Piercing sieraden: Veilig en onveilig

I. Goed sieraad, slecht sieraad…

Wanneer is het een goed piercing sieraad, wanneer heb je te maken met een slecht piercing sieraad? Moet het een merk sieraad zijn?

Als je een nieuw piercing sieraad wilt kopen voor jouw genezen piercing of oorbel ben je altijd op zoek naar een aantal eigenschappen.

  • Een mooi sieraad voor weinig,
  • Een veilig sieraad dat duurzaam is.

Vier dingen dus eigenlijk. Vier dingen die in eerste instantie niet samen kunnen.

In ieder geval is het “weinig” gedeelte vaak erg lastig in combinatie met de andere. Vaak, niet altijd.

Mooi, duurzaam en veilig zijn eigenschappen die je krijgt bij merk sieraden. Sieraden van bekende merken zijn vaak beschermd met een garantie; met de hand gemaakt dus fijntjes afgewerkt. Betrouwbare body piercing sieraden worden door vaklui met liefde voor piercing vervaardigd. Hierdoor wordt er veel meer en beter gericht wordt op de kwaliteit van het materiaal en daardoor dus ook op de veiligheid van het materiaal om te dragen in de huid voor langere termijn. Bij bepaalde goed bekende merken kun je ervan uitgaan dat dit eigenschappen zijn van hun sieraden. Merken zoals Industrial Strength bijvoorbeeld. En zo zijn er meer. 

Maar wat als je sieraden koopt van minder bekende merken of juist merkloze sieraden? Is het dan gelijk slecht spul?

Navel curve jewellery

Industrial Stength Swarovski crystals implant grade hand polished titanium navel curve jewellery

Niet altijd. Massaproductie sieraden die je op de markt koopt of in accessoire winkels in het winkelcentrum zullen helaas géén duurzame, veilige sieraden zijn. Maar goede sieraden hoeven niet dure sieraden te zijn. Goede sieraden hoeven geen merk sieraden te zijn.

Sommige merkloze sieraden zijn goed afgewerkt, er is met oog op detail naar gekeken, zij zijn met de hand gemaakt… En dat zijn de sieraden die je wilt kopen als je minder geld hebt en toch iets moois en veiligs in huis wilt halen. Waar moet je precies naar kijken? Wat zijn eigenschappen waar je naar op zoek bent als je een piercing sieraad wilt kopen?

Zoals velen van jullie wel al weten gaat de voorkeur van de sieraden die ik wil verkopen naar hypoallergene sieraden.

Dit zodat niemand bij het dragen van mijn producten enig probleem of reactie op de het sieraad zal ondervinden. En bij sommige mensen gaat het hier dan ook niet om nikkelallergie – iets waar ik me ook op richt natuurlijk – maar om een koolstof allergie, of goud, palladium, platina… en zo zijn er allerlei verschillende metalen of legeringen waar mensen een reactie op kunnen hebben. Ik wil iedereen verzekeren van veiligheid, kwaliteit en comfort bij het dragen van mijn sieraden, daarom ben ik mij gaan verdiepen in deze kwestie.

Als je een piercing sieraad wilt gaan kopen moet je uiteraard goed op het materiaal en de maat letten.

Maar buiten dat is de afwerking heel belangrijk. Het metaal moet goed gepolijst zijn (het liefst handgepolijst) om zo geen bacteriën toe te laten wanneer het lang gedragen wordt. Onder andere letten de mensen van Industrial Strength, Neometal, Body Vision Los Angeles, LeRoi en Anatometal hier erg goed op. Velen van hen hanteren de zogenaamde “mirror finish” wat dus eigenlijk inhoudt dat de sieraden na het fabriceren gestoomreinigd zijn, dan met de hand gepolijst en dan nog eens gestoomreinigd.

Deze afbeelding is niet van mij zoals je aan de credit van de afbeeldign ziet maar het laat wel heel duidelijk zien wat het verschil is tussen goedkopere sieraden en verfijndere handgemaakte sieraden.

