Als je naar piercing sieraden aan het rondkijken bent hangt wat je te zien krijgt heel erg af van waar je naar kijkt.
Dan bedoel ik, waar? In welke winkel? Op welke site? Via welke tag ben je gaan zoeken?
“Heb je dit al 100x gelezen en wil je gewoon gelijk naar de inhoudsopgave zodat je meteen vindt wat je zoekt? Klik dan hier.”
Maar wat ook belangrijk is, is waarnaar je kijkt. Daarmee doel ik op:
Wat zoek je in een sieraad?
- Zoek je schoonheid, niet te duur en verder zal het wel?
- Of heb je een gevoelige huid en wil je toch iets moois dragen?
- Ben je iemand die ieder half jaar iets anders erin wilt dragen?
- Of ben je juist meer iemand die iets uitzoekt dat overal bij past en het never nooit meer uit doet… tot je het een jaar later zat bent. En heb je dan alsnog regelmatig last van pech zoals hieronder beschreven?
In deze economie, is het tenslotte ook verstandig “op de kleintjes te letten”. Het moet duurzaam zijn. Je moet er een leven lang mee kunnen doen en je piercing moet er heel blij mee blijven. Dan heb je er verder geen kind meer aan en dat is uiteindelijk de bedoeling. Toch?
Het is erg belangrijk dat je rekening houdt met wat je door je lijf heen draagt.
Dit is heel iets anders dan wat je op of aan je lichaam draagt. Zelfs wanneer het directe contact met je huid maakt.
Als een sieraad door een wondje heen gedragen wordt, zeker als de huid dat het sieraad letterlijk doorboort (Nederlands voor “piercing” – “to pierce” in het Engels) nog niet genezen is, dan heeft je lichaam een veel lagere weerstand tegen potentiële allergenen, of bacteriën of virussen. Om deze reden is het belangrijk je bewust te zijn van hetgeen je door je huid steekt of laat steken.
Een beetje context
Soms krijg je sieraden te zien waarvan je denkt “dat is zo mooi dat kan toch niet eens in Nederland verkrijgbaar zijn”, of juist, “dat zal wel Photoshop zijn” of “dat is zeker van die k4u*dv@t troep, waar ik uiteraard weer niet tegen kan”.
Want de meeste andere mensen dragen alleen maar zilverkleurige balletjes in hun piercings. Of ringen met balletjes, die ook beetje donker zijn, voor een zilveren kleur.
Toch zie je op Pinterest ook hele mooie sieraden voorbijkomen.
Dan stel je wat sieraden voor aan jouw piercer en krijg je te horen dat ze het hebben. Maar wanneer de winkelier het laat zien, heb je zoiets van “wat een goedkope troep, het ziet er helemaal niet uit zoals op de foto die ik liet zien”.
Bij andere piercers zeggen ze dat ze het niet hebben, of dat het niet bestaat. Of dat je moet beginnen met stom spul zoals “een zweerknopje”, of “eerst met een balletje” of iets dergelijks. Bij weer andere piercers hebben ze het weer wel, maar vind je het misschien te duur.
Dus wat is het nou? Kijk je verkeerd?
Nee, je kijkt niet verkeerd. Dit is helaas de harde realiteit van mensen en geld verdienen. Jouw gezondheid staat meestal niet op 1: geld verdienen wel. Daardoor ziet het er prachtig uit en kost het geen drol, maar blijkt het slecht voor je te zijn of binnen 2 weken verkleurt het of je krijgt onverklaarbare klachten van je piercings door sommige sieraden.
Maar niet bij Soesha. Not on my watch. Vandaar dit artikel. Het is een lange.
Daarom heb ik hem gemakkelijk opgedeeld, zodat je het op je gemakje kunt lezen wanneer je iets wil weten: dan hoef je dus niet het hele artikel door te spitten om de informatie te vinden die je nodig hebt.
Dat heb ik als volgt opgedeeld.
I. Vormen sieraden
a. De staafjes
b. De ringen
c. De neusknopjes
II. Schitterend Mooi
II a. Steentjes en hun zettingen
1. Kast zettingen
2. Klauw zetting
II b. Steen slijpsels
1. Cabochon slijpsel
2. Facet slijpsel
III. Een Veilig Sieraad, een Duurzaam sieraad
a. Betrouwbaarheid van een sieraad, zijn fabrikant en de certificeringen
b. Schroefdraad
c. Afwerking
IV. Betrouwbare materialen
a. Titanium
b. Goud
c. Rhodium
d. Niobium
e. Glas
V. Minder betrouwbare materialen
a. “Chirurgisch” Staal
b. Waarom Oppassen Voor Nikkel
c. Kunsstof
d. Zilver
Daar gaat ie dan.
I. Vormen sieraden
Staafjes en ringen, neusknopjes.
Vaak is er meer dan één model sieraad mogelijk bij een bepaald type piercing. Niet altijd, maar vaak wel.
Dan hebben we het over een ring en een staafje. Er zijn verschillende types ringen en verschillende types staafjes. Welke waarvoor zijn is nu even niet aan de orde. Het gaat vooral om de sieraden zelf.
- Staafjes
- Ringetjes
- Neusknopjes
a. De Staafjes
Daar zijn verschillende soorten van. Namelijk, de Barbell, een staafje met twee losschroefbare of in elk geval los te maken balletjes of topjes.
Een ander soort staafje is de labret. Dit is een staafje met een plat uiteinde en een los schroefbaar topje of meestal balletje.
