Piercing Oprekken – Zelf Stretchen

Oprekken van een piercing – hoe doe je dat?

Tijdens het stretchen, oftewel oprekken van piercings is het belangrijk om je aan een paar “regels” te houden om het stretchen zo goed en gezond mogelijk te laten verlopen. 

Deze tekst is gebruikt, door mijzelf, bij het opzetten van de vergelijkbare, verkorte versie van de APP Benelux.

Hoe Kan Je Jouw Piercing Het Beste Zelf Oprekken

Het belangrijkste wat je moet weten over het oprekken van een piercing is geduld. Het herstel van opgerekte huid vergt tijd. 

Kijk maar naar de huid van de buik van een zwangere vrouw. Als het kindje heel snel groeit zie je vaak strepen op de huid ontstaan, striae. Dit komt doordat de huid te snel is gaan rekken. Bij een zwangerschap heb je dat niet in de hand. Bij het oprekken van je piercing wel. Laten we een blow-out voorkomen (vergelijkbaar met striae, maar dan anders) en het oprekken van jouw piercings op een veilige manier doen.

Geduld

Het oprekken van je piercing vereist geduld. Dit omdat ondanks dat oprekken geen pijn doet moet de huid meegroeien met iedere vergroting. Het herstel van het collageen dan de huid (wat voor de rekbaarheid van je huid zorgt, maar ook de elasticiteit) heeft op zo’n schaal ongeveer 3 maanden tijd nodig om volledig te herstellen. Daarna kun je pas veilig verder met oprekken.

Daar is ook vocht bij nodig. Een uitgedroogde huid is minder elastisch en zal daardoor dus sneller scheuren. Vergelijk dat met een uitgedroogd elastiek, er zit nog een beetje rek in maar als je hem verder oprekt dan je gebruikelijk zou doen, scheurt en knapt het. Dat zal jouw huid ook doen. Drink daarom veel water en smeer en masseer de huid -van de piercing die je gaat oprekken- regelmatig in met wat olie (zoals jojoba olie bijvoorbeeld) om haar elasticiteit te bevorderen.

Wanneer je huid uitrekt, heeft het tijd nodig om zijn collageen te herstellen. 

Als je haast hebt, en te snel de volgende stap neemt, krijgt de huid de tijd niet om te herstellen. Dit resulteert in verlies van rekbaarheid. Hierdoor worden plekken zwakker, slapper en dunner. Er kunnen scheurtjes ontstaan of erger. Dit is vaak moeilijk te herstellen.

Dit voorkom je door het oprekken van jouw piercing huid langzaam aan te pakken. Gepiercete huid is namelijk al littekenweefsel. Littekenweefsel is van zichzelf al arm aan collageen. Hierdoor is deze al minder rekbaar. Daarom is het verstandig dit langzaam en geduldig aan te pakken.

Hoe Lang Wachten Tussen Twee Keer Piercing Oprekken?

Dat hangt van heel veel factoren af: Hoeveel zon je huid heeft gezien, hoe oud je bent, hoe gezond je leeft, hoe snel je het in eerste instantie hebt opgerekt…

Ga altijd voorzichtig en hygiënisch om met opgerekte huid, ook al is het geen open wond, kan het wel net zo kwetsbaar zijn, of worden.

“Ga Nooit Een Geïrriteerde Of Ontstoken Of Gevoelige Piercing Oprekken.”

Het beste is om 3 maanden tussen het oprekken van jouw piercing te laten en per keer niet meer dan 1mm te stretchen. En gebruik altijd een goed, parfumvrij en huidvriendelijk glijmiddel of ander vettige substantie om op te rekken: bijvoorbeeld steriel glijmiddel op waterbasis, of jojoba olie.

Als het pijn doet, doe je iets verkeerd. Stretchen of het oprekken van de piercing zou hooguit een prikkelend, licht brandend gevoel moeten geven. Als het bloedt doe je iets verkeerd. Forceer nooit het oprekken. Als je huid er niet klaar voor is, moet je het nog een week de tijd geven en dan opnieuw proberen.

Wanneer er onvoldoende hersteltijd wordt genomen kan dit resulteren in afsterven en breken van de huid. Dit doet zich voor, bij oorlellen, als het splitsen van de oorlel. Dan heb je niet meer één oorlel met een gaatje maar twee hangende stukjes oorlel. Dit hoef je niet eens te voelen wanneer het gebeurt. 

Geschikte Sieraden Om Jouw Piercing Mee Op Te Rekken

Het is belangrijk niet zomaar een sieraad te pakken om deze te dragen tijdens het proces. 

