Retainers

Piercing retainers, gaatjes bewaarders dus eigenlijk… zo’n beetje letterlijk vertaald uit het Engels.

Je kent het wel. Je werkt in de horeca. Je baas klaagt over je piercings maar je wilt ze niet uit doen, of kwijtraken, want het is al zo’n karwei geweest en ze zijn nu eindelijk allemaal genezen. Of juist niet. Ze zijn nog niet helemaal rustig, maar je hebt ze al heel lang. En door ze nu steeds te gaan wisselen worden ze echt niet beter. En dat voor werk? Zou zonde zijn.

Of je moet solliciteren en je wilt alle kaarten aan jouw hand houden en geen risico lopen afgewezen te worden door dat je piercing of piercings zichtbaar zijn.

Jouw piercing is nog niet helemaal genezen maar je móet het voor de een of andere reden uit doen…

Of je zit op sporten, boksen bijvoorbeeld, of basketbal en je kunt je piercings lelijk uitscheuren als je er een klap of bal tegenaan krijgt.

Nog een optie:

Je moet naar het ziekenhuis voor een röntgen foto of je wordt geopereerd. Maar je tongpiercing of je lip piercing zal waarschijnlijk dichtgroeien als je hem uit doet gedurende die 2 à 3 uur dat je ‘m uit hebt.

Of een MRI scan, dan kunnen (magnetische) sieraden zó heet worden dat je jezelf kunt verwonden als je deze inhoudt.

 Niet als het ASTM F 136 implant waardig titanium is want dat is niet magnetisch, dus alleen wanneer het staal is of iets anders.

Daar hebben we iets voor!

De piercing retainer.

Je kent het woordje misschien al. In het Engels, betekent “to retain” behouden.

Nou tadaa! Daar is jouw antwoord.

Piercing retainers zijn sieraadjes zoals andere piercing sieraden. Maar deze zijn doorzichtig, dus vrijwel onzichtbaar (belangrijk is de juiste maat te hebben zodat er niets of minimaal uitsteekt en zo de piercing zo onzichtbaar wordt als het zijn kan).

Piercing retainers bestaan in PyrexGlas.

Labret retainer soeshaduka pyrex

De piercing retainers van Pyrex zijn ideaal voor op werk of tijdens familie gelegenheden waarbij je de piercings onzichtbaar wilt houden om geen vervelende opmerkingen te krijgen erover.

Bovendien zijn piercing retainers van Pyrex hypoallergeen en het beste alternatief op ASTM F 136 titanium.

Er zijn ook retainers van Bioplast maar de zijn enkel geschikt voor hele korte perioddes en zeker niet voor permanent dragen zoals velen in tong piercings of tepelpiercings dragen bijvoorbeeld. Ideaal voor alle andere gelegenheden zoals medische zaken omdat deze flexibel en buigzaam zijn. LEt wel, als je de juiste documentatie bij je piercer kan opvragen hoeft im planteerbaar titanium of goud er meestal uitiendelijk niet uit maar dat wil je wel eerst overleggen met je arts en met je piercer.

Mijn persoonlijke ervaring met piercing retainers:

Ik heb zelf twee neusoperaties gehad, waarbij ik geïntubeerd werd en heb toen mijn filtrum piercing (ook bekend als de medusa piercing) verdoezeld met een bioplast retainer sieraadje en mijn twee tong piercings toen ook op deze manier behouden en in gehouden tijdens de hele operatie. Natuurlijk werd er mij eerst door de zusters gevraagd deze uit te doen.

Nou “gevraagd” kan ik het niet echt noemen. Het was meer een eis. Leuk altijd hoe mensen je behandelen als je er anders uit ziet he.

Maar ik vertelde dat de piercing retainers er steriel (dat was ook echt zo en het beste wat je kunt doen ik leg zo uit waarom) in geplaatst zijn en dat ze er onmogelijk uit zouden vallen. De anesthesist werd erbij geroepen en toen heb ik het hem ook weer uitgelegd.

Heel apart is dat artsen blijkbaar niet weten of begrijpen dat piercings in de mond heel snel dicht genezen.

“Binnen 2 uur kun je het er weer in zetten als je ze aan me geeft geef ik ze gelijk weer terug als je weer bij bent”. Heel aardig van die man hoor, maar “nee alle piercings in het slijmvlies genezen ontzettend snel dicht door de aanwezigheid van alle micro-organismen in het speeksel”. Hij was echt verbaasd, en dat verbaasde míj eerlijk gezegd.

“En het gevaar is dus dat ik dan met grotere lelijkere en moeilijker genezende littekens achter blijf dan als ik ze in houd”. Helemáál waar is dit niet, in mijn geval, maar dit kán wel.

Dus de man was overtuigd (zó belangrijk is het dat je jezelf onderbouwd met goede argumenten als je iemand ergens van wilt overtuigen). Hij voegde echter nog wel dit toe: “wees wél zeker dat ze vastzitten dan. Als je tong piercings los laten tijden de operatie, gaan ze, door de aanwezigheid van de buis die gebruikt wordt bij intubatie, direct in je longen, en dat is dodelijk. Geen weg terug”.

“Alle piercings in het slijmvlies genezen ontzettend snel dicht door de aanwezigheid van alle micro-organismen in het speeksel. “

Dus ja, enig risico nam ik wel (en mijn arts dus eigenlijk ook) en dat raad ik niemand aan. Als je twijfelt, dan maar pech voor die tongpiercing. Maar de lip piercing? Neuh, die piercing retainers zijn echt vast hoor.

Je moet er eigenlijk altijd vanuit gaan dat jouw arts het beter weet, zij hebben namelijk jouw gezondheid als prioriteit.

Dus ik controleerde de tong piercing retainer nog een paar keer en toen reden zij mij naar de Operatie Kamer.

soesha retainer rhinoplasty
Excuseer de goo en gore op de foto. Je ziet hier heel goed, niet dus, dat ik een retainer in heb, want je ziet enkel een gaatje eigenlijk.

Ik heb de piercing retainers nog 2 weken ingehouden want het wisselen van een piercing sieraad tijdens de genezing van een wond, dat best een groot belangrijk wond is, is niet pijnloos maar ook vooral niet zonder risico. De zwelling was ook aardig.

Dus beter die schone, steriel geplaatste piercing retainers erin houden tot ik weer normaal kon drinken en de watten en dergelijke uit mijn neus verwijderd waren, dan een ernstige ontsteking riskeren door ijdelheid.

Maar! als je arts erop staat je deze piercings uit doet, zal hij wel gelijk hebben.

En heel veel piercings, als je ze langer hebt dan een jaar, zijn weer open te krijgen middels een taper of insertion pin met glijmiddel op waterbasis.

Dit is niet doorprikken! Ik haat dat woord. Doorprikken is listig en daarmee kun je meer schade aanbrengen dan goed voor je is.

Je kunt het open “rekken” met een pin thuis proberen zelf te doen of het door je piercer laten doen.

P.S: In het geval van zwangerschap of korte verwijderingen van sieraden kun je ook kiezen voor een staafje van PTFE. Dit is flexibel en volledig hypoallergeen maar er moet wel een balletje op. Titanium of stalen balletjes zijn de beste opties.

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLALeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.