En het gebogen staafje: de curved barbell. Dit is in principe hetzelfde als een barbell maar dan gebogen. Deze wordt regelmatig de bananabell of banana genoemd in de volksmond.
b. De Ringen
Daar zijn ook meerdere vormen van. Onder andere de ball closure ring, de circular barbell, maar ook de seam ring, fixed bead ring, click ring of hinged ring, segment ring… en daar de variaties op. We hebben het hier gelukkig alleen over de manieren waarop deze sieraden open en dicht kunnen anders had ik hier een heel apart artikel voor moeten schrijven.
We beginnen wel bij de circular barbell, oftewel het cirkelvormig staafje. Een barbell is namelijk een staafje met twee balletjes aan de uiteinden. Deze wordt in de volksmond ook vaak een hoefijzertje of horse shoe genoemd.
Dan de grote klassieker: de captive bead ring, althans zo noemen ze dit type in de Verenigde Staten. In Europa noemen we dat meestal een ball closure ring. Wat feitelijk een ring met als sluiting een balletje dat in de ring geklemd zit. Dat hoor je ook een beetje in de benoeming.
Wist je dat? Jim Ward, zo’n beetje de grootvader van body piercings zoals wij het nu kennen, heeft de allereerste Ball Closure ring bedacht. *Bron: Running the Gauntlet - Jim Ward.
Deze moet vaak met behulp van een tang geopend worden.
Al hoewel het soms nog wel tussen de vingers los en vast te klikken is, dat hang teen beetje af van de maat van het sieraad. Als het diameter van de ring groot is in relatie tot de dikte van de ring, dan is het relatief makkelijk te openen en te sluiten met je vingers.
“Al moet ik zeggen, dat losklikken, in de meeste gevallen wel veel makkelijker is dan vast klikken, en zeker als het op jezelf moet kun je daar wel wat hulp bij gebruiken.”
De segment ring werkt met hetzelfde principe als de captive bead ring. Bij de sluiting heb je in het geval van een captive bead ring uiteraard de “bead” ofwel het balletje als sluiting. Deze ring, de segment ring, sluit niet met een balletje maar met een segmentje van de ring zelf. Zo krijg je de illusie van een doorlopende ring.
Deze illusie is nog makkelijker de openen als het om een clicker ring gaat. De clicker ring word took wel eens click ring genoemd, of hinged ring. Deze heeft een scharniertje waardoor het stukje dat loskomt meer een deurtje vormt. Dit maakt het sieraad gemakkelijker in gebruik.
Er bestaan ook zogenaamde seam rings (=”naad” ringen). Deze hebben geen scharniertje, deze moet je open buigen (zie bovenstaande afbeelding “torqueeee”). Seam rings heten soms ook Seamless rings.
Er bestaan ook Seam rings met een balletje. Deze is dan vast gesoldeerd aan een van de uiteindes van de ring wanneer je het open doet. Zo’n ring noemen we een fixed bead ring. De benaming zegt het al, gefixeerd balletje.
In tegenstelling tot wat velen denken is de seam ring niet seamless (naadloos, in het Engels) en zelfs bepaalde grote bedrijfven, vooraanstaande merken, weten niet hoe ze deze fatsoenlijk moeten fabriceren, wat erg jammer is want de hinged ring, of clicker, is aanzienlijk moeilijker te fabriceren. Hierdoor zijn ringen met een click sluiting ook veel prijziger, zeker wanneer het gouden sieraden betreft.
c. De Neus Knopjes
Er is de nostril screw en de nose bone. Maar het meest comfortabel en duurzaam is een labret.
“De Nostril screw is een staafje gebaseerd op de krom gebogen oorknopjes die in de jaren 90 gebruikt werden.”
Die bogen we in een L vorm maar zo bleven ze vaak niet zitten. De nostril screw heeft dus niet alleen de L buiging maar het _ streepje van de L is nu ook in een U gebogen, haaks op de I waardoor het nog een langer traject is dat het staafje moet maken om helemaal uit je neus te vallen.
Dan heb je ook de nose bone. In plaats van een boog aan de binnenkant, zit er een klein balletje aan de achterkant van het knopje. Deze kun je niet losdraaien maar zit vast. Het is net klein genoeg om er in te krijgen maar groot genoeg om er niet zomaar meer uit te vallen.
Dan heb je natuurlijk ook nog een labretje. De betrouwbare fabrikanten van goedgekeurde sieraden maken labret staafjes met inwendig schroefdraad in dunnere maten zoals 1.0mm wat meestal voor nostril piercings de norm is.
Dan kun je dus een heel klein comfortabel, kort staafje dragen met aan de binnenkant een klein plaatje/discje en aan de buitenkant kun je de topjes, ook wel bekend als “ends” afwisselen naar je smaak of portemonnee inhoud).
II. Schitterend Mooi
“Maar waar hebben ze het over?”
Wanneer de piercer met jou praat over een potentieel droomsieraad, of gewoon dat leuke knopje voor op je medusa piercing, dan komen er af en toe bepaalde woorden voorbij. Ik leg ze altijd wel uit, of vermijd zulk jargon.
Maar als je via de mail iets wilt bestellen, dan hebben we bepaalde woorden nodig om elkaar goed te begrijpen. Bovendien is het onwijs interessant! Nu je bovenstaand hebt gelezen (of dat later misschien nog gaat doen), ben je al een stuk wijzer maar de steentjes zijn vaak het interessants, maar ook wel iets ingewikkelder.
IIa. Steentjes en hun zettingen
“Wat is een zetting?”
