Piercings en zwangerschap

Piercings en zwangerschap

Neem geen piercing als je zwanger bent of van plan bent dit op korte termijn te worden. Als je een nieuwe piercing hebt en kort na het laten zetten ervan erachter komt dat je zwanger bent, verzorg  het dan met extra zorg. Ook als je borstvoeding geeft kun je gen piercing laten plaatsen.

Als je zwanger bent en je hebt piercings, zijn er wel een paar dingen waar je soms rekening mee moet houden.

Bij navel piercings bijvoorbeeld:

Een navelpiercing is van metaal. Dat is niet rekbaar of flexibel en dit kan gaan trekken naar mate je buik groeit met het kleintje erin. Om striae te helpen voorkomen op de plek van de navelpiercing kun je het beste het sieraad vervangen met een flexibel alternatief. Er worden piercings gemaakt van flexibel materiaal zoals Bioplast of PTFE die langer zijn zodat het mee kan buigen en dus minder drukt en trekt tijdens het groeien van de buik. Deze kun je heel lang kopen maar je kunt ze ook makkelijk iets korter knippen en dan het schroefballetje er op draaien zodat je niet met een te lang staafje blijft zitten wat ook vervelend kan zijn en kan gaan blijven hangen aan de kleding bijvoorbeeld.

Maar als je jouw navel piercing langer dan een jaar genezen hebt gehad is de kans dat het helemaal dicht groeit vrij klein.

Dan raad ik je aan het sieraad eruit te halen en te laten tot je bevallen bent en eventueel gestopt bent met borstvoeden. Dan kun je daarna langs een betrouwbare piercingstudio gaan en een piercing sieraad veilig met een taper en glijmiddel terug laten plaatsen in het inmiddels wat gekrompen gaatje, zonder het opnieuw te laten piercen.

navel piercing flexible

Een flexibel navelpiercing alternatief voor tijdens de zwangerschap. Deze is gemaakt van bioplast. Uit het assortiment van SoeshaDuka.nl

Met tepel piercings:

Tijdens de zwangerschap gaan je borsten groeien, deze worden wat gevoelig en je kunt gaan merken dat er zogenaamde colostrum uit je tepels gaat “lekken” later in de zwangerschap. Als je tepel piercings hebt kunnen deze ook vervelend aan gaan voelen met deze veranderingen.

Hier ook is het slim om de staafjes of ringen te vervangen met een flexibel alternatief.

Ik raad altijd PTFE aan omdat het ook langer gedragen kan worden zonder allergische reacties te veroorzaken of bacteriën vasthouden. Neem deze staafjes ook iets langer zodat je meer ruimte hebt voor groei en later bij het borst voeden geen last hebt bij het stuwen. Neem de tepel piercings wel altijd uit wanneer je je kindje gaat voeden om hem of haar te beschermen tegen het eventueel los raken van een van de balletjes.

Een correct geplaatste (op de rand van de tepel en tepelhof), genezen tepelpiercing blokkeert niet de borstvoeding.

De tepel heeft genoeg melk kanaaltjes dus zal deze geen hinder vinden aan de piercing. Wat wel binnen de mogelijkheden bestaat is dat de melkstroom te snel is voor uw kindje om te verwerken. Wat dan vaak gebeurd is dat het af gekolfd wordt en zo alsnog aan het kindje gevoed kan worden.

Een tepelpiercing kan wel de kans op borstonststeking vergroten bij borstvoeding.

Reinig in elk geval de piercing twee keer per dag in een warme zoutoplossing. Als je de piercing uit laat tot je jouw kindje geen borstvoeding meer geeft kan zelfs een volledig genezen tepelpiercing dichtgroeien. Met een taper of insertion pin met glijmiddel op waterbasis of onder een warme douche kun je de piercing open houden maar dit werkt niet altijd. Doe dit nooit met het sieraadje zelf. Zo kun je je piercing ernstig beschadigen.

