Let op! Het belangrijkste wat je moet weten over piercings en zwangerschap is vrij simpel. Neem geen piercing tijdens de zwangerschap, of wanneer je van plan bent dit op korte termijn te worden. Als je een nieuwe piercing hebt en kort na het laten zetten ervan erachter komt dat je zwanger bent, verzorg het dan met extra zorg. Ook als je borstvoeding geeft kun je geen piercing laten plaatsen.
Als je zwanger bent en je hebt piercings, zijn er een paar dingen waar je waarschijnlijk rekening mee zal moeten houden.
Piercings en Zwangerschap: Bij Navel Piercings
Een navelpiercing sieraad is in de meeste gevallen van metaal, of van glas. Dat is niet rekbaar of flexibel en dit kan gaan trekken naar mate je buik groeit met het kleintje erin.
Om striae te helpen voorkomen op de plek van de navelpiercing kun je het beste het sieraad vervangen met een flexibel alternatief.
Er worden piercing sieraden gemaakt van flexibel materiaal zoals Bioplast of PTFE die langer zijn zodat het mee kan buigen en dus minder drukt en trekt tijdens het groeien van de buik. Deze kun je heel lang kopen maar je kunt ze ook makkelijk iets korter knippen en dan het schroefballetje er op draaien zodat je niet met een te lang staafje blijft zitten wat ook vervelend kan zijn en kan gaan blijven hangen aan de kleding bijvoorbeeld.
“Maar als je jouw navel piercing langer dan een jaar genezen hebt gehad is de kans dat het helemaal dicht groeit vrij klein.”
Dan raad ik je aan het sieraad eruit te halen en te laten tot je bevallen bent en eventueel gestopt bent met borstvoeden. Dan kun je daarna langs een betrouwbare piercingstudio gaan en een piercing sieraad veilig met een taper en glijmiddel terug laten plaatsen in het inmiddels wat gekrompen gaatje, zonder het opnieuw te laten piercen. Dit wordt ook wel “doorprikken” genoemd.
Piercings en Zwangerschap: Met tepel piercings
Tijdens de zwangerschap gaan je borsten groeien, deze worden wat gevoelig en je kunt gaan merken dat er zogenaamde colostrum uit je tepels gaat “lekken” later in de zwangerschap. Als je tepel piercings hebt kunnen deze ook vervelend aan gaan voelen met deze veranderingen.
Zorg dat je hoogwaardige sieraden draagt en dat je een langer staafje neemt wanneer je voelt dat je hoogwaardige, handgepolijste sieraden oncomfortabel gaan zitten.
Zorg dat je de nazorg instructies eventueel oppakt als je kleine klachten krijgt. Zo ben je erger voor.
Neem de tepel piercing sieraden wel altijd uit wanneer je je kindje gaat voeden om hem of haar te beschermen tegen het eventueel los raken van een van de balletjes.
Een correct geplaatste (op de rand tussen tepel en tepelhof), genezen tepelpiercing blokkeert niet de borstvoeding.
De tepel heeft genoeg melk kanaaltjes dus zal deze geen hinder vinden aan de piercing. Wat wel binnen de mogelijkheden bestaat is dat de melkstroom te snel is voor uw kindje om te verwerken. Wat dan vaak gebeurd is dat het af gekolfd wordt en zo alsnog aan het kindje gevoed kan worden.
Een tepelpiercing kan helaas wel de kans op borstontsteking vergroten bij borstvoeding.
Maar dat is alleen maar omdat wanneer je een tepelpiercing hebt is het uberhaubt pas mogelijk en als je goed voor je piercing zorgt en er goede kwaliteit sieraden in draagt en er in geval van ongemakken er goed en consequent voor zorgt…. Dan is er niets aan de hand.
Houd rekening met het feit dat je lijf nu misschien feller (of juist niet) reageert op bepaalde kleine irritaties of andere ongemakken die je in het verleden kunt hebben gehad bij je piercings.
Als je het sieraad uit laat tot je jouw kindje geen borstvoeding meer geeft kan zelfs een volledig genezen tepelpiercing dichtgroeien.