Een zetting is hoe het steentje is vastgezet. Dan heb ik het over opschroeftopjes, inschroeftopjes en ook de steentjes die in inklemaccessoires zitten. Eerst is het belangrijk om te weten dat ik het hierbij voornamelijk heb over de zettingen van steentjes in veilige sieraden.
Verschillende zettingen:
- Kast zetting. In het Engels, wat een taal is dat heel veel gebruikt wordt voor piercing gerelateerde zaken, heet dat bezel-set.
- Klauw zetting. In het Engels is dat prong-set.
– Er zijn er meer, zoals demi-bezel en een soort mix tussen klauwzetting en bezel zetting maar dan wordt het te ingewikkeld dus voor nu houden we het even zo. –
1. Kast zettingen (Bezel Setting)
Dit is één van de meest gebruikte zettingen bij gekleurde edelstenen in piercing sieraden. De edelsteen oogt groter door de brede rand om de edelsteen heen.
Bij een kastzetting komt de steen meestal in een rusting te liggen.
Dit is een klein opstaand randje waardoor de steen niet door de zetting valt en hij als het ware blijft ‘rusten’.
Bij het zetten van de steen, wordt een kleine rand boven de zetting gehouden welke door aanwrijven en persen een klein beetje over de steen wordt gelegd waardoor de edelsteen er niet meer uit kan.
2. Klauw zetting (Prong Setting)
Bij de klauw-zetting (bij edelsmeden wordt het vaak de Chaton zetting genoemd) wordt de steen door draadpoten vastgezet, meestal 3 of 4 pootjes. Door het gebruik van de juiste dikte draad kan de steen op een veilige manier vastgezet worden.
Doordat de zetting open is kan het licht optimaal door de steen heen vallen en zal het mooi schitteren. Of in het geval van een kleurrijke steen dat ondoorzichtig is kun je deze beter zien en bewonderen met deze soort zetting.
IIb. Steen slijpsels
Om het even simpel te houden heb ik het even over twee verschillende. Deze hebben nog veel meer sub-soorten maar voor nu even deze twee:
- Cabochon
- Facetgeslepen (in het Engels heet dit faceted) Facetgeslepen kan natuurlijk briljant geslepen zijn of marquise…
1. Cabochon slijpsel
De bovenkant is bol en de onderkant vlak of licht gebogen, meestal ongepolijst gelaten. De gebogen vormen kunnen meer of minder steil zijn, dit hangt af van de manier waarop het lichteffect het beste uitkomt. Het zetten van cabochon geslepen stenen is eenvoudiger dan gefaceteerde stenen.
2. Facet slijpsel
- Briljant slijpsel
- Marquise slijpsel
- Baguette slijpsel
Er zijn er nog veel meer natuurlijk maar deze drie komen we het vaakst tegen in mooie piercing sieraden. Het komt erop neer dat de steen in facetten wordt geslepen om het licht er zo goed mogelijk doorheen te kunnen laten schijnen zodat het er schitterend en zuiver uitziet of de zuiverheid van de steen tot zijn recht komt.
III. Een veilig sieraad, een duurzaam sieraad.
En dan nu het wetenschappelijke gedeelte. Waarmee maak je bovenstaande formule sterk. Hoe weet je dat het duurzaam is. Voor esthetiek, voor je portemonnee en voor je gezondeid en levenscomfort.
a. Betrouwbaarheid
Sieraden van bekende merken zijn vaak beschermd met een garantie [link naar een artikel van industrial strength met uitleg te lezen wat er sstaat in de beschrijving]; en ze zijn met de hand gemaakt dus daarbij worden ze ook fijntjes afgewerkt.
Betrouwbare body piercing sieraden worden door vaklui met liefde voor piercing vervaardigd. Hier zijn ze veel meer en beter gericht op de kwaliteit van het materiaal en daardoor dus ook op de veiligheid van het materiaal om te dragen in de huid voor langere termijn. Bij bepaalde goed bekende merken kun je ervan uitgaan dat dit eigenschappen zijn van hun sieraden.
Het hoeven overigens niet per se goed bekende merken te zijn. Als hun certificaten maar legitiem zijn.
Het is belangrijk dat de sieraden voor bodypiercings en oorbellen voldoen aan een aantal internationale veiligheidsnormen voor implantaten.
Want de samenstelling van een materiaal kan wel zus of zo zijn maar hoe weet je dat zeker? Door de certificaten van de fabrikant te raadplegen. Dit omdat de chemische samenstelling geverifieerd is en de dichtheid van het materiaal geverifieerd is.
Massaproductie sieraden die je op de markt koopt of in accessoire winkels in het winkelcentrum zullen helaas géén duurzame, veilige sieraden zijn. Verre van zelfs, aangezien deze niet gecontroleerd zijn, net als fashion oorbellen van de drogist of kledingwinkels.
b. Schroefdraad
Het schroefdraad kan uitwendig of inwendig zijn. Dat betekent dat het schroefdraad op het staafje kan zitten om het balletje erop te draaien of het schroefdraad kan in het staafje zitten om het balletje met een uitstekend stukje schroefdraad in het staafje te draaien.
Een sieraad met uitwendig schroefdraad kan irriterend zijn voor de huid bij het in~ en uithalen van het sieraad omdat het schroefdraad dan de fistel kan schrapen. Een sieraad met schroefdraad aan de binnenkant heeft dat juist niet.
