Veel gestelde vragen over oor piercings

Veel gestelde vragen over oor piercings

Veel gestelde vragen over oor piercings. En hun antwoorden. Maar eerst even een introductie.

Wat valt er allemaal onder oorpiercings eigenlijk?

 • helixpiercing (piercing door de helix van je oor),
 • tragus piercing (door de tragus van je oor),
 • verticale tragus piercing, en je hebt ook de
 • antitragus piercing,
 • conch,
 • daith,
 • rook,
 • forward helix, maar dan kun je ook gelijk gaan voor de
 • triple forward helix,
 • oorlel piercing of oorbel of earlobe,
 • opgerekte piercings in je oor,
 • snug piercing,
 • industrial, en een
 • orbital die twee piercing verbindt met dedelfde ring,
 • verticale industrial piercing,
 • transverse lobe, horizontale oorlel piercing.

Dan nu nog even een belangrijke tip:

Negeer nooit een vermoedde ontsteking!

Als je deze niet goed behandeld kunnen kleine, ongevaarlijke ontstekingen kunnen tot dodelijke infecties uitlopen.

Maar het is wel zo dat de meest voorkomende ontstekingen bij piercings kleine locale bacteriële infecties rondom de piercing zijn. Grotere, serieuzere infecties zijn bij piercings gelukkig vrij zeldzaam.

En dan nu, alle vragen over oor piercings

Inhoudsopgave van Vragen over oor piercings:

Piercing of oorbel eruit snijden?

Mocht je nou nog steeds na een week het gevoel hebben dat ze te strak zitten en dat ze ook pijn gaan doen, of erger, je kunt je piercing steeds meer zien zakken in je huid is het erg belangrijk om het sieraad te laten vervangen voor een langer of groter sieraad (in lengte of diameter, niet in dikte uiteraard) om zo de zwelling de ruimte te geven. Dat geeft de pijn verlichting, de zwelling de ruimte en kun je ontstekingen vermijden of verhelpen, en de piercing beter verzorgen en zo alsnog een mooie piercing krijgen. In zelden gevallen is het zo erg dat de piercing er daad werkelijk uit gesneden moet worden. Neem in elk geval contact op met zowel een goede professionele piercer met ervaring als je huisarts. Lees ook even het artikel over huisartsen voor de zekerheid, zodat je weet wat je hem/haar moet vertellen of uitleggen zodat je de beste behandeling kunt krijgen.

Zit het tweede oorbel gaatje altijd in het kraakbeen?

Niet altijd. Ik raad aan alle oorbellen in elk geval te laten piercen in plaats van schieten om verschillende redenen die je kunt lezen in dit artikel.

In vele gevallen zit het derde oorbel gaatje in het kraakbeen of pal ertegenaan. Sowieso is het beter en veiliger en een betere genezing toelaat om de piercing/oorbel altijd goed in het kraakbeen of goed in de huid en niet half in beide te zetten.

Moet ik een helix piercing met een ringetje of met een staafje laten zetten?

hematiet
Titanium ball closure rings met hematiet balletje. Dat balletje is iets donkerder van kleur en heeft een weldadig effect op je bloedcirculatie (SoeshaDuka.nl).

Ik hoor vaak dat er gezegd wordt dat helix piercings in eerste instantie niet met een ringetje mogen. Nou hangt het van je anatomie af in verband met hoe het sieraad gaat zitten bij het liggen erop. Ook is het zo dat ik liever heb dat je gelijk het sieraadje krijgt die je wilt zodat je er vanaf blijft en geduldig de piercing laat genezen. Met een ringejte kan het zo zijn dat het sieraad meer beweegt of heen en weer “flipt” maar bij een staafje kan het zijn dat je met haar of sjaals eraan blijf haken. Hoe dan ook is beweging in het sieraadje tijdens de genezing (en vaak ook erna, maar dan minder) niet wenselijk. Dit kan voor problemen zorgen.