Dit is vaak te zien wanneer je ernaar kijkt, dan zie je jezelf weerspiegeld. Ook wil je dat het balletje mooi glad is en dat het gaatje waar de schroefdraad in zit ook glad overloopt naar binnen.

Je wilt ook dat de vaste delen die aan het staafje zitten glad zijn en geen scherpe randjes hebben. Je wilt dat de ringen perfecte cirkels vormen en dat het metaal stevig en sterk is, corresponderend met de kracht van het metaal waar je voor kiest (goud is zachter dan staal is zachter dan titanium). Ook wil je uiteraard geen lijm op of aan het sieraad, ook niet voor het vastzetten van de steentjes.

Only the best

Implant grade handpolished titanium

Bij een klauw zetting kan het zijn dat het steentje te ver uit steekt. Daarom wordt er vaak gekozen voor bezel zetting. Bij de beroemde merken ben je zeker dat de steentjes goed vast zitten, niet gelijmd en dus duurzaam.

Merk sieraden zijn kwaliteitssieraden, maar net als bij merkkleding zijn deze vaak ook duurder.

Bij het aanschaffen van de sieraden voor mijn webshop controleer ik altijd de afwerking van ieder sieraadje. Het mag geen scherpe randjes hebben en het schroefdraad moet niet uitsteken maar precies even breed zijn als het staafje waar het op zit of, nog liever, iets smaller zijn. Ik verkoop dan ook wel stalen sieraden, niet alleen van titanium – hoewel titanium wel mijn voorkeur heeft – maar bij het kopen van stalen sieraden kies ik vooral voor hoogwaardig 316LVM chirurgisch stalen sieraden.

Let ook op het schroefdraad.

Het schroefdraad kan uitwendig of inwendig zijn. Dat betekent dat het schroefdraad op het staafje kan zitten om het balletje erop te draaien of het schroefdraad kan in het staafje zitten om het balletje met een uitstekend stukje schroefdraad in het staafje te draaien.

Een sieraad met uitwendig schroefdraad kan irriterend zijn voor de huid bij het in~ en uithalen van het sieraad omdat het schroefdraad dan de fistel kan schrapen. Een sieraad met schroefdraad aan de binnenkant heeft dat vaak niet. Sommige sieraden met uitwendig schroefdraad hebben hele scherpe randjes, deze zijn van slechtere kwaliteit en kunnen schade brengen. Goed schroefdraad, uitwendig of inwendig, heeft afgeronde randen en een gladde finish om zo bacteriën geen kans te geven en het in en uithalen van het sieraad makkelijk en onschadelijk te maken.

Deze afbeelding is niet van mij maar toont duidelijk waarom sieraden met inwendig schroefdraad eigenlijk gewoon veel beter zijn. Sieraden met uitwendig schroefdraad (externally threaded) zijn gebruikelijk in europa, hierom heb ik ze zelf ook op voorraad maar zaken waar ik op let bij het inkopen hiervan zijn onder andere de afwerking van het schroefdraad en de aansluiting van het staafje op het balletje. Zelfs bij de beste kwaliteit handgepolijste sieraden met uitwendig schroefdraad bestaat de kans dat je gevoeligheid krijgt door microben die zich bij de rand van het schroefdraad ophopen. Dit voorkom je door sieraden met inwendig schroefdraad te dragen.

II. Veilige en minder veilige materialen voor piercings, hypoallergeen en allergeen gevoelige materialen.

De volgende materialen worden gebruikt in sieraden voor piercings. Sommigen zijn beter dan anderen, sommigen zijn zeer ongeschikt op het langere termijn en raad ik daarom eigenlijk af. Maar omdat er toch veel sieraden in dat materiaal gemaakt worden en omdat deze toch erg in trek zijn wil ik het een en ander vertellen erover.

LET OP! Niet alle onderstaande materialen zijn geschikt als sieraad voor bij het laten zetten van een piercing, voor de genezing van een piercing, voor geïrriteerde piercings of gevoelige huid. De sieraden die hier weer wél voor geschikt zijn geef ik aan met een asterisk*.