Sommige sieraden met uitwendig schroefdraad hebben hele scherpe randjes, deze zijn van slechtere kwaliteit en kunnen schade brengen.Goed schroefdraad, uitwendig of inwendig, heeft afgeronde randen en een gladde finish om zo bacteriën geen kans te geven en het in en uithalen van het sieraad makkelijk en onschadelijk te maken.
Waarom inwendig schroefdraad (internally threaded) of zonder schroefdraad (threadless)?
Omdat de piercing sieraden die zo gemaakt zijn meestal van betere kwaliteit zijn.
Niet altijd, er zijn tegenwoordig ook steeds meer massaproductie piercing sieraden van mindere kwaliteit die de onderstaande zettingen gebruiken. Maar wanneer ik dit artikel aan het schrijven ben dan denk ik aan de sieraden van Industrial Strength.
Goedkopere piercing sieraden zijn 9 van de 10 keer met uitwendig schroefdraad.
Dat komt omdat de machines om dit te fabriceren duur zijn. De aandacht dat eraan besteed moet worden om sieraden met inwendig schroefdraad te maken dat ook daadwerkelijk goed blijft zitten en überhaupt functioneert veel manuren kost. De mensen die deze maken moeten ook een bepaalde expertise hebben op dat gebied, en deze mensen werken natuurlijk niet voor snoep.
Piercing sieraden met uitwendig schroefdraad dus.
Dan heb je als opschroefaccessoires meestal een stuk minder keuze. Voornamelijk balletjes, soms wel met een steentje maar de steentjes zijn bij goedkopere sieraden vastgelijmd.
Daardoor – komt het eureka moment – zie je vrij snel dat het steentje verkleurd of dat het steentje eruit valt. Dat komt voornamelijk door dat de lijm met alledaagse dingen – zoals wassen met zeep of gewoon in bad liggen – oplost. En dan heb je ineens geen lijm meer.
Aangezien dat nou net hetgeen was dat het steentje op zijn plek hield… je raadt het al, steentje valt eruit. Of de lijm gaat verkleuren, dat schijnt door het steentje en dan lijkt het steentje ineens een vreemde kleur te krijgen.
Je hebt bij goedkopere sieraden soms ook wel klauwzettingen, weet je wel, met 3 van die haakjes die het steentje op z’n plek houdt net als wat je ziet op een ring. Maar meestal is het maar schijn want dan lijkt het klauw gezet maar eigenlijk zit daar ook gewoon zo’n laag lijm onder.
Piercing sieraden met inwendig schroefdraad of zónder schroefdraad.
Als je gaat kijken naar sieraden van kwaliteitsproductie zoals die van Industrial Strength, Anatometal, BVLA bijvoorbeeld, dat hebben we te maken met échte zettingen. Zonder lijm, net als wat juweliers doen, échte juweliers dus he, edelsmeden enzo.
De zettingen van de steentjes van hun sieraden zijn met de hand gedaan. De schroefdraad wordt dan wel met een machine gedaan maar dit wordt allemaal met zorg en aandacht voor detail gecontroleerd en bevestigd.
c. Afwerking
Daarnaast is het belangrijk dat het sieraad juist is afgewerkt. Er mogen geen scherpe randjes of kantjes aan zitten, voornamelijk aan het gedeelte van het sieraad dat door de huid steekt. Dit oppervlak moet langdurig kras en slijt vast zijn, en geen randjes of ponsjes en andere oneffenheden bevatten. Deze kunnen namelijk een broeihaard worden voor bacteriën. En zo irritaties veroorzaken die anders nooit voorgekomen zouden hebben.
Het gaat dus niet alleen om eventuele nikkelallergie (of een andere allergie zoals een koolstof allergie, of goud, palladium, platina…) maar om de bio compatibiliteit van het materiaal in een open wond. Later, ook de duurzaamheid en bestendigheid van het materiaal op de langere termijn. Anders krijg je, over een paar maanden, alsnog last ervan.
Het metaal moet goed gepolijst zijn (het liefst met de hand) om zo geen bacteriën toe te laten wanneer het lang gedragen wordt.
Veel grotere, bekendere merken voor body piercing sieraden zoals Industrial Strength en Anatometal bijvoorbeeld, hanteren de zogenaamde “mirror finish” wat dus eigenlijk inhoudt dat de sieraden na het fabriceren gestoomreinigd zijn, dan met de hand gepolijst en dan nog eens gestoomreinigd.
Het balletje bijvoorbeeld, moet mooi glad zijn en het gaatje waar het schroefdraad in zit moet ook glad verlopen naar binnen.
Je wilt ook dat de vaste delen die aan het staafje zitten glad zijn en geen scherpe randjes hebben. Je wilt dat de ringen perfecte cirkels vormen en dat het metaal stevig en sterk is, corresponderend met de kracht van het metaal waar je voor kiest (goud, is zachter dan staal, is zachter dan titanium).
Ook wil je uiteraard geen lijm op of aan het sieraad, ook niet voor het vastzetten van de steentjes.
Bij een klauw zetting heb je bijvoorbeeld al verschillende projecties. Het kan zijn dat het steentje naar jouw smaak te ver uit steekt bij Industrial Strength dan bij Anatometal bijvoorbeeld. Voor de ene piercing is dat juist gunstig, bij de andere wil je dat juist niet uit gevaar eraan te blijven haken bijvoorbeeld.
IV. Betrouwbare materialen
De volgende materialen worden gebruikt in sieraden voor piercings. Sommigen zijn beter dan anderen, sommigen zijn zeer ongeschikt op het langere termijn en raad ik daarom eigenlijk af. Maar omdat er toch veel sieraden in dat materiaal gemaakt worden en omdat deze toch erg in trek zijn wil ik het een en ander vertellen erover.