Een staafje is in eerste instantie lang, dan moet de maat voldoende zijn voor de zwelling.

Maar als de zwelling voorbij is is het staafje weer te lang waardoor het hier ook weer scheef kan gaan groeien. Als je deze niet tijdig hebt laten vervangen voor een kortere, kan de rest van de genezingsperiode problematisch worden omdat, door de druk van het erop slapen de piercing scheef gaat groeien en daar ontstaan vaak vochtbultjes en andere lelijke dingen door.

Natuurlijk is een ring niet voor iedere anatomie of type oor piercing geschikt.

Vragen over oor piercings
Vragen over Oor Piercings

Je hebt namelijk de helix en de scapha. De scapha is wat dikker en dan is vaak een staafje toch slimmer. De helix is dunner en kan in vele gevallen met een ring goed genezen, het hangt er eigenlijk allemaal vanaf hoe de piercing geplaatst wordt, wat jouw anatomie is en wat jouw levensstijl is en hoe je ervoor zorgt tijdens de genezing. En last but not least: niet schuiven draaien en wiebelen! Als je een middel gebruikt voor de verzorging, geloof me het gaat echt wel door het wondje, daar heeft jouw lichaam jou echt niet bij nodig. Plus, zoutoplossing gebruiken is nog steeds het beste, zeker voor kraakbeen piercings, zodat het wondje zo min mogelijk gestoord wordt en in harmonie met het lichaam kan genezen.

Wanneer is het aan te raden mijn kraakbeen piercing eruit te halen?

Dat is zo via het internet heel moeilijk te zeggen. Ik zou je graag willen zien vóór ik een definitief advies kan geven. Wel is het zo dat dokters het vaak iets te snel aanraden. Dit kan in sommige gevallen onverstandig zijn als er sprake is van een irritatie of een ontsteking, omdat een ontsteking dan ingesloten kan raken of littekenweefsel/bobbeltje dan vaak niet meer of moeilijk verholpen kan worden.

Hoe lang blijft een helix piercing open?

Een helixpiercing is pas na 6 tot 9 maanden of langer volledig genezen. Als je de piercing langer dan een jaar hebt en volledig genezen was vóór dat je het sieraad eruit hebt gehaald blijft het vaak open. Het kan zijn dat je de piercing na enige tijd niet moeiteloos weer terug op zijn plek kan krijgen want het gaatje kan wel krimpen. Maar vaak blijft het wel open. Met behulp van een insertion pin en glijmiddel op waterbasis kan het sieraadje terug gezet worden. Lukt het niet zelf dan is het verstandiger om het door een pro te laten doen. Je kunt hiervoor je eigen sieraad gebruiken mits het wel schoon is. In andere gevallen kan het ook gewoon dichtgroeien. Dit risico heb je bij iedere piercing waarvan je het sieraadje hebt verwijderd. Als de piercing nog niet volledig genezen was vóór je het sieraadje verwijderd had, kan het vrijwel zeker dichtgegroeid zijn.

Wat zijn de risico’s voor bloemkooloor met een helixpiercing?

Een bloemkooloor is het eigenlijk het instorten van kraakbeen. Dit zie je vaak bij vechtsporten. Door een heftige klap tegen het oor komt de huid van het kraakbeen los en ontstaat er een bloeding in het dunne weefsel dat het een van het ander scheidt. Hierdoor ontstaat er een flinke zwelling en vervorming van het kraakbeen. Dit is meestal blijvend.

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, komt dit zelden tot nooit voor bij kraakbeen piercings. Mits het uiteraard door een professional gepierced wordt in tegenstelling tot geschoten. Als het geschoten wordt bestaat wel de kans dat dit gebeurd omdat het puntige sieraad werkelijk met een ‘klap’ door het kraakbeen geforceerd wordt i.p.v. veilig door een steriele, scherpe hiervoor bestemde naald geprikt wordt.

Kun je een net gezette helix eruit halen?