Chirurgisch stalen nostril screws met glassteentjes, verkrijgbaar in vele verschillende kleuren.

Hypoallergene materialen: Hypoallergeen betekent dat je er geen of nauwelijks een allergische reactie op kunt krijgen. Het betekent minder dan normaal of weinig allergeen. Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken. Hypoallergene materialen voor piercing sieraden zijn materialen die dus veilig te gebruiken zijn ook bij gevoelige huid of nog niet volledig genezen piercings.

*Titanium staat bovenaan de lijst.

Meestal als iemand een reactie heeft op een sieraad, wat voor sieraad dan ook, het hoeft dus niet een piercingsieraad te zijn maar het kan ook een ketting of armband zijn, dan hebben zij eigenlijk een reactie op het nikkel wat het materiaal bevat. Titanium bevat bijna geen nikkel (minder dan 0.05%).

In piercings wordt (bij betrouwbare piercers) Titanium 6Al-4V-Eli implanteerbaar titanium gebruikt.

Als je een piercing in Nederland, of de Benelux hebt laten zetten bij een vergund piercingshop word het hoofdzakelijk geplaatst met een steriel sieraadje van dit type titanium.

Titanium kan hoog gepolijst worden en zo een zilveren glans krijgen die erg veel lijkt op dat van de chirurgisch stalen sieraden. Het is bijzonder sterk en breekt niet en het is 45% lichter dan staal. Het specifieke verschil tussen deze en andere Titanium types is de vermindering van zuurstofgehalte tot 0.13% in Ti 6Al-4v-Eli. Dit geeft een betere vervormbaarheid en taaiheid met enige vermindering in sterkte.

Ook kan het gekleurd worden door een proces dat anodiseren genoemd wordt. Dit is een proces waarbij een elektrische stroom door het metaal wordt gestuurd. Oxiden vormen zich dan op het oppervlak van het metaal en wanneer licht door dit laagje komt kunnen er veel levendige metallieke kleuren ontstaan. Titanium is ook het duurste metaal gebruikt voor body piercing sieraden, maar het is zeker de prijs waard voor iemand die overgevoelig is voor nikkel bevattende metalen.

De twee extremen naast elkaar. Links zie je de beste afwerking mogelijk en rechts zie je de slechtste.

In het buitenland wordt soms ook zogenaamde chirurgisch staal gebruikt voor het plaatsen van piercings, dit was in Nederland een aantal jaren geleden ook het geval maar nu niet meer.

Chirurgisch staal is feitelijk roestvrij staal met als kenmerk 316L. Een waterkookpan is van roestvrijstaal (RVS) 304 gemaakt, om even een idee te geven. L staat voor low carbon, Lager gehalte koolstof. Door deze lagere gehalte is dit type staal ongevoelig voor veranderingen die normaal met 316 staal plaatsvinden wanneer het onder zeer hoger temperaturen komt te staan. 316LVM chirurgisch staal is een variant van 316L staal dat uitsluitend door Fort Wayne Metal Research Product Corporation wordt vervaardigd. Dit is de implanteerbare versie van de 316L chirurgisch staal. In tegenstelling tot wat velen denken, bevat het niet minder nikkel dan zijn grote broer. Maar de manier waarop het vervaardigd is verminderd sterk de kans op het mengen van de componenten met onzuiverheden tijdens het smelten.

Top notch piercing jewellery

Implant grade titanium sieraden van het merk Industrial Strength. Verkrijgbaar bij SoeshaDuka en in de winkel aan de Badhuisstraat in Den Haag.

316LVM is nog een extra proces ondergaan.

