Wat is pus?

Pus is een teken van slechte hygiëne voor, tijdens, of na het zetten van de piercing. Je hebt twee soorten pus: dik, roomkleurig en reukloos of dunner, geel groenig van kleur en ernstig stinkende pus.

In beide gevallen zijn het een mengsel van dode lichaamscellen, bacteriën en afweercellen. Het is in feite het eindresultaat van de veldslag die zich lokaal in het lichaam heeft afgespeeld na het ontstaan van een wond waar vuil in is gekomen. Cellen van het afweersysteem trekken ten strijde tegen zowel de indringer van buitenaf als tegen de beschadigde huidcellen. In die strijd sneuvelt ook een deel van de afweercellen. Afhankelijk van de precieze samenstelling van de pus en de bacteriën die het bevat kan de pus, ook wel etter genoemd, de vorm aannemen van dik roomkleurig pus of levensbedreigende, vaak dunnere stinkende pus.

Wie een wondje niet goed schoonmaakt loopt kans enkele dagen de pus eruit te zien lopen. Alsnog goed schoonmaken en een gezonde dagelijkse hygiëne behouden of deze te verbeteren kan in de meeste gevallen erger voorkomen.

Soms kan de pus zich ophopen in het lichaam. De met pus gevulde zwelling die dan ontstaat wordt een abces genoemd. Een abces is een gevaarlijke, pijnlijke verzameling van pus onder de huid dat omgeven is door ontstoken weefsel. Vaak ontstaat er een abces na verwijdering van een piercing sieraad uit een ontstoken piercing. Dit komt doordat er niet langer een uitweg is voor pus en bacteriën. De infectie is als het ware binnenin gevangen. Om deze te genezen moet er een opening zijn, om drainage mogelijk te maken zodat de pus en bacteriën weg kunnen. Als een abces langere tijd onbehandeld blijft verergerd dit en kun je symptomen krijgen zoals misselijkheid, koorts, en koude rillingen (symptomen die vaak voorkomen bij andere ontstekingen). Deze zijn ernstig en vereisen medische behandeling (drainage, afvoer van pus) binnen 48 uur. Waar pus zich bevindt, daar moet het uit gehaald worden.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.