Als je ontevreden bent over de plaatsing van de piercing of spijt hebt van het zetten ervan zou je het dezelfde dag nog uit kunnen halen en in de meeste gevallen zal het goed genezen. Verzorg het nog wel nog steeds met dezelfde hygiënische omstandigheden en een tot tweemaal daagse zoutoplossing is een verstandig idee. Het zal binnen een paar weken genezen zijn en hoogstwaarschijnlijk amper een litteken achterlaten.

Als je de piercing al een tijdje hebt is dat een ander verhaal.

Ga eerst na of je piercing niet geïrriteerd of ontstoken is. Als dit niet het geval is, ga dan nog steeds liever naar je piercer terug om het na te laten kijken en je eventueel helpen met het verwijderen van je sieraad.

Als het gaat om het verwijderen van een sieraad om een ander sieraadje te plaatsten is het antwoord vrij duidelijk. Nee, niet doen. Een te vroege wisseling van sieraden kan, zeker bij kraakbeenpiercings, tot lelijke vochtbultjes leiden, irritaties, ontstekingen of littekenweefsel leiden.

Vragen over oor piercings

Mijn helix is net zo dik als staafje klopt dat? Hoe kan ik mijn ontstoken forward helix het beste schoonmaken?

Een paar dagen tot een paar weken na het laten zetten van de piercing kan de piercing in het kraakbeen aardig opzwellen. In het ideale geval heeft je piercer daar rekening mee gehouden bij het kiezen van de lengte of diameter van de sieraad die hij of zij bij je geplaatst heeft. Als het sieraad te klein is wordt de zwelling erg pijnlijk. In een dergelijk geval moet je het sieraad laten verwisselen voor een groter maatje.

Voor je stappen gaat ondernemen tegen een ontstoken helix moet je eerst zeker weten dat het inderdaad een ontsteking is en niet een irritatie of iets anders.

Lees hier meer over het onderscheiden van een ontsteking en een geïrriteerde piercing. In elk geval doe je er goed aan nu de beste hygiëne te behouden om zo geen bacteriële infecties te veroorzaken of te verergeren maar juist te verhelpen. Was regelmatig je handen, verschoon je lakens, kleding en handdoeken regelmatig, laat geen huisdieren in je bed slapen en doe 1 tot 2 zoutbehandelingen per dag. Ondertussen kun je altijd contact opnemen met mij of je piercer en bij twijfel naar je huisarts gaan. In elk geval verwijder niet je piercing. Indien nodig kan hij verwisseld worden voor een langer model maar niet verwijderd worden om ingesloten ontstekingen te voorkomen.

Hoe lang blijft een helixpiercing bloeden?

Na het plaatsen van de piercing kan het zijn dat de piercing af en aan een paar dagen blijft bloeden, dit kan vaak blijven gebeuren bij het slapen gedurende de eerste week. Belangrijk is nog steeds dat je niet op de piercing slaapt om ook dit te voorkomen. Daarnaast, verzorg je piercing goed met zoutoplossing en een goede dagelijkse hygiëne.

Kan ik mijn oorbellen doorspoelen met water om een ontsteking te voorkomen?

Goede hygiëne is altijd de beste manier om problemen te voorkomen bij iedere piercing. Als jij niks wilt gebruiken voor de verzorging kun je het beste zoutoplossing gebruiken. Spoelen met water is een goede maar vaak niet genoeg. Hoe dan ook, laat de sieraden zitten. Haal ze er niet uit en draai of schuif er niet aan. Als je toch enkel water wilt gebruiken, kook het dan eerst uit en koel het dan af. Makkelijkst is als je een schone fles gebruikt en het gekookte water in de koelkast bewaart hiervoor. Met een schone fles bedoel ik niet een oud spa flesje die je hebt afgespoeld. Dan bedoel ik een nieuwe herbruikbare glazen fles zoals een die je bij de Xenos kunt kopen, met zo’n beugel sluiting.

Klopt het dat mijn oorschelp opzwelt bij een Industrial piercing?