VM staan voor Vacuüm Melting. Onder vacuüm gesmolten werkelijk. Na het elektrisch smelten, wordt het opnieuw gesmolten onder vacuüm om zo een zeer gelijkmatige chemie die een minimale hoeveelheid onzuiverheden bevat. Dit betekend dat het metaal is gesmolten en gelegerd in een vacuüm, waardoor verontreinigingen van buitenaf beperkt worden en zo een lagere kans hebben in het metaal terecht te komen. Dit maakt de metalen zuiverder. Daarnaast maakt deze techniek het nog beter bestand tegen corrosie en microscheurtjes (die nesten voor bacteriën kunnen worden – iets wat je vaak tegenkomt in sieraden van chirurgisch staal die in winkelcentra of op de markt verkocht worden, let op de afwerking: scherpe randjes, steentjes zijn slecht bevestigd met lijm en hebben ook scherpe randjes).

Er is helaas geen laboratoriumtest die kan worden uitgevoerd om te bepalen of het een metaal is dat vacuüm gesmolten is.

Door gebrek aan contaminanten en hoge weerstand tegen corrosie, wordt 316LVM vaak gebruikt in tijdelijke en permanent medisch implantaten en bodypiercing sieraden. 316LVM chirurgisch staal wordt dan heel weinig gebruikt wanneer de piercing genezen is. Maar 316LVM en 316L bevat nog steeds voldoende nikkel om problemen te veroorzaken bij iemand die zeer gevoelig is voor dit materiaal. In veel Europese landen wordt dit materiaal hierdoor niet meer geaccepteerd als materiaal voor de sieraden die worden gebruikt bij het plaatsten van een piercing.

Chirurgisch staal wordt veel gebruikt omdat het betaalbaar, duurzaam en niet corrosief is.

Corrosie is het verkleuren of vergaan van het metaal met de tijd, of in contact met water, of andere stoffen. Sommige fabrikanten werken hun sieraden af door ze nog eens te polijsten om zo een zogenaamde “mirror finish” te realiseren. Deze “finish” maakt de kwaliteit nog beter omdat er zo microscopische oneffenheden worden weggewerkt waar anders met lange termijn dragen van het sieraad soms bacteriën in kunnen gaan zitten en zo irritaties kunnen veroorzaken.

genuine gold microdermal

Microdermal geplaatst met een implant grade titanium voetje (onzichtbaar onder de huid geplaatst) en een 14k geel goud bijtje van het merk BodyGems.

Goud is in het algemeen niet helemaal vrij van nikkel, vergelijkbaar met chirurgisch stalen sieraden voor piercings.

De gouden sieraden waar wél mee gepierced kan worden, worden wel van *nikkelvrij massief goud (dus niet goldplated of PVD gecoat) gemaakt, gelegerd met palladium of platina om nikkel te vervangen, maar zijn hierdoor wel iets prijziger.

– Dan heb ik het natuurlijk over gouden body piercing sieraden die door betrouwbare merken zijn gemaakt en inwendig schroefdraad hebben zoals de sieraden van BVLA, Body Gems, Anatometal, LeRoi, Auris, SleepingGoddessJewelry, Neometal en dergelijke merken) –

Puur goud is namelijk van zichzelf nog zachter dan zink. Piercing sieraden die van goud worden gemaakt (bij betrouwbare body piercing juweliers zoals bovengenoemde merken, dus niet bij massaproductie handelaren zoals Trendline, Wildcat en nog veel meer) zijn meestal 14 of 18 karaat goud zodat er met het mengen met andere metalen het goud sterker gemaakt kan worden.

Nikkel moet vermeden worden omdat veel mensen er allergisch voor zijn.

In Europa is er een norm voor zodat de hoeveelheid nikkel dat afgegeven wordt niet boven een bepaalde hoeveelheid komt. De meeste mensen die allergisch zijn voor nikkel zullen daarom geen reactie krijgen op sieraden die speciaal voor piercings of piercingstudio’s zijn gemaakt. Maar uiteraard zijn er genoeg mensen die hier nog steeds last van hebben (maar is het dan wel van het nikkel?).