LET OP! Niet Alle Onderstaande Materialen Zijn Geschikt.
Hypoallergene materialen: Hypoallergeen betekent dat je er geen of nauwelijks een allergische reactie op kunt krijgen. Het betekent minder dan normaal of weinig allergeen.
Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken. Hypoallergene materialen voor piercing sieraden zijn materialen die dus veilig te gebruiken zijn ook bij gevoelige huid of nog niet volledig genezen piercings.
a. Titanium staat bovenaan de lijst.
Sieraden die voldoen aan de norm ASTM F 136 Ti6AL4VEli Titanium of ASTM F 1295 Ti6AlNb titanium of de norm ASTM F 67 Commercially Pure Titanium bijvoorbeeld.
Meestal als iemand een reactie heeft op een sieraad, wat voor sieraad dan ook, het hoeft dus niet een piercingsieraad te zijn maar het kan ook een ketting of armband zijn, dan hebben zij eigenlijk een reactie op het nikkel wat het materiaal bevat. Titanium bevat bijna geen nikkel (minder dan 0.05%).
In piercings wordt (Bij Betrouwbare Piercers) doorgaans 6Al-4V-Eli ASTM F 136 Titanium Gebruikt.
Titanium kan hoog gepolijst worden, of zelfs met de hand gepolijst worden en zo een zilveren glans krijgen die erg veel lijkt op dat van de stalen sieraden. Het is een bijzonder sterk metaal en breekt niet. Het is 45% lichter dan staal.
Het specifieke verschil tussen deze en andere Titanium types is de vermindering van zuurstofgehalte tot 0.13% in Ti 6Al-4v-Eli. Dit geeft een betere vervormbaarheid en taaiheid met enige vermindering in sterkte.
Ook kan het gekleurd worden door een proces dat anodiseren heet.
Door stroom en juiste spanning vormen oxiden zich dan op het oppervlak van het metaal en wanneer licht door dit laagje komt kunnen er veel levendige kleuren ontstaan.
Sommige fabrikanten werken hun sieraden af door ze nog eens te polijsten om zo een zogenaamde “mirror finish” te realiseren. Deze “finish” maakt de kwaliteit nog beter omdat er zo microscopische oneffenheden worden weggewerkt waar anders met lange termijn dragen van het sieraad soms bacteriën in kunnen gaan zitten en zo irritaties kunnen veroorzaken.
b. Goud Is In Het Algemeen Niet Helemaal Vrij Van Nikkel, Vergelijkbaar Met Stalen Sieraden Voor Piercings.
De gouden sieraden waar wél mee gepierced kan worden, worden wél van nikkelvrij massief goud (dus niet goldplated of PVD gecoat) gemaakt, gelegerd met palladium of platina om nikkel te vervangen, maar zijn hierdoor wel iets prijziger.
– Dan heb ik het natuurlijk over gouden body piercing sieraden die door betrouwbare merken zijn gemaakt met inwendig schroefdraad (of geen schroefdraad – threadless) zoals de sieraden van BVLA, Anatometal, LeRoi, Neometal en dergelijke merken. Zij dragen de norm ASTM F2999 –
Puur goud is namelijk van zichzelf nog zachter dan zink.
Piercing sieraden die van goud worden gemaakt (bij betrouwbare body piercing juweliers zoals bovengenoemde merken, dus niet bij massaproductie handelaren zonder certificaten of ASTM norm) zijn meestal 14 of 18 karaat goud zodat er met het mengen met andere metalen het goud sterker gemaakt kan worden.
Geel Goud (Voor Bodypiercings) Wordt Gelegerd Met Zilver, Koper En Platina Om Het Harder Te Maken.
De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat. Zuiver goud is 24 karaat, 18 karaat is 75% zuiver en 14 karaat is 58.3% zuiver. Zachter goud is vatbaarder voor bacteriën wanneer het op langer termijn gedragen wordt omdat het sneller kan deuken en krassen.
In de beste gevallen wordt er met goud gepierced waarvan het sieraadje van nikkelvrij 14 of 18krt goud is. Deze sieraden zijn veiliger maar prijziger. Goud met lagere waardes mag officieel niet eens meer goud genoemd worden.
Wat Ook Bestaat, Is Gold plated.
Dus niet voor: genezende piercings, vers geplaatste piercings, geïrriteerde piercings en mensen met gevoelige huid.
Dit betekent dat er een laagje goud over een hypoallergeen materiaal ligt. Veilige witgouden piercing sieraden zijn (het vaakst, i.v.m. de EU nikkelwet) verwerkt met palladium en bedekt met een laagje rhodium om de mooie witte kleur te realiseren.
Witgoud met palladium is beter dan met nikkel voor het dragen in bodypiercing omdat er minder reacties voorkomen met palladium dan met nikkel.
c. Rhodium Is Een Inert Edelmetaal.
Meestal is het gelegerd met platina of palladium. Witgoud wordt vaak gelaagd met een laagje rhodium voor de witte kleur en als bescherming tegen oxidatie.
Dit metaal is zeer geschikt voor body piercing sieraden maar wordt niet veel gebruikt behalve in het geval van een zwarte rhodium coating op witgouden sieraden om een “zwart gouden” sieraad te creeren.
d. Niobium Is Een Zuiver Element, Niet Een Legering.
In zijn natuurlijke toestand is het volledig hypoallergeen en gemakkelijk te buigen, wat het een ideaal materiaal maakt voor piercing sieraden.