Het sieraad moet goed glad zijn, en niet poreus. Bijvoorbeeld hout en hoorn zijn poreuze materialen, veel steensoorten voelen glad aan met je vingers maar zijn toch te poreus en kunnen bacteriën huisvesten tijdens het oprekken. Silicone is wel glad maar ook wel “anti slip” waardoor de huid ongelijk verdeeld kan worden op het sieraad. Gebruik dit materiaal daarom ook niet voor het oprekken al zou dat op het eerste gezicht wel makkelijk lijken. Een ander materiaal wat absoluut niet aan te raden is om mee op te rekken is acryl of elk ander kunststof.

Je zou denken dat de natuurlijke zwaartekracht wellicht ook zou helpen bij het voorzichtig oprekken maar helaas is dat niet zo. Gebruik daarom geen earweights om de huid te rekken. Dit resulteert namelijk vaker in oneven spreiding van de huid waardoor lelijke plekken ontstaan maar ook zwakke plekken die later bij verder oprekken ook steeds dunner kunnen worden en uiteindelijk soms zelfs “knappen”.

piercing oprekken
Opaliet concave plugs van Diablo Organics

Gebruik bij voorkeur glas, of desnoods, staal of titanium. Het is ook belangrijk dat je zogenaamde “single flare” tunnels of plugs draagt.

Single flare houdt in dat de voorkant iets uitlopend is (dat is de flare) en de achterkant loopt recht af. Door de rechte achterkant kun je deze met behulp van een glijmiddel eenvoudig in jouw piercing plaatsen zonder extra beweging of druk uit te hoeven oefenen op de nu tere huid.

Tapers

Tapers zijn tools (gereedschap) en geen sieraden. 
tapered insertion pins
Tapers in verschillende maten

Deze zijn ook ongeschikt als sieraden omdat ze ongelijke druk uitoefenen op de piercing waardoor de huid ongelijk wordt opgerekt. Dit kan resulteren in ongelijke verdeling en dus verzwakking op bepaalde plekken. Tijdens slapen kan de taper ook per ongeluk getrokken of gestoten worden waardoor onnodige extra schade aan de wond gebracht kan worden. Dus alleen oprekken en daarna meteen een single flared sieraad erin.

Tapers zorgen dat je veel te snel gaat en forceren het oprekken. Behalve als het een betrouwbare piercer betreft die dit bij een ander doet. Dan kan ik (professioneel piercer sinds 2009, hai) namelijk heel goed zien en voelen wat je huid doet. Zo kan ik stoppen wanneer ik merk dat het te veel is of wordt.

“Tapers Dwingen Het Oprekken Van Een Gat Naar Een Grotere Maat En Scheuren De Huid Door Een Grote Druk Op De Huid Uit Te Oefenen.”

De enige die in staat is om daadwerkelijk tapers voor het oprekken van je oor te gebruiken zou een piercer zijn, omdat hij of zij jou kan vertellen of je huid er klaar voor is of niet en zal niet forceren.

Opgerekte Oorlellen Verzorgen

Houd rekening met ongeveer 3 maanden herstel. Bekijk hier specifieke nazorg instructies voor opgerekte piercings.

Tijdens deze 3 maanden is het belangrijk goede hygiëne te behouden. Na de eerste 3 weken spoel je de plug en de huid goed door bij het douchen en zet je vervolgens het sieraad er meteen terug in.

Hiermee voorkom je talg opbouw op het sieraad, waardoor je niet alleen nare geurtjes voorkomt maar ook milde irritaties die later tot vertraging van het huidherstel kan uitlopen. Als je daarbij gebruik maakt van zeep (niet nodig) zorg wel dat het milde zeep is en dat je alles goed afspoelt, er mogen geen zeepresten achterblijven.

Jojoba olie, verkrijgbaar bij SoeshaDuka.nl

Masseer je huid eventueel dagelijks met jojoba olie, avocado olie, emoe/emu olie, extra vierge olijfolie of vitamine e olie. 1 a 2 keer per dag is vaak al voldoende. Dit kan ook helpen met het herstel van zwakke plekken op de opgerekte huid. 

“Het Schijnt Zo Te Zijn Dat Er Minder Talg Aangemaakt Wordt Bij Het Dragen Van Plugs Van Natuurlijke Materialen.”

Blowout Of Irritatie?

Laat het dan goed genezen voor je het opnieuw probeert en leer van deze ervaring. Mocht je onverhoopt een zogenaamde ‘blowout’ krijgen, of een scheurtje, pijn of bloed, haal dan het sieraad eruit en zet je vorige maat er weer in. Laat het dan weer goed genezen voor je het opnieuw probeert, en leer van deze ervaring. Ondertussen uiteraard afblijven en dagelijks wassen bij het douchen. Even afspoelen en masseren onder de kraan met schone, zojuist gewassen, handen? Kan ook.

