De anatomie van een piercing sieraad

De anatomie van een piercing sieraad

De anatomie van een piercing sieraad

Steentjes en hun zettingen

Ik wil even met je praten over de steentjes in piercing sieraden. Want het zijn er veel en er zijn veel verschillende zettingen. Wat is een zetting? Een zetting is hoe het steentje is vastgezet. Dan heb ik het over opschroeftopjes, inschroeftopjes en ook de steentjes die in inklemaccessoires zitten. Eerst is het belangrijk om te weten dat ik het hierbij voornamelijk heb over de zettingen van steentjes in veilige sieraden.

Weet je nog niet wat ik daarmee bedoel? Dan is het wellicht wijsheid om dit artikel eerst even te checken voor je verder gaat met lezen.

In piercing sieraden heb je verschillende sluitingen. Dan heb je natuurlijk dus de inklemaccessoires voor ringen, zogenaamde ball closure ringen of captive bead ringen.  En als ik het heb over staafjes dan hebben we het dus over schroefdraad. Er zijn ook accessoires voor staafjes zonder schroefdraad deze worden “threadless” (schroefdraadloos) genoemd.  – Buiten dat zijn de zettingen bij sieraden met inwendig schroefdraad en sieraden zonder schroefdraad hetzelfde mogelijk. En je hebt nu natuurlijk ook de vlindersluitingen van Industrial Strength . –

Oké er zijn dus verschillende zettingen:

  • Kast zetting. In het Engels, wat een taal is dat heel veel gebruikt wordt voor piercing gerelateerde zaken, heet dat bezel-set.
  • Klauw zetting. In het Engels is dat prong-set.

– Er zijn er meer, zoals demi-bezel en een soort mix tussen klauwzetting en bezel zetting maar dan wordt het te ingewikkeld dus voor nu houden we het even zo. –

Kast zettingen (Bezel Setting)

Dit is één van de meest gebruikte zettingen bij gekleurde edelstenen. De edelsteen oogt groter door de brede rand om de edelsteen heen. Bij een kastzetting komt de steen meestal in een rusting te liggen. Dit is een klein opstaand randje waardoor de steen niet door de zetting valt en hij als het ware blijft ‘rusten’. Bij het zetten wordt een kleine rand boven de zetting gehouden welke door aanwrijven en persen een klein beetje over de steen wordt gelegd waardoor de edelsteen er niet meer uit kan.

Klauw zetting (Prong Setting)

Bij de klauw-zetting (bij edelsmeden wordt het vaak de Chaton zetting genoemd) wordt de steen door draadpoten vastgezet, meestal 3 of 4 pootjes. Door het gebruik van de juiste dikte draad kan de steen op een veilige manier vastgezet worden. Doordat de zetting open is kan het licht optimaal door de steen heen vallen en zal het mooi schitteren. Of in het geval van een kleurrijke steen dat ondoorzichtig is kun je deze beter zien en bewonderen met deze soort zetting.

Je hebt ook verschillende soorten steentjes.

Om het even simpel te houden heb ik het even over twee verschillende. Deze hebben nog veel meer sub-soorten maar voor nu even deze twee:

  • Cabochon
  • Facetgeslepen (in het Engels heet dit faceted)

Facetgeslepen kan natuurlijk briljant geslepen zijn of marquise…

Cabochon slijpsel

De bovenkant is bol en de onderkant vlak of licht gebogen, meestal ongepolijst gelaten. De gebogen vormen kunnen meer of minder steil zijn, dit hangt af van de manier waarop het lichteffect het beste uitkomt. Het zetten van cabochon geslepen stenen is eenvoudiger dan gefaceteerde stenen.

Facet slijpsel

  • Briljant slijpsel
  • Marquise slijpsel
  • Baguette slijpsel

Er zijn er nog veel meer natuurlijk maar deze drie komen we het vaakst tegen in mooie piercing sieraden. Het komt erop neer dat de steen in facetten wordt geslepen om het licht er zo goed mogelijk doorheen te kunnen laten schijnen zodat het er schitterend en zuiver uitziet of de zuiverheid van de steen tot zijn recht komt.

Dus, waarom inwendig schroefdraad (internally threaded) of zonder schroefdraad (threadless)?

Omdat de piercing sieraden die zo gemaakt zijn meestal van betere kwaliteit zijn.