Niobium is het volgende stap omhoog van 316LVM.
Het is een beetje zwaarder dan 316LVM en ook sterker. Het prijskaartje is ook iets hoger. Maar Niobium is veelal een gulden middenweg tussen 316LVM en titanium.
Niobium piercing sieraden zijn vaak geanodiseerd. Het is niet reactief en de meeste mensen kunnen het verdragen in zowel nieuwe als genezen piercings zonder gevoeligheidsproblemen. Niobium is beter te anodiseren dan titanium en met niobium kun je zelfs de kleur zwart realiseren.
Anodiseren vervaagd wel over tijd maar kan opnieuw behandeld worden zonder schadelijke effecten.
e. De Azteken En Egyptenaren Gebruikten Glazen Sieraden.
Glas bestaat in twee varianten: Borosilicaatglas en Soda-Lime Glas.
Borosilicaatglas is soms ook wel bekend als Pyrex. Dit is een materiaal waar ook bijvoorbeeld reageerbuisjes van gemaakt worden voor laboratoria.
Boriumsilicaat is een zout van boor en kiezelzuur. Het is hoofdzakelijk opgebouwd uit siliciumdioxide (SiO2) en boortrioxide (B2O3). Dit is een hittebestendig glas. Dit glas heeft een langere levensduur dan de meeste andere glassoorten zoals calcium natrium silicaat – het glas waarvan de meeste normale ruiten gemaakt worden.
Het meeste laboratoriumglaswerk wordt uit boriumsilicaat vervaardigd. Dit glas valt onder de categorie ‘hard glas’. Dit betekent niet dat het niet kapot gaat. Dat kan natuurlijk wél. Maar dat duidt eigenlijk vooral aan dat het veel meer hitte nodig heeft om te smelten in vergelijking met ‘zacht glas’.
Omdat het smelttraject bij een hogere temperatuur ligt, is boriumsilicaat duurder in de productie dan gewoon glas.
Een ander nadeel is, dat het niet in de glasbak mag: bij de temperatuur die gewoon glas laat smelten, vormt boriumsilicaat taaie klonten die de machines in de glasfabriek verstoppen.
Zacht Glas Is Het Glas Waar Bijvoorbeeld Wijnflessen Van Gemaakt Worden.
In Nederland noemen ze dat commercieel glas of natronkalkglas (in het Engels bekend als soda-lime glass). Zacht glas is meestal niet steriliseerbaar.
Er zijn fabrikanten van glazen Piercing sieraden die soda-lime glas gebruiken die toch in de autoclaaf kan. In zo een geval is er speciale aandacht gebracht aan technieken voor het gloeien van hun glas. Dit houdt in dat er geen imperfecties in het glas blijven waardoor het niet breekt of barst in de autoclaaf. Een voorbeeld van deze fabrikanten is Gorilla Glass.
Pyrex Glas Is Hypoallergeen, Kan In De Autoclaaf Gesteriliseerd Worden, En Is Gemakkelijk Schoon Te Maken.
Het super glad – iets wat heel belangrijk is voor alle Piercing sieraden – en is goedkoop. Glas is beschikbaar in veel verschillende stijlen, kleuren en vormen. Dit materiaal kun je dus dragen in piercing en in opgerekte piercings, in kleine en grote maten. Glas is doorzichtig. Mede door dit eigenschap worden er veilige en onzichtbare “retainers” van gemaakt.
V. Minder Betrouwbare Materialen
a. “Chirurgisch” staal
Soms Wordt Zogenaamd “Chirurgisch” Staal Gebruikt Voor Piercings.
“Chirurgisch” staal is feitelijk roestvrij staal met als kenmerk 316L. Een waterkookpan is van roestvrijstaal (RVS) 304 gemaakt, om even een idee te geven. L staat voor low carbon, Lager gehalte koolstof. Door deze lagere gehalte is dit type staal ongevoelig voor veranderingen die normaal met 316 staal plaatsvinden wanneer het onder zeer hoger temperaturen komt te staan.
316LVM Staal Is Nog Een Extra Proces Ondergaan.
316LVM staal is een variant van 316L staal dat uitsluitend door Fort Wayne Metal Research Product Corporation wordt vervaardigd. Dit is de meest betrouwbare implanteerbare versie van de 316L staal. In tegenstelling tot wat velen denken, bevat het niet minder nikkel dan zijn grote broer.
De manier waarop het vervaardigd is, vermindert sterk de kans op het mengen van de componenten met onzuiverheden tijdens het smelten.
De letters V en M staan voor Vacuüm Melting. Onder vacuüm gesmolten werkelijk. Na het elektrisch smelten, wordt het opnieuw gesmolten onder vacuüm om zo een zeer gelijkmatige chemie die een minimale hoeveelheid onzuiverheden bevat.
Dit betekent dat het metaal is gesmolten en gelegerd in een vacuüm, waardoor verontreinigingen van buitenaf beperkt worden en zo een lagere kans hebben in het metaal terecht te komen. Dit maakt de metalen zuiverder.
Daarnaast maakt deze techniek het nog beter bestand tegen corrosie en microscheurtjes die nesten voor bacteriën kunnen worden.
Iets wat je vaak tegenkomt in sieraden van chirurgisch staal die in winkelcentra of op de markt verkocht worden, is een slechte afwerking: scherpe randjes, steentjes zijn slecht bevestigd met lijm en hebben ook scherpe randjes.
Er is helaas geen laboratoriumtest die kan worden uitgevoerd om te bepalen of het een metaal is dat vacuüm gesmolten is.
