Piercings en vuurwerk

Vuurwerk!

Knal! Boem! Oooh! Aaah! Bouquet Final!

Amateur vuurwerk, professioneel vuurwerk, speelgoed vuurwerk, sterretjes, romeinse kaarsen, 100000 knallers, chinees vuurwerk, astronautjes, illegaal vuurwerk… Ik kan doorgaan tot volgend oud en nieuw. Anyways, ik dwaal af.

Vuurwerk en piercings… Van vuurwerk komt er heel veel rook en kruid in de lucht te hangen.

Dan heb ik het niet over de vuurwerkshow van Scheveningen, die lekker ver weg op de pier is, daar heb je niet echt “last” van.

Ik heb het eigenlijk voornamelijk over grote vuurwerk feesten waarbij iedereen, en dan bedoel ik iedereen, vuurwerk 24 uur lang (ondanks dat het niet 24 uur lang mag) aan het afsteken is. Op straat, voor de wielen van angstige fietsers, met gevaar voor eigen leven en dat van de buren of onschuldige bijstanders.

Kortom, afgelopen oud en nieuw lekker aan de Prosecco met de hele familie en rond een uur of 10 begint het buiten een werkelijke oorlogszone te worden. Om 12 uur (want je bent niet gek en houdt van je oren dus blijf je tot dan lekker warm en veilig binnen) loop je zelf met je fles, ik herhaal fles Moët Chandon naar buiten om ook lekker even 100 euro in rook te doen opwaaien. Want dat is feitelijk wat je dan aan het doen bent. En daarom is het vaak meer een mannen ding want vrouwen denk en hierover na.

Aaanywayss….

Dat rook en kruid en stof en rook en oh ja kruid. Dat is hartstikke leuk en gezellig. Zéker in combinatie met Hollands groen en die fameuze grote zware flessen waar altijd te weinig in blijkt te zitten. Maar je piercings, die denken daar anders over.

Wanneer je een paar uur buiten hebt gestaan, in die mist (want dat is het ondertussen wel geworden rond een uur of 1) dan hebben zich ontiegelijk veel kleine stofjes en deeltjes van de rook en het kruid gedeponeerd op jouw piercings.

Het flauwe is, dat merk je vaak pas wanneer je binnen bent of de volgende dag zelfs. Het gaat jeuken en sommige piercings kunnen ineens toch weer een beetje pijn doen of beursig aanvoelen. Je betrapt jezelf op het friemelen eraan omdat je het in eerste instantie niet echt in de gaten hebt als je piercings al een poosje genezen zijn. Bovendien is je immuniteit iets verzwakt door al dat gefeest en laat naar bed gaan.

Wat doe je eraan?

Je kan een paar dingen doen:

 • Kleding in de was,
 • Lekker douchen,
 • Alle piercings wassen (indien al een poosje genezen, anders alleen spoelen) en goed uitspoelen,
 • De nazorginstructies checken voor de zekerheid (of je piercing nou al een poosje genezen is of niet) en deze consequent blijven volgen tot en met de klachten weg zijn.
 • Even nagaan of niets is gaan zwellen
 • En als dat wel zo is, check dan even dat de sieraden wel voldoende ruimte geven voor de zwelling.

Als de klachten zich tot jeuk, roodheid en een beetje gevoeligheid beperken zijn deze maatregelen vaak voldoende.

Als je na een paar dagen toch nog steeds klachten hebt of de klachten hebben zich verergerd, dan is het wellicht wijsheid om i.i.g. twee keer per dag met zoutoplossing te gaan behandelen en verder met de piercing die de klachten vertoond om te gaan alsof hij net gezet is.

Let dus op

 • hygiëne,
 • wrijving,
 • druk
 • zorg voor een schoon kussensloop,
 • houd de telefoon aan andere kant (in het geval van een piercing aan het hoofd of het oor) en maak het regelmatig goed schoon…
 • zorg dat de brillenpootjes en neus van je leesbril of zonnebril ook regelmatig schoon gemaakt worden.
 • en ga langs een betrouwbare piercer bij je in de buurt.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.