Met intiem piercings:

Als je straks moet bevallen gaat je kindje meestal via de vagina langs de binnenste en buitenste schaamlippen naar buiten. Als je één of meer intiempiercings hebt wordt er vaak verzocht deze eruit te halen door de artsen en verloskundigen. Maar dat hoeft niet altijd.

Het is natuurlijk belangrijk dat je zelf niet in infectiegevaar komt door een vuile piercing of iets van mindere kwaliteit. Zorg daarom wel dat je altijd goede kwaliteit sieraden draagt die geschikt zijn om lang gedragen te worden zonder dat deze vergaan.

Als je een Christina piercing, of een clithoodpiercing draagt, hoeft deze er meestal niet uit. Je kindje komt meestal niet in aanraking met deze piercing dus zal hij of zij hier geen gevaar door lopen, jij zelf ook niet.

In het geval van piercings in de labia is het afhankelijk van een paar factoren: Goede kwaliteit sieraden zijn een pre uiteraard, passen deze goed, of zijn ze groot? Als je opgerekte piercings in je labia draagt kunnen deze misschien wel hinder vormen.

Zorg dat je de verloskundige uitlegt hoe de sieraden veilig te verwijderen en neem een ring opener tang mee zodat zij zowel jou als je sieraden niet beschadigen bij het verwijderen.

Als je kleinere (1.6 bij maximaal een diameter van 10mm) ringetjes draagt die niet zo laag geplaatst zijn, dat de vagina zelf nog aardig vrij is, hoeven deze er meestal niet uit. Bij de buitenste schaamlippen (labia) geldt hetzelfde. In het geval van een fourchette piercing (een ringetje of staafje door de onderste rand van de vagina of bovenste rand van het perineum) zul je deze er hoogstwaarschijnlijk wél uit moeten halen omdat het kan gaan scheuren, gevaarlijk kan zijn voor je kindje en/of hinderlijk kan worden bij een eventuele episiotomie (inknippen van de vagina-perineum).

De meeste andere intiempiercings die hierbij niet zijn opgenoemd zullen er waarschijnlijk wel uit moeten.

Andere gevallen:

In het geval van een keizersnee kunnen de artsen zich druk gaan maken om piercings, al zitten de piercings op het puntje van je neus, waar je tijdens de keizersnee helemaal niet eens bij in de buurt zult komen. Vaak is dat door gebrek aan kennis van de artsen.

Maar helemaal ongelijk hebben ze niet.

Een piercing is namelijk wel een buitenlichaampje. Een deeltje dat geen onderdeel uit maakt van je lichaam. Hierdoor kan je lichaam sneller ontstoken raken theoretisch gezien, maar dat hoeft niet. Nogmaals, draag goede sieraden van hoogwaardige kwaliteit en hypoallergeen materiaal, wees zeker dat je deze goed verzorgd zowel voor, tijdens, als na de operatie en zorg ook dat de sieraden goed bevestigd zijn. Eventueel vervangen door flexibele retainers is vaak een geruststelling voor de artsen. Deze moet je wel steriel laten plaatsen voor de zekerheid.

Communiceer goed met je artsen en de mensen die er op dat moment mee te maken zullen hebben. Wees eigenwijs maar luister goed naar ze, zij hebben enkel jouw gezondheid in acht en als je twijfelt, haal ze er dan maar uit.

Neem een kijkje op de sites van Industrial Strength, van BVLA, LeRoiBodyGems en Anatometal voor top kwaliteit prachtige sieraden en neem contact met mij op voor vrijblijvende prijsopgaven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en kortingscodes!

Als er vragen zijn, kom dan gerust eens langs in de winkel, bel op werkdagen (volgens de openingstijden van de fysieke winkel) naar 070 2148937, mail naar info@soesha.nl of vraag een consult aan (wanneer er persoonlijk advies nodig is over de verzorging van een piercing of de genezing ervan). Volg ook mijn activiteiten op sociale media.

Wil je een afspraak maken (hoeft niet mag wel)? Stuur mij een Privé bericht via de Facebook Pagina.

Waarschuwing, regels en eigendom van en op deze website: Copyright, Disclaimer.