The latest van Industrial Strength

The latest van Industrial Strength

Oké, best wel cool dit. As in: NERDGASM!

Industrial Strength, een merk waar ik achter sta niet alleen omdat ze prachtige sieraden creëren, of omdat ze levenslange garantie op hun sieraden leveren, of omdat ze met Swarovski samenwerken, of omdat ze alles met de hand maken, controleren, in elkaar zetten en na polijsten voor de mooiste en gladste finish, maar ook omdat ze ASTMF136 implanteerbaar titanium van medische graad gebruiken.

Deze titanium legering is hypoallergeen.

Hypoallergeen betekent dat het heel weinig tot geen allergenen bevat.

Allergenen zijn partikels waar iemand een allergische reactie op zou kunnen hebben als hij of zij enige gevoeligheid heeft voor het materiaal of een onderdeel ervan.

ASTMF136 titanium is hetzelfde materiaal dat in het medische circuit wordt gebruikt voor implantaten zoals gewrichten of been substituten. Dit omdat het heel goed door het lichaam wordt geaccepteerd. De compositie van dit titanium is TI6AL4VELi. Dat houdt in dat het titanium gelegerd is met 6% Aluminium, 4% Vanadium en Eli staat voor “Extra Low Interstitial”.

Ti 6Al-4V en Ti 6Al-4V ELI zijn de meest gebruikte legeringen van titanium. Geen graad van Ti 6Al-4V heeft corrosie-eigenschappen zo goed als Commercially Pure titanium, maar beide zijn corrosiebestendig in zeewater, oxiderende zuren... Het aanpassen van de interstitiële heeft de neiging om bepaalde eigenschappen te verbeteren; Ti 6Al-4V ELI (Extra Low Interstitials) is een populaire legering. De sterkte en taaiheid zijn vergelijkbaar, maar de breuktaaiheid van de ELI kwaliteit is ongeveer 25% hoger dan de standaard kwaliteit. De ELI gehalte wordt meestal opgegeven voor medisch gebruik (ASTM F136).

De fijne lui van Industrial Strength hebben het vanadium in titanium vervangen door niobium. Het nieuwe materiaal is dus Ti6Al-7Nb ASTM-F1295 Implant Grade Titanium.

Testresultaten die werden uitgevoerd in een zuur reducerende omgeving suggereren dat de passieve laag gevormd op Ti-6Al-7Nb beter bestand is tegen afbraak dan Ti-6Al-4V. Ook vermeld is dat Ti-6Al-7NB verwaarloosbaar residueel magnetisme demonstreert, en implantaten vervaardigd uit dit materiaal routinematig kunnen worden gescand met Magnetic Resonance Imaging apparatuur (MRI).”

Niobium is een inert materiaal dat hypoallergeen is.

Het vervangt dus Vanadium. “Ti-6Al-7Nb is een legering dat opzettelijk de mogelijk negatieve effecten van vanadium toxiciteit vermijdt door het te vervangen met Niobium”.

Bovendien is het íets flexibeler (merk je zelf niet) en lijkt hiermee meer op de flexibiliteit van been (botten) en daarmee wordt het in het medische circuit ook beter en meer gebruikt voor implantaten die botten moeten vervangen of bijbenen (see what I did there? :P )