(Chirurgisch) Staal Wordt Veel Gebruikt Voor Piercing Sieraden Omdat Het Betaalbaar, Duurzaam En Niet Corrosief Is.
Corrosie is het verkleuren of vergaan van het metaal met de tijd, of in contact met water, of andere stoffen.
Sommige fabrikanten werken hun sieraden af door ze nog eens te polijsten om zo een zogenaamde “mirror finish” te realiseren. Deze “finish” maakt de kwaliteit nog beter omdat er zo microscopische oneffenheden worden weggewerkt waar anders met lange termijn dragen van het sieraad soms bacteriën in kunnen gaan zitten en zo irritaties kunnen veroorzaken.
Door gebrek aan contaminanten en hoge weerstand tegen corrosie, wordt 316LVM vaak gebruikt in tijdelijke en permanent medisch implantaten en bodypiercing sieraden. 316LVM chirurgisch staal wordt dan heel weinig gebruikt wanneer de piercing genezen is.
316LVM en 316L bevatten nog steeds voldoende nikkel om problemen te veroorzaken bij iemand die zeer gevoelig is voor dit materiaal.
Echter Is De Term “Chirurgisch” Erbij Verzonnen Om Vertrouwen Te Wekken. Ervaren Professionals Raden Dit Materiaal Dan Ook Af.
ASTM F138 staal, 316LVM is dan wel de beste variant voor implantaten, nog steeds bestaat er een hoeveelheid nikkel waardoor het risico op een reactie bestaat en daarom raden alle betrouwbare piercers en piercerverenigingen dit materiaal sterk af voor nog niet genezen piercings.
b. Nikkel Moet Vermeden Worden Omdat Veel Mensen Er Allergisch Voor Zijn.
In Europa is er een norm (opgesteld door de Europese REACH verordening voor chemische stoffen) zodat de hoeveelheid nikkel dat afgegeven wordt niet boven een bepaalde hoeveelheid komt. Het gedeelte dat door de huid steekt (draagvlak) mag geen nikkel bevatten. Met als enige uitzondering staafjes waaruit maximaal 0.2 microgram per cm² per week vrijkomt, mogen wel gebruikt worden.
De meeste mensen die allergisch zijn voor nikkel zullen daarom geen reactie krijgen op sieraden die speciaal voor piercings of piercingstudio’s zijn gemaakt. Maar uiteraard zijn er genoeg mensen die hier nog steeds last van hebben (maar is het dan wel van het nikkel?).
c. Er Zijn Verschillende Types Kunststof Waar Piercing sieraden Van Gemaakt (kunnen) Worden.
Ze zijn niet allen gelijk, ze zijn niet allen even veilig.
Acryl heeft zijn eigen artikel.
Tygon, PMFK (polymer medical flexible plastic) en Bioplast zijn hetzelfde type materiaal.
Of deze wel of niet implanteerbaar is niet helemaal duidelijk. Bioplast kan namelijk wel in de autoclaaf. Sommige Piercing sieraden van Bioplast, Bioflex of Tygon zijn glad en netjes afgewerkt maar sommige zijn heel stijf, breekbaar en hebben naden en scherpe randjes.
Goede PMFK sieraden zijn enkel in doorzichtig te verkrijgen en meestal ook goed afgewerkt. Hierdoor zijn Piercing sieraden van dit materiaal erg goed te gebruiken als retainers voor piercings die onzichtbaar moeten blijven tijdens werk bijvoorbeeld.
Er zijn verschillende types en uitvoeringen van sieraden van Bioplast of Bioflex, let hierbij dus altijd op de afwerking.
Wanneer je twijfelt, kies dan voor PTFE.
Bij roodheid, irritatie, waterige ogen, tranende ogen, verwijder het Piercing sieraad en gebruik deze niet meer. Vervang deze met piercing sieraden van titanium of glas en ga naar de huisarts.
Polycarbonaat Is Een Zeldzaam Materiaal Dat Niet Implanteerbaar Is En Dus Ongeschikt Is Voor Piercings.
Dit is een zeer sterk materiaal dat warmte bestendig is. Maar deze kan BPA (Bisphenol A) lekken, iets wat heel giftig kan zijn als het in het lichaam komt. Het veroorzaakt onder andere hart- en vaatziektes, diabetes en leverschade. Mede hierdoor is het vergelijkbaar met acryl, dus niet aan te raden. En zeker niet voor piercings die nog niet volledig genezen zijn.
PTFE (Polytetrafulorethyleen)
Ook Wel Bekend Als Teflon, Is Een Slijtvast, Inert, Glad En Flexibel Kunststof Dat Veelvuldig Gebruikt Wordt Als Een Component Van Permanente En Tijdelijke Chirurgische Implantaten.
PolyTetraFluorEthyleen kan gesteriliseerd worden in een autoclaaf. Het is volledig flexibel en zal dus met je lichaam meebewegen. Dit in tegenstelling tot metalen Piercing sieraden.
PTFE is hierom een uitstekend materiaal voor de navelpiercing bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap.
Dit materiaal is ook hypoallergeen, bekend als een van de minst allergene materialen. PolyTetraFluorEthyleen wordt gebruikt in de medische industrie om bijvoorbeeld hartkleppen te maken en andere chirurgische implantaten.
Dit Materiaal Is Gemakkelijk Op Maat Te Snijden.
Een mesje is voldoende om het staafje in lengte aan te passen voor perfecte pasvorm. Uitwendig schroefdraad is ook zeer eenvoudig gemaakt op PTFE sieraden. Schroef het balletje erop en het creëert vanzelf schroefdraad.