Geel goud (voor bodypiercings, dus in het geval van de sierden van BVLA, Body Gems, Le Roi en Anatometal bijvoorbeeld) wordt gelegerd met zilver, koper en platina om het harder te maken (rood goud, ook wel bekend als rosé gold, bevat iets meer koper om de kleur roder te maken).

De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat. Zuiver goud is 24 karaat, 18 karaat is 75% zuiver en 14 karaat is 58.3% zuiver. Zachter goud is vatbaarder voor bacteriën wanneer het op langer termijn gedragen wordt omdat het sneller kan deuken en krassen. In de beste gevallen wordt er met goud gepierced waarvan het sieraadje van nikkelvrij 14 of 18krt goud is. Deze sieraden zijn veiliger maar prijziger.

Wat ook kan is Gold plated. (dus NIET voor genezende piercings, vers geplaatste piercings, geïrriteerde piercings en mensen met gevoelige huid).

Dit betekent dat er een laagje goud over een hypoallergeen materiaal ligt. Veilige witgouden piercing sieraden zijn (het vaakst, i.v.m. de EU nikkelwet) verwerkt met palladium en bedekt met een laagje rhodium om de mooie witte kleur te realiseren. Witgoud met palladium is beter dan met nikkel voor het dragen in bodypiercing omdat er minder reacties voorkomen met palladium dan met nikkel.

Rhodium is een inert edelmetaal.

Meestal is het gelegerd met platina of palladium. Witgoud wordt vaak gelaagd met een laagje rhodium voor de witte kleur en als bescherming tegen oxidatie. Dit metaal is zeer geschikt voor body piercing sieraden.

*Niobium is een zuiver element, niet een legering.

In zijn natuurlijke toestand is het volledig hypoallergeen en gemakkelijk te buigen, wat het een ideaal materiaal maakt voor piercing sieraden. Niobium is het volgende stap omhoog van 316LVM. Het is een beetje zwaarder dan 316LVM en ook sterker. Het prijskaartje is ook iets hoger, maar een gulden middenweg tussen 316LVM en titanium voor velen. Niobium piercing sieraden zijn meestal geanodiseerd. Het is niet reactief en de meeste mensen kunnen het verdragen in zowel nieuwe als genezen piercings zonder gevoeligheidsproblemen. Niobium is beter te anodiseren dan titanium en met niobium kun je zelfs de kleur zwart realiseren.

Anodiseren vervaagd wel over tijd maar kan opniuew behandeld worden zonder schadelijke effecten.

Echt zilver draagt altijd het keurstempeltje .925. (NIET geschikt voor andere piercings dan oorbellen en NIET geschikt voor genezende piercings of oorbellen, vers geplaatste piercings of oorbellen, geïrriteerde piercings of oorbellen en gevoelige huid)

Sterling zilver is slechts 0.925% zuiver en bevat andere metalen die irritatie kunnen veroorzaken en is hierdoor over het algemeen niet geschikt voor gebruik voor onderdelen die in het lichaam worden gebracht. Het oxideert ook (wordt dof of verkleurt) wanneer het in contact komt met lucht en lichaamsvloeistoffen. Dat zilver zacht is, verhoogd het risico van kleine niet zichtbare inkepingen, deukjes en krassen op het metaal die een bron voor bacteriegroei kunnen worden. Sterling zilver wordt alleen aanbevolen voor genezen piercings en dienen alleen op korte termijn gedragen te worden (‘s nachts uitdoen dus). Vermijd zilver in vochtige plekken aangezien het dan sneller oxideert. Dan bedoel ik dus de neus en mond bijvoorbeeld, deze plekken zijn vochtig, altijd.

.925 sterling zilver nep septum sieraadje. Verkrijgbaar bij SoeshaDuka en in de winkel aan de Badhuisstraat in Den Haag.

Zilver is corrosief. Als je het lang laat staan wordt het geel bruinig en moet het gepoetst worden en soms wordt het zwart als het verouderd, dit kan heel mooi zijn maar kan ook schadelijk zijn voor een genezende wond. Goud daarentegen is veel betrouwbaarder.

