Zoutoplossing

Waarom zoutoplossing?

Veel mensen onderschatten de waarde van het spoelen/baden van de piercing in zoutoplossing om het te helpen genezen.

Waarom wordt het aangeraden? Waar is het goed voor? Is het wel veilig? Krijg ik daar niet juist een ontsteking van?

Fysiologische zoutoplossing is een oplossing van 0,9 % NaCl (9 gram zout per liter) in water, zodat de waarde van de verkregen oplossing overeenkomt met die van de lichaamsweefsels. Vaak wordt de naam afgekort tot ‘fysiologisch zout’. Deze oplossing wordt doorgaans ook gebruikt bij het schoonmaken van open wonden, ook in het ziekenhuis.

Een fysiologische zoutoplossing is veilig mits tevens steriel (vandaar dat het water eerst gekookt moet worden bij het zelf maken van deze oplossing, ook de beker, lepel en mes moeten goed schoon zijn en onder heet water worden afgespoeld voor gebruik) bij het toedienen in of aan het lichaam.

Hoe je deze fysiologische zoutoplossing ook zelf kunt maken.

LET OP! dit luistert heel nauw dus exact deze instructies opvolgen of liever gebruik maken van de kant en klare oplossing van Easypiercing:

Voor verse/geïrriteerde piercings kun je één of twee keer per dag (sieraad niet verwijderen) de piercing met het sieraad 5 tot 10 minuten ‘baden’/weken in een zoutoplossing à 0.9 %.

Steriele fysiologische zoutoplossing, kant en klaar verkrijgbaar is altijd beter.

Deze oplossing bereid je als volgt:

  • Zeezout of mineraalzout is het beste. Koop deze het liefst fijn, niet grof omdat het anders te korrelig blijft en restjes op je piercing kan achterlaten die uitdroging kunnen veroorzaken.
  • Kook voldoende water 5 minuten door en giet het in een (schone!) goed afsluitbare fles (verhoudingen water-zout moeten zijn: 1L uitgekookt water – 9 gram zout).
  • Weeg 9 gram zout af. Gebruik hiervoor een schoon weegschaal. Voeg dit aan het gekookte water toe. Roer tot alle kristallen zijn opgelost.
  • Controleer de temperatuur. Het mag niet heet zijn, want je moet je natuurlijk niet verbranden maar het mag (douche/thee)warm zijn omdat het de bloedsomloop stimuleert waardoor het beter opgenomen wordt en helpt te genezen.

LET OP: De oplossing blijft in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar.

    • Wanneer je de zoutoplossing gemaakt hebt, kun je de oplossing gebruiken door een (shot)glaasje met deze tegen je piercing aan te houden. Dit is handig bij bijvoorbeeld tepelpiercings, navelpiercings of bepaalde andere piercings. Voor piercings op moeilijk bereikbare plekjes, kun je steriele gaaskompressen gebruiken. Doop deze in de zoutoplossing, wring het niet uit en leg het op je piercing. Laat het even liggen of houd het er even tegenaan.
    • Zet een timer (van je telefoon bijvoorbeeld) aan, tussen de 5 en 10 minuten. Korter dan 5 minuten heeft niet zoveel zin maar langer dan 10 kan averechts gaan werken.
    • Spoel je piercing daarna nog even na en dep het altijd droog met keukenpapier omdat deze goed absorbeert, geschikt is voor eenmalig gebruik maar ook geen vezeltjes achterlaat zoals wattenschijfjes, wattenstaafjes en handdoeken (geen handdoek gebruiken i.v.m. gevaar van het sieraad aan de handdoek te blijven haken en de handdoek kan bacteriën bevatten waar een open wond nu te kwetsbaar voor is) bijvoorbeeld.

Dit kun je 1 tot 2 maal daags doen (Let wel dat zeezout niet voor iedereen werkt; elk lichaam reageert anders). In alle gevallen, wat je ook gebruikt voor de verzorging van je piercing, zorg dat je niet te veel schoonmaakt. Dit kan de genezing vertragen en de piercing irriteren.

N.B.: Je mag NOOIT antiseptische middelen zoals Dettol, Sterilon, alcohol, waterstofperoxide, jodium, Betadine gebruiken, deze zijn te agressief voor bodypiercings en
doden zowel de goede als de slechte bacteriën op en in de huid. Hierdoor wordt het heel moeilijk voor je lichaam het wondje van de piercing te genezen.

N.B. 2: Bij personen met een hoge bloeddruk is het verstandig om de huisarts te raadplegen over het gebruik hiervan.

Steriele voorgemaakte fysiologische zoutoplossing in een sprayflesje is altijd beter. Zo voorkom je dat de verhoudingen niet kloppen en weet je zeker dat het schoon is.

De producten aangeraden in dit artikel zijn verkrijgbaar in mijn webshop: SoeshaDuka.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en kortingscodes!

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.