Voor het eerst een piercing...

“Het Punt Is Om Beetje Bij Beetje Te Doen En Niet Te Haasten.”

Ga Af En Toe Een Maatje Kleiner.

Als je ze laat krimpen en opnieuw op de juiste manier oprekt stimuleer je de aanmaak van collageen, en zo kun je de huid helpen versterken.

Draag hoogwaardige kwaliteit sieraden. Cliché maar oh zo waar. Als je dit niet kunt betalen raad ik je aan te wachten met stretchen tot dat je dit wel kunt betalen zodat er niets mis kan gaan.

Dagelijks masseren met jojoba olieemoe olie helpt de huid elastisch en goed doorbloed te houden.

“Als Jouw Maat Inmiddels Groter Is Dan 12 Millimeter Is Het Raadzaam Om Je Sieraden Uit Te Doen Voor De Nacht.”

Als Jouw Maat Inmiddels Groter Is Dan 12 Millimeter In Diameter, Heb Ik Een Tip Voor Je.

of 12,7millimeter. Het is namelijk zo dat de meeste piercingsieraden uit de Verenigde Staten komen. Wat dus betekent dat de ‘maat’ van je plug van 12 millimeter diameter, eigenlijk omgerekend is van het diameter van de plug of dikte van het staafje of ring in inches is. Het is een halve inch, ofwel 1/2”.

Bekijk de handige conversie tabel hiervoor.

Vanaf een bepaalde maat – voor mij was dat 14 mm geloof ik – is het raadzaam om de plugs of tunnels af en toe een nachtje uit te houden.

In elk geval is het altijd aan te raden ze dagelijks onder de douche even uit te doen, de oorlellen goed doorspoelen en masseren en je plugs (mits niet gemaakt van hoorn, been of hout uiteraard) ook even onder de kraan schoon te wrijven.

Hoe dan ook, af en toen uit doen voor een nachtje, of een nacht en een dag kan heel goed voor je huid zijn. Zo kan de huid ontspannen en verbetert de bloedsomloop. Masseer je huid dagelijks met jojoba olie, avocado olie, emoe/emu olie, extra vierge olijf olie of vitamine e olie bijvoorbeeld, 2 tot 3 keer per dag is het beste.

Bijvoorbeeld wanneer je je plugs ’s morgens in doet en in de avond wanneer je ze weer uit doet. Het kan ook helpen zwakke plekken te herstellen maar ook dit heeft tijd nodig.

Maar zelfs dan, zeg ik nog steeds “wacht gewoon langer, je hebt geen haast”.

Hoe Kan Ik Straks De Huid Weer Laten Krimpen?

Je kunt de huid van je opgerekte piercing in vele gevallen helpen met krimpen door de rekbaarheid van de huid te stimuleren. Dit doe je door het schoon te houden, en het te masseren met jojoba olie. Het masseren stimuleert de bloedsomloop en daarmee de cel vernieuwing. De olie stimuleert collageen aanmaak.

Amethyst plugs van Diablo Organics

Dat is per persoon verschillend natuurlijk. Als je het oprekken verstandig en langzaam aanpakt, blijft de huid goed rekbaar. Hoe ver je daarmee kunt gaan hangt af van jou en van je genen. Eigenlijk is de rekbaarheid van je huid stimuleren belangrijk wanneer je het wilt oprekken, maar dus ook wanneer je het weer terug wilt laten krimpen.

Let Op! 

Deze tekst is geschreven voor het oprekken van oorlellen

Als je overweegt om iets anders op te rekken zoals de huid van je tepelpiercing, of je lip, of neuspiercing, dan is dat hele andere koek! 

Dat wil zeggen: de huid is daar nóg gevoeliger, stugger en breekbaarder en nog lichter beïnvloedt door externe effecten. Dat wil zeggen, wees daar trager, langzamer en geduldiger mee. De huid van de oorlel is enkel huid, als je de huid van de tepel wilt oprekken moet je rekening houden met een ander textuur, ander hestel, andere verschijnselen bij ongelukjes. Als je de huid van je lip bijvoorbeeld wilt oprekken is dit gevoeliger en minder rekbaar vanwege de aanwezigheid van spierweefsels. 

Raadpleeg altijd jouw professional voor je hieraan begint.

Meer weten? Bekijk ook de Veel Gestelde Vragen over Oprekken.

Als er vragen zijn, neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.