Niet altijd, er zijn tegenwoordig ook steeds meer massaproductie piercing sieraden van mindere kwaliteit die de onderstaande zettingen gebruiken. Maar wanneer ik dit artikel aan het schrijven ben dan denk ik aan de sieraden van Industrial Strength.

Goedkopere piercing sieraden zijn 9 van de 10 keer met uitwendig schroefdraad. Dat komt omdat de machines om dit te fabriceren duur zijn. De aandacht dat eraan besteed moet worden om sieraden met inwendig schroefdraad te maken dat ook daadwerkelijk goed blijft zitten en überhaupt functioneert veel manuren kost. De mensen die deze maken moeten ook een bepaalde expertise hebben op dat gebied, en deze mensen werken natuurlijk niet voor snoep.

Piercing sieraden met uitwendig schroefdraad dus.

Dan heb je als opschroefaccessoires meestal een stuk minder keuze. Voornamelijk balletjes, soms wel met een steentje maar de steentjes zijn bij goedkopere sieraden vastgelijmd. Daardoor – komt het eureka moment – zie je vrij snel dat het steentje verkleurd of dat het steentje eruit valt. Dat komt voornamelijk door dat de lijm met alledaagse dingen – zoals wassen met zeep of gewoon in bad liggen – oplost. En dan heb je ineens geen lijm meer. Aangezien dat nou net hetgeen was dat het steentje op zijn plek hield… je raadt het al, steentje valt eruit. Of de lijm gaat verkleuren, dat schijnt door het steentje en dan lijkt het steentje ineens een vreemde kleur te krijgen.

Je hebt bij goedkopere sieraden soms ook wel klauwzettingen, weet je wel, met 3 van die haakjes die het steentje op z’n plek houdt net als wat je ziet op een ring. Maar meestal is het maar schijn want dan lijkt het klauw gezet maar eigenlijk zit daar ook gewoon zo’n laag lijm onder.

Piercing sieraden met inwendig schroefdraad of zónder schroefdraad.

Als je gaat kijken naar sieraden van kwaliteitsproductie zoals die van Industrial Strength, Anatometal, BVLA bijvoorbeeld, dat hebben we te maken met échte zettingen. Zonder lijm, net als wat juweliers doen, échte juweliers dus he, edelsmeden enzo.

De zettingen van de steentjes van hun sieraden zijn met de hand gedaan. De schroefdraad wordt dan wel met een machine gedaan maar dit wordt allemaal met zorg en aandacht voor detail gecontroleerd en bevestigd.

Waarom ik je dit wou vertellen en laten zien? Nou omdat ik het er vrij vaak over heb.

Als je een foto van een piercing of een piercingsieraad of oorbel ziet op mijn Instagram feed bijvoorbeeld dan zie je vaak woorden zoals “internally threaded prong set Swarovski zirconia on implant grade titanium”. Ik kon me wel voorstellen dat dit voor velen helemaal niets zegt, of overkomt als koeterwaals of fancy verkooptaal. Dat is het dus niet. Ik beschrijf eigenlijk zo gedetailleerd mogelijk wat voor sieraad het is, hoe het vervaardigd is en wat voor materiaal erbij gebruikt is. In kader van transparantie. Zoals altijd, want je kent me nu wel een beetje, je moet nu eenmaal weten wat ik in je lichaam prop, dus vandaar.

Ik hoop hiermee dat ik wat licht heb laten schijnen op die fancy woorden en jou meer geïnformeerd te hebben over waarom duurdere sieraden eigenlijk gewoon beter zijn. Of andersom, waarom betere sieraden zo duur zijn. Het is beknopt, kort, krachtig… voor mijn doen dan. Maar met een beetje mazzel heb ik nu wel je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je misschien meer weten, meer zien (vraag maar raak! dat kan hieronder in de reacties bijvoorbeeld).

Wie weet stap je nu over van goedkoop naar beter. Niet om mijn portemonnee, maar om jouw lijf, jouw huid, jouw piercing en natuurlijk ook omdat het nu eenmaal zó veel mooier kan.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit prachtige sieraden en neem contact met mij op voor vrijblijvende prijsopgaven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en kortingscodes!

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Disclaimer: Al jouw persoonlijke gegevens hierbij opgegeven worden alleen voor deze bestelling gebruikt. Je kunt op verzoek deze gegevens altijd inzien. Je kunt te allen tijde verzoeken deze gegevens te vernietigen.