Zelf stretchen

Zelf stretchen

Hoe je piercings verstandig zelf te stretchen/op te rekken:

Ongeacht je bedoelingen of doelen, stretchen oftewel het oprekken van een piercing moet je altijd in kleine langzame stapjes doen.

tapered insertion pins

Tapered insertion pins verkrijgbaar in grote en hele kleine maten bij SoeshaDuka

Hoe je oren verstandig zelf te stretchen:

Het belangrijkste wat je moet weten over het oprekken van een piercing is geduld.  Daarnaast moet je tussen de stappen van het oprekken minstens 3 maanden wachten.

Wees geduldig, zorg dat je huid volledig genezen is voor je verder gaat. Gebruik glijmiddel op waterbasis en heb geduld.

Vermijd het stretchen met acryl en gebruik ook geen siliconen of gewicht (ear weights) om je piercings op te rekken.

Siliconen plakt waardoor het niet goed gelijkmatig kan rekken en het de huid ook niet de kans geeft om te herstellen. Dit materiaal is prima om te dragen in genezen piercings maar niet om mee op te rekken. Ear weights zijn prima en mooie sieraden, maar zijn bedoeld om met mate gedragen te worden. Als je dit draagt om op te rekken zal het steeds trekken aan  dezelfde plek waardoor er een zwakke, dunne, slappe plek ontstaat met alle gevaren van dien.

Draag tapers zeker niet als sieraad.

Tapers zijn geen sieraden ookal worden deze wel als zodanig gemaakt. Deze zijn ook ongeschikt als sieraden omdat ze ongelijke druk uitoefenen op de piercing waardoor de huid ongelijk wordt opgerekt en op plekken ernstig kan verzwakken. Tijdens slapen kan de taper ook per ongeluk getrokken of gestoten worden waardoor onnodige extra schade aan de wond gebracht kan worden. Als je niet tapers of tape én sieraden van goede kwaliteit kunt betalen kun je beter wachten tot dit wel zo is om problemen te voorkomen.Voor het eerst een piercing...

Als je groter dan 10mm gaat oprekken is het slimmer om de tape methode te gebruiken in plaats van tapers.

Dit omdat tapers van kleinere maten meestal maar 1 mm vergroten maar de grotere maten vaak eerder 2 mm per keer. Hierdoor is de kans op mishaps en blowouts en dergelijke groter.

Wanneer je huid oprekt, rek je de huid op (klinkt vrij logisch :P). Je lichaam heeft tijd nodig om het collageen van de huid te herstellen. Als je haast hebt en te snel verder oprekt voor dat je huid de tijd heeft gehad om deze moleculen te herstellen kan de rekbaarheid (=functie van het collageen van je huid) niet herstellen. Hierdoor worden deze plekken zwakker, slapper en dunner. Als je stappen overslaat en te haastig te werk gaat kan je lichaam het soms niet meer bijhouden en krijg je daar zwakke, dunne, slappe huid en kunnen er scheurtjes ontstaan of erger. Dit is vaak moeilijk te herstellen.

Als je opgerekte oorbellen groter zijn dan 12mm is het slim om je sieraden uit te doen voor de nacht. Zo kan de huid ontspannen en verbetert de bloedsomloop.

Masseer je huid dagelijks met jojoba olie, avocado olie, emoe/emu olie, extra vierge olijf olie of vitamine e olie. 2 tot 3 keer per dag is het beste. Bijvoorbeeld wanneer je je plugs ’s morgens in doet en  in de avond wanneer je ze weer uit doet. Het kan ook helpen zwakke plekken te herstellen maar ook dit heeft tijd nodig.

Ga af en toe een maatje kleiner.

Als je ze laat krimpen en opnieuw op de juiste manier oprekt creëer je meer collageen, en zo kun je de huid helpen versterken.

Draag hoogwaardige kwaliteit sieraden. Cliché maar oh zo waar. Als je dit niet kunt betalen raad ik je aan te wachten met stretchen tot dat je dit wel kunt betalen zodat er niets mis kan gaan.

Nazorg instructies voor opgerekte piercings

Jojoba olie. Een heel fijn product voor het helpen bij het oprekken van je piercings maar ook voor het verwisselen van je sieraden en de onderhoud van sommige materialen waar sieraden van gemaakt zijn. Uit het assortiment van SoeshaDuka.nl

Mocht je onverhoopt een zogenaamde ‘blowout’ krijgen of een scheurtje, pijn of bloed, haal dan de sieraad eruit en zet je vorige maat er weer in. Laat het dan weer goed genezen voor je het opnieuw probeert en leer van deze ervaring. Zeezout behandelingen 2 tot 3 maal daags kan de genezing helpen.

Als het pijn doet, doe je iets verkeerd.

Stretchen zou hooguit een prikkelend, licht brandend gevoel moeten geven. Als het bloedt doe je iets verkeerd. Forceer nooit het oprekken. Als je huid er niet klaar voor is moet je het nog een week de tijd geven en dan opnieuw proberen.

Rek je piercings niet op met organics (hout, steen, hoorn, bot…) dit materiaal is te poreus. Rek ook niet op met acryl of siliconen. Acryl is poreus, niet hypoallergeen en kan nare reacties opwekken bij verse (opgerekte) piercings. Organics zijn niet slecht maar niet voor het oprekken/stretchen. Omdat het poreus is kan er vocht bijvoorbeeld in het hout getrokken worden, daar gaan rotten en bacteriën ontwikkelen die vervelende stinkende en misschien zelfs dodelijke ontstekingen kunnen veroorzaken.

wpid-img_20140527_134654.jpg

Hoe ver kun je doorstretchen en het ooit nog terug laten krimpen?