Er wordt weleens gezegd dat het niet waar is, dat het lastiger is om te doen dan verteld wordt. Maar dan hebben we simpelweg niet te maken met PTFE piercing sieraden, maar met Bioplast of Bioflex piercing sieraden. Dit materiaal is minder flexibel, stijver en minder betrouwbaar dan PTFE.
Het enige nadeel van PTFE in piercing sieraden: het is enkel in het wit-doorzichtig verkrijgbaar. Er ís een zwarte variant maar deze is 25% koolstof gevuld waardoor het iets stijver van textuur is dan de originele wit-doorzichtige PTFE.
Implant waardig PTFE heeft een ASTM norm, namelijk ASTM F754. Dit is echter niet geschikt voor het genezen van piercings in de meeste gevallen. De enige uitzonderingen zijn wanneer er een medische ingreep nodig is en de piercing is nog niet voldoende genezen om het sieraad eruit te laten zonder het risico dat de piercing dichtgroeit.
En toch zal ik het niet zo snel aanraden of gebruiken als piercing sieraad bij het plaatsen van piercings. Wél als je piercing nog niet genezen is maar je hebt een retainer nodig voor het een of ander. Maar dat is alleen in uitzonderlijke gevallen.
d. Echt Zilver Draagt Altijd Het Keurstempeltje .925.
Let op! NIET geschikt voor andere piercings dan oorbellen en NIET geschikt voor genezende piercings of oorbellen of oorbellen en gevoelige huid.
Sterling zilver is slechts 0.925% zuiver en bevat andere metalen die irritatie kunnen veroorzaken en is hierdoor over het algemeen niet geschikt voor gebruik voor onderdelen die in het lichaam worden gebracht. Het oxideert ook (wordt dof of verkleurt) wanneer het in contact komt met lucht en lichaamsvloeistoffen.
Dat zilver zacht is, verhoogd het risico van kleine niet zichtbare inkepingen, deukjes en krassen op het metaal die een bron voor bacteriegroei kunnen worden. Sterling zilver wordt alleen aanbevolen voor genezen piercings en dienen alleen op korte termijn gedragen te worden (‘s nachts uitdoen dus).
Vermijd zilver in vochtige plekken aangezien het dan sneller oxideert.
Dan bedoel ik dus de neus en mond bijvoorbeeld, deze plekken zijn vochtig, altijd.
Zilver corrodeert makkelijk. Als je het lang laat staan wordt het geel bruinig en moet het gepoetst worden en soms wordt het zwart als het verouderd, dit kan heel mooi zijn maar kan ook schadelijk zijn voor een genezende wond.
Goud daarentegen is veel betrouwbaarder.
Hoe dan ook gebruik zo min mogelijk sterling zilver, nikkel of zuiver koper in piercings. Veel sieraden bevatten koper, om problemen en reacties te voorkomen draag deze dan niet langdurig, vergelijkbaar als met acryl sieraden.
Zilver is, in werkelijkheid, altijd zilver met koper.
Zilver wordt zwart in contact met zwavel of chlorine, stoffen die in de lucht zitten. Zwarte vlekken die hierdoor op de huid ontstaan, gaan niet meer weg. Dit is oxidatie.
Deze zwarte vlekken heten argyria. Het is niet gevaarlijk maar wel permanent. De enige manier om dat weg te krijgen is met laser, net als bij tattoo verwijdering.
VI. Maar Hoe Zit Het Met Organische Materialen En Andere Materialen Voor Piercing Sieraden In Geval Van Opgerekte Piercings Bijvoorbeeld?
Welke houten of stenen moet je kiezen in piercing sieraden? Hoe worden ze afgewerkt in piercing sieraden? Waar moet je daarbij op letten bij het aanschaf van piercing sieraden? Bekijk daarvoor dit artikel.
Conclusie
Als je een foto van een piercing of een piercingsieraad of oorbel ziet op mijn Instagram feed bijvoorbeeld dan zie je vaak woorden zoals “internally threaded prong set Swarovski zirconia on implant grade titanium”.
“Ik kon me wel voorstellen dat dit voor velen helemaal niets zegt, of overkomt als koeterwaals of fancy verkooptaal. Dat is het dus niet.”
Ik beschrijf eigenlijk zo gedetailleerd mogelijk wat voor sieraad het is, hoe het vervaardigd is en wat voor materiaal erbij gebruikt is. In kader van transparantie. Zoals altijd, want je kent me nu wel een beetje, je moet nu eenmaal weten wat ik in je lichaam prop, dus vandaar.
Ik hoop hiermee dat ik wat licht heb laten schijnen op die fancy woorden en jou meer geïnformeerd te hebben over waarom duurdere sieraden eigenlijk gewoon beter zijn. Of andersom, waarom betere sieraden zo duur zijn.
“Het is beknopt, kort, krachtig… voor mijn doen dan.”
Maar met een beetje mazzel heb ik nu wel je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je misschien meer weten, meer zien (vraag maar raak! dat kan hieronder in de reacties bijvoorbeeld).
Wie weet stap je nu over van goedkoop naar beter. Niet om mijn portemonnee, maar om jouw lijf, jouw huid, jouw piercing en natuurlijk ook omdat het nu eenmaal zó veel mooier kan.
Als er vragen zijn, bekijk dan eerst de Veel Gestelde Vragen. Kun je jouw antwoord niet vinden? Neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.
Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoi, BodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.
Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.