Bij iedere piercing moet je rekening houden met wat zwelling bij de genezing, vooral in de dagen of week vlak na het zetten, meestal blijft de zwelling om de piercing gaatjes heen maar bij een Industrial piercing kan het goed zijn dat omdat er sprake is van twee gaatjes aan hetzelfde oor het kan dat de zwelling een beetje uitloopt op het oorschelp.

Mijn oorbellen zitten vast in mijn haren, wat moet ik doen?

Zorg dat de haren van de piercing of oorbel loskomen anders kunnen er bacteriën in je oorbel gaatjes kunnen er irritaties en ontstekingen vormen. Lukt je dat zelf niet? ga dan langs een professional.

Na hoeveel dagen heb je blijvende oorbel gaatjes?

Na 6 tot 8 weken zijn ze meestal genezen, na een jaar genezen te zijn met sieraadjes erin zullen ze waarschijnlijk (meestal, niet bij iedereen, niet bij iedere piercing of oorbel) niet zo snel meer dicht gaan, hooguit wat krimpen.

In mijn oorbellen zie en voel ik veel vuil. Hoe komt dit en wat moet ik doen?

Wassen. Het is meestal haren die aan het sieraad zijn blijven zitten en talg deeltjes. Dit is normaal. Maar je moet het wel wassen om irritaties en ontstekingen te voorkomen ook al heb je je oorbel al heel lang.

Wat is een scapha piercing?

Scapha is een piercing door het platte gedeelte van je oor kraakbeen. een Helix piercing gaat door het gebogen randje en een scapha gaat door het gedeelte ernaast, iets meer aan de binnenkant.

Kan ik Chloorhexidine op mijn oorbel doen om het te verzorgen en het te helpen genezen?

Nee, dit product is te agressief. Lees hier meer over goede en slechte bacteriën en hun invloed op de wijze van genezing van een piercing.

Ik heb mijn oor piercing al een jaar en is nog steeds niet droog, hoe komt het?

Soms duurt het wat langer voor de piercing volledig genezen is. Ga na of je de juiste methode handelt voor de verzorging van jouw piercing en of je de juiste hygiëne maatregelen neemt. Als er af en toe wat vocht (niet te verwarren met pus) uit komt zonder echte klachten kan het zijn dat het binnenkort wel over is. Als je pijn ervaart en/of zwelling kan er iets anders aan de hand zijn.

Hoe verwissel ik zelf mijn tragus piercing sieraad?

Het kan heel lastig zijn om een traguspiercing sieraad bij jezelf te wisselen. Het kan helpen om een hemostat erbij te gebruiken. Dit is een bepaalde soort klem die kan helpen om het sieraad erin en eruit te halen omdat het vaak lastig is om aan de achterkant te komen.

Vaak zijn mensen bang dat het sieraadje in het oor kanaal kan vallen. Een dergelijk klem kan hierbij helpen.

Je kunt ook een tissue in je oor stoppen om te voorkomen dat het alsnog in je oor terecht komt, maar zelfs zonder is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt klein. Wissel je sieraad niet liggend overigens, dit kan wel lastiger zijn. Als je voor langere tijd geen sieraad gedragen hebt in je traguspiercing is het wellicht makkelijker om een nieuw sieraadje te plaatsen onder de douche, wanneer je er al even onder hebt gestaan. Dit omdat de warmte van de douchewater de huid ontspant en zo glijdt het sieraadje er waarschijnlijk makkelijker in. Mocht dit alsnog niet lukken is een insertion pin of taper misschien een goede hulp.  Doe dit dan wel met een glijmiddel op waterbasis of met een beetje olie zoals emoe olie, jojoba olie of als je niets anders in huis hebt een beetje olijf olie. Bekijk SoeshaDuka voor spulletjes die je hierbij kunnen helpen.

Alle geadviseerde producten afgebeeld in dit artikel zijn ook verkrijgbaar in mijn webshop.

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Waarom? Voor duizend goede redenen!

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLALeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.