Hoe dan ook gebruik zo min mogelijk sterling zilver, nikkel of zuiver koper in piercings. Veel sieraden bevatten koper, om problemen en reacties te voorkomen draag deze dan niet langdurig, vergelijkbaar als met acryl sieraden. Zilver is altijd zilver met koper. Zilver wordt zwart in contact met zwavel of chlorine, stoffen die in de lucht zitten. Zwarte vlekken die hierdoor op de huid ontstaan, gaan niet meer weg. Dit is oxidatie. Deze zwarte vlekken heten argyria. Het is niet gevaarlijk maar wel permanent. De enige manier om dat weg te krijgen is met laser, net als bij tattoo verwijdering.

*Pyrex Glas is hypoallergeen, kan in de autoclaaf gesteriliseerd worden is gemakkelijk schoon te maken.

Het super glad – iets wat heel belangrijk is voor alle piercings – en is goedkoop. Glas is beschikbaar in veel verschillende stijlen, kleuren en vormen. Dit materiaal kun je dus dragen in piercing en in opgerekte piercings, in kleine en grote maten. Glas is doorzichtig. Mede door dit eigenschap worden veilige en onzichtbare “retainers” van gemaakt.

De Azteken en Egyptenaren gebruikten glazen sieraden.

Glas bestaat in twee varianten: borosilicaatglas soms ook wel bekend als Pyrex, is een materiaal waar ook bijvoorbeeld reageerbuisjes van gemaakt worden voor laboratoria. Boriumsilicaat is een zout van boor en kiezelzuur. Het is hoofdzakelijk opgebouwd uit siliciumdioxide (SiO2) en boortrioxide (B2O3). Dit is een hittebestendig glas, beter bekend als borosilicaatglas of borosilicaatglas. Dit glas heeft een langere levensduur dan de meeste andere glassoorten zoals calcium natrium silicaat – het glas waarvan de meeste normale ruiten gemaakt worden. Het meeste laboratoriumglaswerk wordt uit boriumsilicaat vervaardigd. Dit glas valt onder de categorie ‘hard glas’. Dit betekent niet dat het niet kapot kan (dat kan wél). Maar dat het veel meer hitte nodig heeft om te smelten in vergelijking met ‘zacht glas’.

Labret retainer soeshaduka pyrex

Pyrex glas retainers geschikt voor bijvoorbeeld labret piercings.

Omdat het smelttraject bij een hogere temperatuur ligt, is boriumsilicaat duurder in de productie dan gewoon glas. Een ander nadeel is, dat het niet in de glasbak mag: bij de temperatuur die gewoon glas laat smelten, vormt boriumsilicaat taaie klonten die de machines in de glasfabriek verstoppen.

Zacht glas is het glas waar ze bijvoorbeeld wijnflessen van maken.

In Nederland noemen ze dat commercieel glas of natronkalkglas (in het Engels bekend als soda-lime glass). Zacht glas is meestal niet steriliseerbaar. Er zijn fabrikanten van glazen sieraden voor piercings die soda-lime glas gebruiken die toch in de autoclaaf kan. In zo een geval is er speciale aandacht gebracht aan technieken voor het gloeien van hun glas. Dit houdt in dat er geen imperfecties in het glas blijven waardoor het niet breekt of barst in de autoclaaf. Een voorbeeld van deze fabrikanten is Gorilla Glass.

Tygon, PMFK (polymer medical flexible plastic) en Bioplast zijn hetzelfde type materiaal.

Of deze wel of niet implanteerbaar is niet helemaal duidelijk. Bioplast kan namelijk wel in de autoclaaf. Sommige sieraden van
Bioplast
Bioflex of Tygon zijn glad en netjes afgewerkt maar sommige zijn heel stijf, breekbaar en hebben naden en scherpe randjes. Goede PMFK sieraden zijn enkel in doorzichtig te verkrijgen en meestal ook goed afgewerkt.  Hierdoor zijn ze erg goed te gebruiken als retainers voor piercings die onzichtbaar moeten blijven tijdens werk bijvoorbeeld. Er zijn verschillende types en uitvoeringen van sieraden van Bioplast of Bioflex, let hierbij dus altijd op de afwerking. Wanneer je twijfelt, kies dan voor PTFE.

