje zijn met een platte achterkant (labret), een staafje met 2 balletjes (barbell), een krom staafje met 2 balletjes (curved barbell, gebogen barbell),  een ringetje met een balletje (ball closure ring), eentje met twee balletjes (circular barbell) of eentje zonder balletje (segment ring)…

circularbarbell
Circular Barbell

Er zijn zoveel verschillende stijlen… vaak is het een afschroef systeem of klem systeem… in ieder geval, ga niet met brute kracht op je piercing sjorren en als het niet lukt, laat het dan zitten. Anders zou je lichaam op de frictie kunnen reageren door te gaan irriteren wat een lang genezingsproces weer gaat eisen voor je het sieraad er probleemloos weer uit kunt halen.

 

Lippiercing:

Als het een staafje is, kun je in de meeste gevallen het balletje eraf draaien. Als het een ringetje met één balletje is zul je een spreider tangetje moeten gebruiken. Of bij je piercer langsgaan en vragen of hij/zij het voor je doet.

labret
Labret

Geschoten piercing of oorbel:

In alle gevallen: was je handen zorgvuldig met zeep vóór je aan de piercing of sieraad komt. De achterkant van een geschoten oorbel is niet altijd hetzelfde (nóg een nadeel van het laten schieten van je oorbellen). Meestal is het een zogenaamde vlindersluiting. In dit geval houd je het vast met duim en wijsvinger terwijl je met je andere hand de voorkant van de oorbel/kopje van het sieraad met duim en wijsvinger vasthoudt. Trek voorzichtig aan de vlindersluiting dan moet deze losschieten. Aangezien het vaak vastgeklikt is kan het even lastig zijn dus wees voorzichtig.

bananabell
Bananabell of curved barbell

Als het toch om een gewone piercingsieraad gaat hangt het ervan af of het een staafje of ringetje is. In het geval van een staafje heb je meestal te maken met één of meer balletjes. De balletjes zijn meestal los te schroeven (er bestaan ook sieraden die geen schroefdraad hebben zoals een push-fit systeem of zgn. threadless).

“Piercing Eruit Halen? Kan Ik Dat Zelf?”

In het geval van een ringetje kan het verschillende gevallen zijn. Een ringetje met een balletje, een open ringetje met twee balletjes, of een gesloten ringetje zonder balletje. De eerste en laatste gevallen zul je waarschijnlijk hulp bij nodig hebben. De piercer gebruikt vaak een tangetje om het ringetje een beetje te spreiden en zo het balletje of onzichtbare klemstaafje ertussen uit te kunnen halen. In het geval van een open ringetje met twee balletjes kun je ook deze balletjes (meestal is één balletje genoeg) los schroeven.

barbell

Hoe haal je een sieraad met plat achterkant eruit?

Een sieraad met aan één kant een balletje en aan de andere kant een plat schijfje heet een labret. Net als de piercing in je onderlip. De achterkant van een dergelijk sieraad (het schijfje) zit meestal vast. Alleen het balletje of steentje aan de andere kant van het staafje is losschroefbaar. Hoe de dat sieraadje eruit haalt is relatief simpel: het balletje is een schroefballetje en denk “righty-tighty, lefty-loosy” rechts vast, links los. Als deze los is kun je met je duim en wijsvinger het schijfje van de andere kant vastpakken en zachtjes trekken. Als het pijn doet moet je het niet doen.

Piercing eruit halen, filmpje

 

Als je piercing nog niet helemaal de geadviseerde genezingsperiode heeft gepasseerd moet je het niet doen. Als de piercing geïrriteerd en pijnlijk of rood of iets dergelijks is moet je eerst naar je piercer om advies en/of hulp bij het uithalen van het sieraad.

nostril screw jewelled blue

Bij een neuspiercing

kunnen het ringetjes zijn of nostril screws of nosebones of labret. Ringetjes kunnen doorlopende ringetjes zijn of open nose rings zijn. Doorlopende ringen moet je eigenlijk van elkaar af buigen, zijwaarts zodat de cirkelvorm niet verloren gaat. Bij de open nose rings moet je het van binnen naar buiten plaatsen zodat het plaatje aan de binnenkant van de neusvleugel zit, dus andersom draaien om eruit te halen.

ball closure ring opener pliers
Ring opening plier, of ring opener tang. Ook verkrijgbaar bij SoeshaDuka.nl

Nosebones hebben een klein bolletje aan de binnenkant voor comfort maar zijn iets lastiger in te zetten en uit te halen. Met duim en wijsvinger de bovenkant vastpakken en iets trekken. Het is niet echt fijn maar moet ook niet echt pijnlijk zijn. Nostril screws hebben een balletje aan de buitenkant dan een recht staafje dat door je huid blijft zitten en aan de binnenkant tegen je neusvleugel zit een soort varkensstaartje.

 

Trek eerst voorzichtig aan het balletje wat op je neusvleugel zit tot je het een hoekje om kan draaien waardoor het rechte gedeelte van het staafje plat op je neusvleugel ligt, dat is eigenlijk het lastigste. Daarna heb je alleen nog het halve cirkeltje van het “varkensstaartje” door je piercing gaatje zitten. Deze kun je eenvoudie eruit halen door een klein beetje mee te buigen in de beweging van je vingers. Het eruit halen van een nostrilpiercing voelt altijd een beetje raar.

doorlopende neus ringetjes

Als er vragen zijn, bekijk dan eerst de Veel Gestelde Vragen. Kun je jouw antwoord niet vinden? Neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLALeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.