Zoutoplossing

Zoutoplossing

Waarom zoutoplossing?

 Fysiologische zoutoplossing is een oplossing van 0,9 % NaCl (9 gram zout per liter) in water, zodat de waarde van de verkregen oplossing overeenkomt met die van de lichaamsweefsels. Vaak wordt de naam afgekort tot ‘fysiologisch zout’. Deze oplossing wordt doorgaans ook gebruikt bij het schoonmaken van open wonden, ook in het ziekenhuis. Een fysiologische zoutoplossing is veilig mits tevens steriel* (vandaar dat het water eerst gekookt moet worden bij het zelf maken van deze oplossing) bij het toedienen in of aan het lichaam.

Deze oplossing bereid je als volgt:

- LET OP! Dit luistert heel nauw, dus deze instructies op de letter volgen om problemen te voorkomen, of kant en klare oplossing gebruiken *-
  • Zeezout of mineraalzout is het beste. Koop deze het liefst fijn (verkrijgbaar bij SoeshaDuka.nl of in de fysieke winkel), niet grof omdat het anders te korrelig blijft en restjes op je piercing kan achterlaten die uitdroging kunnen veroorzaken.
  • Kook een ruim liter water 5 minuten uit (dus 5 minuten goed uit laten koken) en giet het in een (schone!) goed afsluitbare fles (verhoudingen water-zout moeten zijn: 1L water – 9 gram zout).
  • Het makkelijkst is 9 gram zout afwegen (meer zout maakt de oplossing niet beter!) en dat mengen met het doorgekookte water. Roer tot alle kristallen zijn opgelost.
  • Bewaar de fles met jouw zoutoplossing in de koelkast. LET OP!: Na 3 dagen is deze niet meer houdbaar.

Deze gebruik je als volgt:

  • Wanneer je de zoutoplossing gemaakt hebt, kun je de oplossing gebruiken door een (shot)glaasje met deze tegen je piercing aan te houden. Voor piercings op moeilijk bereikbare plekjes, kun je steriele gaaskompresjes gebruiken. Doop deze in de zoutoplossing, wring het niet uit en leg het op je piercing. Laat het even liggen of houd het er even tegenaan.
  • Zet een timer (van je telefoon bijvoorbeeld) aan, tussen de 5 en 10 minuten.
  • Spoel je piercing daarna nog even na met water (bij het douchen of met je piercing en huid onder de kraan – sieraad niet verwijderen!) en dep het altijd droog met keukenpapier.
  • Dit kun je 1 à 2 maal daags doen.

Bij personen met een hoge bloeddruk is het verstandig om de huisarts vooraf te raadplegen.

*Steriele fysiologische zoutoplossing, kant en klaar verkrijgbaar is altijd beter. De Neilmed zoutoplossing bijvoorbeeld is steriel (steriliseren kan thuis namelijk niet daar heb je speciaal apparatuur voor nodig) en kant-en-klaar, makkelijker en veiliger.

De producten aangeraden in dit artikel zijn verkrijgbaar in mijn webshop: SoeshaDuka.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en kortingscodes!

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.