Retainer van bioplast

Zeer zelden ontstaat er een reactie op plastic sieraden. Bij roodheid, irritatie, waterige ogen, tranende ogen, verwijder het plastic sieraad en gebruik ze niet meer. Vervang deze met titanium of glas en ga naar de huisarts.

Er zijn verschillende types plastic waar piercingsieraden van gemaakt worden.

Ze zijn niet allen gelijk, ze zijn niet allen even veilig.

PolyTetraFluorEthyleen (*mits goed vervaardigd) valt onder de hypoallergene materialen die zeer betrouwbaar zijn. Maar nu iets over de anderen.

Sieraden met staafje van PTFE

Acryl heeft zijn eigen artikel.

Polycarbonaat is een zeldzaam materiaal dat niet implanteerbaar is en dus ongeschikt is voor piercings.

Dit is een zeer sterk materiaal dat warmte bestendig is. Maar deze kan BPA (Bisphenol A) lekken, iets wat heel giftig kan zijn als het in het lichaam komt. Eén van de effecten kan zijn dat het hart- en vaatziektes veroorzaken, diabetes en leverschade. Mede hierdoor is het vergelijkbaar met acryl, dus niet aan te raden. En zeker niet voor piercings die nog niet volledig genezen zijn.

*PTFE (polytetrafulorethyleen), ook wel bekend als teflon, is een slijtvast, inert, glad en flexibel plastic dat veelvuldig gebruikt wordt als een component van permanente en tijdelijke chirurgische implantaten.

PolyTetraFluorEthyleen kan gesteriliseerd worden in een autoclaaf. Het is volledig flexibel en zal dus met je lichaam meebewegen. Dit in tegenstelling tot metalen sieraden (dit is hierom een uitstekend materiaal voor de navelpiercing bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap). Dit materiaal is ook volledig hypoallergeen, bekend als een van de minst allergene materialen. PolyTetraFluorEthyleen wordt gebruikt in de medische industrie om bijvoorbeeld hartkleppen te maken en andere chirurgische implantaten.

Dit materiaal is volledig verstelbaar.

Een scheermesje is voldoende om het staafje in lengte aan te passen voor perfecte pasvorm. Schroefdraad is ook zeer eenvoudig gemaakt op PTFE sieraden. Schroef het balletje erop en het creëert vanzelf schroefdraad. Er wordt weleens gezegd dat het niet waar is, dat het lastiger is om te doen dan verteld wordt. Maar dan heeft u simpelweg niet te maken met PTFE maar met Bioplast of Bioflex. Dit is minder flexibel, stijver en minder betrouwbaar dan PTFE, mooi materiaal, maar PTFE is simpelweg beter. Het enige nadeel van PTFE: het is enkel in het wit-doorzichtig en zwart verkrijgbaar. Alhoewel de zwarte variant 25% koolstof gevuld is waardoor het iets stijver van textuur is dan de originele wit-doorzichtige PTFE.

En Toch! zal ik het niet zo snel aanraden of gebruiken bij het plaatsen van piercings. Wél als je piercing nog niet genezen is maar je hebt een retainer nodig voor het een of het ander. Maar dat is alleen in uitzonderlijke gevallen.

PTFE eyelets

Maar hoe zit het met Organics en andere sieraden voor in opgerekte piercings bijvoorbeeld?

Welke houten of stenen moet je voor kiezen en hoe worden ze afgewerkt en waar moet je op letten? Van welke merken kun je uitgaan van betrouwbare sieraden? Waar moet je op letten wat afwerking betreft? Nou eigenlijk heb ik het daar al uitgebreid over in dit artikel ;).

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit prachtige sieraden en neem contact met mij op voor vrijblijvende prijsopgaven.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.