Dat hangt van heel veel factoren af: Hoeveel zon je huid heeft gezien, hoe oud je bent, hoe gezond je leeft, hoe snel je het in eerste instantie hebt gestretched…

tawapa en gorilla glass 010

Het beste product voor gevoelige oorlellen en problematische oprek sessies. (SoeshaDuka.nl)

Na een stretch moet je jouw huid een aantal maanden laten bijkomen. Gedurende deze tijd moet je het sieraad laten zitten. Meestal duurt dit minimaal een week of 4. Pas daarna is de huid zodanig genezen dat het zo goed als nieuw is, en dan kun je weer veilig verder stretchen.

Hoeveel je per keer kunt stretchen hangt van de maat waar je nu zit af. Heb je al een grote maat, 14 of 16mm bijvoorbeeld is de volgende maat (resp. 15 of 17mm) toch een grotere stap voor je huid dan van 1.2mm naar 1.6mm gaan..

Ga altijd voorzichtig en hygiënisch om met je stretches, ook al is het geen open wond gedraagt het zich wel net zo.

Stretch nooit geïrriteerde of ontstoken of gevoelige piercings.

De sieraden die je bij verse stretches kunt dragen zijn eigenlijk bijna altijd dezelfde als bij een nieuwe piercing. De meest veilige opties zijn : staal 316L of 316LVM (a.k.a. Chirurgisch staal), titanium, bioplast, 14karaats goud, niobium en borosilicaatglas. Acryl is geen goede optie. Niet alleen is het poreus (wat betekent dat het bacteriën kan bevatten en huiddeeltjes kunnen erin zakken en zo ontstekingen en irritaties veroorzaken), maar het is ook giftig en kan carcinogenen in je huid laten, maar het is ook zeer breekbaar. Hierom, draag dit niet als sieraad in een vers opgerekte piercing, maar wanneer deze genezen is is het raadzaam deze alleen kortdurend te dragen.

Omdat een stretch een groter oppervlakte heeft, komt er ook meer talg/smeer vrij. Daardoor kan de geur wel sterker worden. Als je stretch eenmaal is genezen kun je dagelijks de sieraad eruit halen en alles even goed wassen met zeep en water. Zorg dat je alles goed uitspoelt, er mogen geen zeepresten achterblijven.

Vaak is het zo dat talg ontwikkeling minder groot is bij het dragen van natuurlijke materialen zoals bepaalde soorten hout, hoorn of bot.

Dagelijks masseren met jojoba olieemoe olie of Stretchy’s Finest Sensitive Care helpt de huid elastisch en goed doorbloed te houden.

Tape Tapers: (voor oprekken vanaf 8mm)tape tapers

Stretchen met tapers bij grote maten… Het gaat dan te snel en je oorlel kan gaan scheuren of een blowout creëren. Tapers zorgen dat je veel te snel gaat en forceren het oprekken.

Tapers dwingen het oprekken van een gat naar een grotere maat en scheuren de huid door een grote druk op de huid uit te oefenen.

De enige die misschien in staat is om daadwerkelijk tapers voor het oprekken van je oor te gebruiken zou een piercer zijn, omdat hij of zij jou kan vertellen of je huid er klaar voor is of niet en zal niet forceren.
Maar zelfs dan heb zeg ik nog steeds wacht gewoon langer je hebt geen haast. Ik wou dat winkels geen tapers (ze noemen ze ook vaak stretchers of expanders…ik bedoel maar) zouden verkopen als sieraden of als instrument om mee te stretchen of op te rekken, omdat het de verkeerde ideeën geeft aan kinderen.

Een zeer eenvoudige en goede manier om je oorlellen op te rekken is door langzaam tape om de sieraden die je al draagt te wikkelen. Langzaam maakt het de diameter van de sieraden groter. Hiervoor kun je PTFE-tape (teflon) of bondage tape gebruiken.

Voeg om de paar dagen alleen een laag of twee aan de sieraden. Geen 4 of 5 elke dag en tape niet meer dan één keer per dag .

Het punt is om beetje bij beetje gaan en niet te haasten.

Het idee achter de tape is dat je – langzaam en veilig – de diameter van de sieraden in kleinere stappen vergroot. Hierdoor stretch je het eigenlijk maar een fractie van een mm per keer. Na een week telt dat echt op. Dit is ook echt een goede methode als je weet hoe groot je wilt gaan. Zo hoef je niet een hoop geld aan allemaal sieraden uit te geven die je toch maar een maand of 3 gaat dragen. Je kunt meestal met succes een paar maten tapen voor je echt sieraden moet kopen. Het is wel belangrijk om de juiste sieraden te gebruiken voor de tape methode.

Gebruik NOOIT elektrische tape, medische tape, duck/duct tape, of een andere tape die ruw is of lijm heeft. De lijm kan gaan lopen en je oor gaan irriteren. Bovendien zijn sommige tapes scherp en kunnen in je oor snijden.

LET OP!: Deze methode alleen toepassen op sieraden vanaf 8mm. Deze methode is niet geschikt voor stugge huid zoals dat van de tepels.

Ook tape, én tapers, kun je verkrijgen via mijn webshop.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.