Met een taper of insertion pin met glijmiddel op waterbasis of onder een warme douche kun je de piercing open houden maar dit werkt niet altijd. Doe dit nooit met het sieraadje zelf. Zo kun je jouw piercing ernstig beschadigen.
Piercings en Zwangerschap: Met intiem piercings
Als je straks moet bevallen gaat je kindje meestal via de vagina langs de binnenste en buitenste schaamlippen naar buiten. Als je één of meer intiempiercings hebt wordt er vaak verzocht deze eruit te halen door de artsen en verloskundigen. Maar dat hoeft niet altijd.
Het is natuurlijk belangrijk dat je zelf niet in infectiegevaar komt door een vuile piercing of iets van mindere kwaliteit. Zorg daarom wel dat je altijd goede kwaliteit sieraden draagt die geschikt zijn om lang gedragen te worden zonder dat deze vergaan.
Als je een Christina piercing, of een clithoodpiercing draagt, hoeft deze er meestal niet uit.
Je kindje komt meestal niet in aanraking met deze piercing dus zal hij of zij hier geen gevaar door lopen, jij zelf ook niet.
In het geval van piercings in de labia is het afhankelijk van een paar factoren: Goede kwaliteit sieraden zijn een pre uiteraard, passen deze goed, of zijn ze groot? Als je opgerekte piercings in je labia draagt kunnen deze misschien wel hinder vormen.
Zorg dat je de verloskundige uitlegt hoe de sieraden veilig te verwijderen
En neem een ring opener tang mee zodat zij zowel jou als je sieraden niet beschadigen bij het verwijderen.
Als je kleinere (1.6 bij maximaal een diameter van 10mm) ringetjes draagt die niet zo laag geplaatst zijn, dat de vagina zelf nog aardig vrij is, hoeven deze er meestal niet uit.
Bij de buitenste schaamlippen (labia) geldt hetzelfde. In het geval van een fourchette piercing (een ringetje of staafje door de onderste rand van de vagina of bovenste rand van het perineum) zul je deze er hoogstwaarschijnlijk wél uit moeten halen omdat het kan gaan scheuren, gevaarlijk kan zijn voor je kindje en/of hinderlijk kan worden bij een eventuele episiotomie (inknippen van de vagina-perineum).
De meeste andere intiempiercings die hierbij niet zijn opgenoemd zullen er waarschijnlijk wel uit moeten.
Piercings en zwangerschap: Andere gevallen
In het geval van een keizersnee kunnen de artsen zich druk gaan maken om piercings, al zitten de sieraden op het puntje van je neus, waar je tijdens de keizersnee helemaal niet eens bij in de buurt zult komen. Vaak is dat door gebrek aan kennis.
Maar helemaal ongelijk hebben ze niet.
Een piercing is namelijk wel een buitenlichaampje. Een deeltje dat geen onderdeel uit maakt van je lichaam. Hierdoor kan je lichaam sneller ontstoken raken theoretisch gezien, maar dat hoeft niet.
Nogmaals, draag goede sieraden van hoogwaardige kwaliteit en materiaal, wees zeker dat je deze goed verzorgt. Dit zowel voor, tijdens, als na de operatie, en zorg ook dat de sieraden goed bevestigd zijn. Eventueel vervangen door flexibele retainers is vaak een geruststelling voor de artsen. Deze moet je wel steriel laten plaatsen voor de zekerheid.
Communiceer goed met je artsen en de mensen die er op dat moment mee te maken zullen hebben. Wees eigenwijs maar luister goed naar ze, zij hebben enkel jouw gezondheid in acht en als je twijfelt, haal ze er dan maar uit.
Als er vragen zijn, bekijk dan eerst de Veel Gestelde Vragen. Kun je jouw antwoord niet vinden? Neem dan gerust contact op! Mail naar info@soesha.nl, of stuur een privé berichtje op Instagram of op Facebook, of gewoon hier op de live chat. Of per WhatsApp.
Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoi, BodyGems en Anatometal voor top kwaliteit sieraden en bekijk hier hoe je deze kunt bestellen.
Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.